Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az Európai Parlament továbbra sem nyitná meg a pénzcsapot Magyarország számára


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. október 17-én
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. október 17-én

EP-többség: a magyar bírói rendszer reformja elégtelen, nem szabad megnyitni a pénzcsapot. Orbán Viktor: Brüsszel rosszul sikerült kortárs paródia. Az egyre kevésbé vallásos ország – hová tűntek a magyar hívek?

EP-többség: A magyar bírói rendszer reformja elégtelen, nem szabad megnyitni a pénzcsapot

Elégtelennek tartja a Magyarország által az igazságszolgáltatási rendszerben elfogadott reformokat, több időt tart szükségesnek a végrehajtás ellenőrzésére az a hétfőn bemutatott friss elemzés, amelyet a politikai centrumhoz tartozó négy európai parlamenti (EP) frakció készített el magyar és nemzetközi jogászok segítségével.

Orbán Viktor: Brüsszel rosszul sikerült kortárs paródia

A történelem és tanulságai mellett Moszkváról és Brüsszelről is beszélt Orbán Viktor október 23-án – az előbbiről a múlt, utóbbiról pedig a ma és a holnap okán. A miniszterelnök tavaly Zalaegerszegen, idén Veszprémben – ezúttal sem Budapesten mondta el ünnepi beszédét.

Az egyre kevésbé vallásos ország – hová tűntek a magyar hívek?

Bár 2010 óta a politika kiemelten foglalkozik az egyházak kérdésével, a 2022-es népszámlálás alapján jelentősen csökkent a hívők száma a történelmi egyházakban. Ez nem csak a politika hibája, az egyházak válsága sokrétű – ennek jártunk utána a Szabadonban.

Az 1956-os forradalom eltitkolt statisztikái

A rendszerváltásig nem lehetett hozzáférni az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc áldozatairól készült hivatalos statisztikai adatokhoz. A mintegy húsz napig tartó harcokban országosan körülbelül 2700-an haltak meg, csaknem húszezer sebesültet láttak el kórházban. A halálos áldozatok majdnem nyolcvan százaléka Budapesten vesztette életét a KSH adatai szerint.

Régi hiányosságokat tárt fel az egykor globálisan élenjáró német gazdaságot sújtó energiaválság

Az évszázad nagy részében Németország egyik gazdasági sikert a másik után aratta, uralta az olyan csúcstermékek, mint a luxusautók és ipari gépek globális piacát. Olyan sokat adott el belőlük a világ többi részének, hogy a gazdaság fele exportból működött. De most bajban van.

Interjú: Oroszország kemény börtönrendszere „a zsoldosok kimeríthetetlen forrása”

A fogvatartottak jogaiért régóta harcoló Olga Romanova a Szabad Európának nyilatkozva elmondta, hogy az orosz börtönök nem hatékonyak, elavultak és kegyetlenek, de megfelelnek Vlagyimir Putyin elnök tekintélyelvű rendszere társadalmi és politikai igényeinek. Különösen az ukrajnai invázió idején.

Amit még tudni érdemes

Romákat toboroztak Paks II. építésére, feljelentés lett az ügyből (Népszava)

Felmerül a gyanú, hogy a Paks II.-beruházásra szóló fiktív állásajánlatok hátterében valójában tiltott adatgyűjtés áll. A jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret. Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke és Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője is az igazságszolgáltatáshoz fordult.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG