Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A régióban népszerű a HIMARS rakétavető, most Magyarország is vehet


Egy M142-es HIMARS egy lettországi hadgyakorlaton Liepāja mellett 2022. szeptember 26-án
Egy M142-es HIMARS egy lettországi hadgyakorlaton Liepāja mellett 2022. szeptember 26-án

HIMARS rakétatüzérségi eszközt vásárolhat Magyarország is; kétharmados ellenzéki győzelem volt a jászberényi polgármester-választáson; furcsán viselkedik az állam a Vodafone felvásárlásában. Ezek voltak legfontosabb témáink péntektől hétfő reggelig.

Lapunknak több (jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó) forrás arról beszélt, hogy ismét felmerült a HIMARS-ok beszerzése magyar részről. Ez a fegyver vált be messze a legjobban az ukrán hadseregben: például a HIMARS-ok nélkül nem tudták volna visszafoglalni Herszont. Ráadásul a NATO keleti szárnyának országai szinte már mind rendelkeznek HIMARS-szal, vagy aláírt szerződésük van a szállítására.

A HIMARS egy úgynevezett nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (innen ered egyébként a neve is az angol mozaikszóból: High Mobility Artillery Rocket System). Ez a brit BAE Systems által gyártott eszköz egy mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra felszerelt, hat rakétát kilőni képes indítóállvány, amelyet az amerikai Lockheed Martin gyárt.

Az Ukrajnában használt fegyverekről több korábbi cikkünkben is írtunk. A térségbeli NATO-tagállamok közül csak Szlovákia, Horvátország és Magyarország nem vásárolt egyelőre az amerikai rakétavetőkből. Az ügyben feltett kérdéseinkre a HM sajtóosztálya egy hete nem válaszol.

Ellenzéki jelölt nyert Jászberényben

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászberényben azért kellett időközi választást tartani, mert a 27 ezres város képviselő-testülete a Demokratikus Koalíció és a Fidesz közös kezdeményezésére tavaly október 17-én feloszlatta magát. Valamennyi egyéni választókerületben az ellenzéki jelölt nyert.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye:

  • Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%),
  • Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  • Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  • László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)

Egyre több Vodafone-ügyfél menekül politikai okokból a Telekomhoz

„Sokan jönnek hozzánk, váltanak kábelszolgáltatót, amióta nyáron kiderült, hogy egy Fidesz-közeli cég meg akarja venni a Vodafone-t”mondta egy vállalkozó a Szabad Európának, aki a Magyar Telekomnak végez internet- és televízióbekötést. Forrásunk szerint az új ügyfelek nyíltan deklarálják, hogy politikai okokból váltanak szolgáltatót, mert nem bíznak a kormányközeli cégben és az államban.

Korábbi cikkünk a Vodafone felvásárlásáról: Nyélbe ütve: a 4iG és a magyar állam megvette a Vodafone Magyarországot

Mint ismert, a kormányközeli 4iG Nyrt. tavaly augusztusban jelentette be, hogy meg kívánja vásárolni a Vodafone magyarországi üzletágát. A tervezett tranzakció szerint a Jászai Gellért vezette 4iG lesz a Vodafone Magyarország 51 százalékos, többségi tulajdonosa, a magyar állam pedig a távközlési cég 49 százalékát veszi meg az állami Corvinus Zrt.-n keresztül. Január 9-én írták alá a szerződést, így a magyar államhoz került a Vodafone közel hárommillió mobiltelefon- és körülbelül nyolcszázezer vezetékes szolgáltatást igénybe vevő ügyfele.

Építési terület közparkból a Balatonnál

Lázár János azt ígérte, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az Országgyűlés elé terjeszti az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.

A part, háttérben a kikötővel
A part, háttérben a kikötővel

Ezzel szemben most mégis kiadták az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részét képező kikötőépületre, amely egy közpark területén épülne meg. Mivel a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a projektet, könnyedén építési területté minősítették át a közutakat és a közparkot.

Amit még tudni érdemes

Vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában Elhunyt Tamás Gáspár Miklós. A filozófus, közíró a demokratikus ellenzék egyik meghatározó alakja volt. Négy éven át tevékenykedett az SZDSZ országgyűlési képviselőjeként, a Szociális Charta egyik alapítója volt.

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

Mivel működő és hatékony ellenzék nincs, a feszültség a Fideszen belül csapódik le – mondta elemzőnk, Ruff Bálint év eleji értékelésében. Szerinte három tengelyen tapintható a belső ellentét, miközben a nemzetközi nyomás sem mérséklődik a kormányon és pártján.

„Aljas, cinikus, jogsértő” a PDSZ szerint a kormány új rendelete, amely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat ne azonnal, hanem majd a nyári szünetben bocsáthassák el.

Ivan Krasztev világhírű bolgár politológus a bécsi Presseclub Concordia vendége volt, ahol többek között azt mondta, hogy a háborúnak idén nem lesz vége, és Orbán sem tud kimaradni a blokkosodó világrendből.

Drasztikusan, közel 45 százalékkal emelkedtek tavaly decemberben az élelmiszerárak éves szinten, de az olyan mindennap vásárolt termékek, mint a kenyér és a tej majdnem duplaannyiba kerülnek, mint egy éve. Az Európai Unióban első helyen van a magyar élelmiszer-drágulás.

A magyar egyetemisták számára a feltételességi mechanizmus miatt felfüggesztett uniós ösztöndíjprogramról a miniszterelnök a közmédiában azt mondta: ha nem tudnak megegyezni Brüsszellel, a költségvetés majd állja a programot.

Kellemes hírolvasást és jó hetet kívánok!

Horn Gabriella

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG