Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A magyar különutasság három szempontból


Nagy Imre érkezik a Parlamentbe 1956. október 23-án, a forradalom kitörésekor, hogy beszédet tartson a Kossuth téren összegyűlt tömegnek
Nagy Imre érkezik a Parlamentbe 1956. október 23-án, a forradalom kitörésekor, hogy beszédet tartson a Kossuth téren összegyűlt tömegnek

A forradalom miniszterelnökének 64 évvel ezelőtti kivégzésének napján ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában: Lesz-e elég benzin és gázolaj, kell-e korlátozást bevezetni a hatósági ár miatt Magyarországon? Francia pénzügyminiszter: a nemzeti vétójog nélkül már négy éve meg lehetett volna állapodni a globális társasági minimumadóról. Vaddisznóirtás a János kórháznál: szükségszerű, hogy itt vannak, és szükségszerű a kilövésük is.

Búvóhely, víz, élelem: ez a három feltétel kell a vadon élő, a stresszt jól tűrő állatok egy részének ahhoz, hogy bejöjjenek a lakott területre. Cikkünk a disznók kivételével az összes szereplőt megszólaltatja, és arra jut, hogy ha nem akarjuk, hogy megismétlődjenek a János kórház közelében történtek, gondosabban kell kezelnünk a háztartási hulladékot, az önkormányzatoknak pedig figyelniük kell a kis erdőfoltokat területükön, lakott területen, amelynek sűrűbb az aljnövényzete, ami ott-tarthatja a vaddisznót. Egyébként befogni nem lehetett a sokkot okozó módon kilőtt állatokat.

A magyar különutasság három vetülete

Az Európai Unió fokozatosan leáll az orosz kőolajvásárlással, de ez valószínűleg nem fog gondot jelenteni. Nem az olajhiánytól kell tartani a kontinensen, hanem attól, hogy nem fogják bírni a finomítók, mondja a cikkünkben megszólaló szakértő. A Covid alatt sok bezárt vagy elhalasztotta a karbantartást, amit most kell pótolni. Magyarországon viszont a hatósági ár okozhat nehézséget, mert kevesebb import érkezik, miközben júliusban és augusztusban a mezőgazdasági munkák, a turizmus és a Nyugatról hazalátogató vendégmunkások miatt harminc-negyven százalékkal nő az üzemanyag-fogyasztás. Kérdés, kell-e korlátozást bevezetni.

Már a 2019-es rekordévet idézi a fogyasztás. „Magyarországon minderre rátettünk egy lapáttal a hatósági ár bevezetésével, ami a fogyasztást ösztönzi, és hiába próbál a kormány adminisztratív eszközökkel küzdeni ellene, az olcsó termék megtalálja a helyét” – tette hozzá.

Jobb a győztesekkel lenni, mint azokkal, akik végül vereséget szenvednek – figyelmezteti Magyarországot Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a HVG-nek adott interjúban.

Kuleba reméli, hogy Budapest nem változtatja meg az álláspontját, és a június végi EU-csúcson támogatni fogja Ukrajna tagjelölti státuszát.

Az újabb szankciós csomag részeként még inkább el kell vágni Oroszországot a globális pénzügyi folyamatoktól, javasolja: még több bankot felvenni a tiltólistákra és tovább korlátozni a pénzügyi tranzakciókat. Ukrajna szeretné, ha a hetedik csomagban tovább szűkítenék az orosz árucikkek exportját, és bővítenék a szankciókkal sújtott személyek listáját. Az oligarchák mellett fel kell venni az állami vállalatok vezetőit is a listára, különösen azokat, akik a hadsereg megrendeléseit elégítik ki.

Kövér László is szóba került: szerinte vannak vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni, ezek közé tartoznak a személyek elleni sértő nyilatkozatok. Kuleba arra reagált, hogy Kövér László parlamenti elnök a napokban kétségbe vonta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő mentális állapotát.

A zöld átállás vártnál magasabb költségei és az ellátási láncok átalakulása miatt Európának a korábbi években megszokottnál magasabb inflációval kell hosszabb távon együtt élnie – húzta alá több európai lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjúban Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki szerint a nemzeti vétójog nélkül már négy éve meg lehetett volna állapodni a globális társasági minimumadóról.

Az európai gazdasági modell megújítása továbbra is Párizs egyik legfőbb törekvésének számít. „Egy új, a kínai és az amerikai között álló gazdasági modellt kell meghatároznunk” – mutat rá. A sajátos európai gazdasági modellnek meglátása szerint nagyobb igazságosságon, a minimumadón, a digitális cégek megadóztatásán, az innováción, a munkavállalók méltányos bérezésén, az új, felfutó technológiákon és a nemzetközi piacon az egyenlő versenyfeltételeken kell nyugodnia úgy, hogy a mögöttes stratégiai cél a klímaváltozás elleni küzdelem.

Megbüntették Pintér emberét, egyéves a homofób törvény

Májusban hétszázmilliós osztalékon osztozott az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László és két üzlettársa, egyiküknek most 58 millió forintos büntetést kell fizetnie a jegybank döntése alapján bennfentes részvénykereskedés miatt – írta meg a 24.hu.

Cégük olcsón szerzett meg tízmillió darab Est Media Nyrt.-részvényt (jelenleg Delta Technologies Nyrt. a cég neve). A beszerzés egy nappal azelőtt történt, hogy bejelentették: az Est Media felvásárolja az egyik hazai informatikai vállalatcsoport jól menő cégét, a Delta Systems Kft.-t.

Érdekes, hogy az MNB már hónapokkal ezelőtt befejezte a másik gazdasági társaságra, az eladóra vonatkozó vizsgálatot, de csak a választás után lépett fel Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasa ellen, aki 2017 elején korábbi főnöke, Pintér Sándor volt cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett igazgató.

Egy éve fogadta el a „gyermekvédelminek” nevezett, valójában homofób törvényt a parlament: ennek kapcsán a Mérce.hu vont mérleget. A törvény összemosta az LMBTQI-közösséget a pedofília kérdéskörével, ami tovább növelte az LMBTQI-közösség elleni erőszakot és negatív megkülönböztetést az országban, és nehezítette a szexuális felvilágosítást az oktatási intézményekben. A törvény kapcsán számtalan felkeresést kapott a Háttér Társaság jogsegélyszolgálat, amelyek közül a legsúlyosabb eseteket egy sajtóközleményben szedték össze.

A homofób törvény normalizálta az LMBTQI emberek elleni erőszakot, több áldozat is arról számolt be a szervezetnek, hogy bántalmazójuk azzal igazolta tettét, hogy „már a törvény is az ő oldalukon áll”.

Az örökbefogadási procedúrát is megnehezítette a „gyermekvédelmi” törvény, amely nemcsak a szivárványcsaládokat, hanem az egyedülálló örökbefogadókat is sújtja. Az egynemű párok számára az új törvény nem gyermekeik védelmét, hanem a családjukból való kiszakítás félelmét hozta el mindennapjaikba.

Ami pedig a kamaszkorukban sokat szenvedő, magukat másnak érző gyerekek és társaik felvilágosítását illeti: „Egy tanár aggódva kereste fel a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatát, mivel attól tartott, hogy ha bármilyen LMBTQI-téma felmerül a tanóráin, azonnal törvényt sért, ha beszélget róla a diákokkal.”

Tavaly uniós jogsértési eljárás indult Magyarország ellen a törvény miatt.

Mind kézbesíteni, mind átvenni életveszélyes az ukrán nyugdíjat – mutattuk meg nagyon érdekes videónkban. A pénzek kiosztása a települések egy központi helyén történik – már ha van megmaradt épület. A kézbesítéskor sokat kell várni, van úgy, hogy az idősek a földön hasalnak várakozás közben, mert az oroszok épp lövik a települést. A postásokat fegyveres őrség védi.

Kellemes napot kívánok!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG