Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A száz leggazdagabb magyar negyede erősen kötődik a kormányhoz


Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a V-Híd-csoport többségi tulajdonosa és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. december 8-án Budapesten
Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a V-Híd-csoport többségi tulajdonosa és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. december 8-án Budapesten

Így foglalta be a NER a leggazdagabb magyarok listájának elejét. Évente egy szombathelynyi ember lesz rákos Magyarországon. Kifogásolja a számvevőszék a Kutyapárt kampánypénzből indított közösségi projektjeit.

Így foglalta be a NER a leggazdagabb magyarok listájának elejét

Mára szinte teljesen elfoglalták a hatalomhoz közel állók a száz leggazdagabb magyar listájának elejét. A leggazdagabbak között kevés az innovátor és még kevesebb a nő, de az igazán nagy vagyonnal rendelkezőknek akkor is kedvez az orbáni gazdaságpolitika, ha nem állnak közel a hatalomhoz.

Évente egy szombathelynyi ember lesz rákos Magyarországon

Több mint 83 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést regisztrálnak itthon évente. Az esetek folyamatos emelkedése mellett a halálozás stagnál. A koronavírus-járvány két éve alatt elmaradt szűrések és vizsgálatok miatt látszólag javult a helyzet, de a következő egy-két évben fel fognak bukkanni a fel nem ismert esetek, és ismét magasabb esetszámok várhatók – derült ki a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) elhangzott előadásokból.

Kifogásolja a számvevőszék a Kutyapárt kampánypénzből indított közösségi projektjeit

A Szabad Európa értesülései szerint az Állami Számvevőszék frissen megküldött jelentéstervezetében kifogásolta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampánypénzek egy részét közösségi vélemények és pályáztatás alapján különböző közhasznú, helyi kezdeményezésekre költötte. A párt válaszában arra hivatkozott, hogy szerintük márpedig ez nem törvényellenes, ugyanis ez is kampánytevékenység volt, mert a támogatott projektek szervezőivel kimondottan megállapodtak erről is.

Hatalmas költségvetési támogatás, erdélyi expanzió – Hogyan terjeszkedik Romániában az MCC?

Miközben az oktatás színvonala egyre romlik Magyarországon, a tehetséges és a kormány politikájával nem kritikus fiatalok egészen kivételes lehetőségekhez juthatnak például a Mathias Corvinus Collegium Alapítványon keresztül. A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott az MCC tevékenységével. Kerényi György az alapítvány romániai terjeszkedését vizsgálta, erről beszélt podcastunkban.

„Több a szavaknál” – Japán önkéntesek az ukrán védelmi erők soraiban

A kormány figyelmeztetései és az ország több évtizedes pacifista nemzeti elvei ellenére több japán férfi is csatlakozott az ukrán hadsereghez az orosz agresszió elleni küzdelemben. Számos más országból érkeztek harci tapasztalatokkal rendelkező önkéntesek Ukrajnába, Japán viszont abból a szempontból különleges, hogy a második világháborút követően elfogadott békealkotmánya értelmében kizárólag önvédelmi célokra tarthat fenn hadsereget, így az onnan jövők többsége teljesen újoncnak számít.

Amit még tudni érdemes

A parlament kedden szavaz a pedagógusokról, de a svéd NATO-felvételről őszig nem fognak (HVG)

Hétfőn, kedden és pénteken ülésezik jövő héten az Országgyűlés, megtartják a státusztörvény és a 2024-es költségvetés végszavazását, de Svédország NATO-tagságának ratifikálását nem tervezik, így már biztosan későbbre csúszik.

Túladóztatják az autósokat, az Orbán-kormány több mint negyven forinttal emel (Népszava)

A kormány Brüsszelre mutogatva növeli januártól több mint negyven forinttal az üzemanyag jövedéki adóját, pedig a forintgyengülés miatt előállt európai uniós emelési kötelezettség ennek töredéke.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG