Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Alig mentek el hétvégén szavazni, ezért is nyerhetett nagyot a Fidesz


Több településen volt hétvégén időközi választás, ahol leszerepelt az ellenzék. A fotó illusztráció, az áprilisi országgyűlési választásokon készült, 2022. április 3-án
Több településen volt hétvégén időközi választás, ahol leszerepelt az ellenzék. A fotó illusztráció, az áprilisi országgyűlési választásokon készült, 2022. április 3-án

Nagyon kevesen szavaztak az időközi választásokon, ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ha sokkal több fát ültetnének a nagyvárosokban, elviselhetőbb lenne a nyári forróság. Halálos áldozata is van a vasárnapi kijevi rakétatámadásnak, a sebesültek között van egy hétéves kislány is.

Szavazás és fatelepítés

Vasárnap Magyarországon öt megyeszékhelyen, kilenc más településen és a főváros négy kerületében tartottak olyan időközi önkormányzati választást, ahol pártjelöltek is indultak. Nyíltan fideszes jelöltek tizenhat helyen indultak és tizenkét helyen nyertek.

Politikai elemzők szerint olyan kevesen mentek el szavazni a vasárnapi időközi választásokon, hogy nem érdemes országos folyamatokra következtetni belőle. Ettől még rosszul jött az ellenzéknek néhány újabb vereség.

Ha feltesszük magunknak a kérdést, mivel borítsuk be a városok felületét, fákkal vagy térkővel, egyértelmű a válasz: fákkal. Már ha nem kívánunk elevenen megfőni. A fák ugyanis akár 12 Celsius-fokkal is hűthetik a városok felszíni hőmérsékletét Közép-Európában – mutatott rá egy 293 európai város műholdadatait elemző kutatás, amely azt is bebizonyította, hogy amíg a fáknak jelentős hűtőhatásuk van, a többi zöldfelületnek nincs.

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy lakosságarányosan mekkora a zöldterületek hiányának betudható korai halálesetek száma Európában. Ebben a magyar városok közül Szombathely és Budapest különösen rosszul szerepelt.

Rakétatámadás és orosz államcsőd

Legalább ketten meghaltak és többen megsebesültek, miután az orosz csapatok rakétatámadást indítottak vasárnap az ukrán főváros és Cserkaszij ellen. Hetek óta ez volt az egyik leghevesebb támadás Kijev ellen. A sebesültek között egy hétéves kislány is van.

Oroszország eközben – legalábbis technikai értelemben – több mint száz év után először csődbe ment, miután vasárnap éjfélkor lejárt azon, százmillió dollár értékű kötvények kifizetésének türelmi ideje, amelyeket Moszkva az ellene elrendelt szankciók miatt nem tudott teljesíteni. Egyetlen bank sincs, amely vállalná az összeg átutalását. A csőd hivatalossá válásának megerősítése ugyanakkor némi időbe telhet az AP amerikai hírügynökség szerint.

Amit még érdemes tudni

Több száz hazai kúton akadozik a tankolás, hiába magyarázzák, rejtély az üzemanyaghiány oka (Népszava)

A napilap szerint a sok érv ellenére valójában rejtély az országos üzemanyaghiány tényleges oka. Hetente öt-hétszáz hazai kúton fogyhat ki a benzin vagy a gázolaj.

Egyik legjobban fizető piacát veszítette el a magyar turizmus a háború miatt (g7.hu)

Fájóan hiányoznak a magyar turizmusnak az orosz vendégek. Hévíz szenved, a lap szerint ha az orosz piac hosszabb időre elvész, nagyon sok képzett munkaerő is eltűnhet idehaza a területről.

Hiába a bírósági ítélet, rendőrségre kellett menni, hogy Müller Cecíliáék kiadják a járványadatokat (444.hu)

A TASZ évekig pereskedett a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, jogerősen nyert, de csak akkor kapták meg a közérdekű adatokat, miután feljelentést tettek a Müller Cecília vezette intézet ellen.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG