Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az Európa Tanács emberi jogi biztosa bírálta a tervezett szuverenitásvédelmi törvényt


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én

El kell vetni a szuverenitástörvényt – üzeni Strasbourgból az emberi jogi biztos. Kína Magyarországon – a nagy befektető. Egykor Gázában szolgált, most Izraelben önkéntes a magyar orvos.

El kell vetni a szuverenitástörvényt – üzeni Strasbourgból az emberi jogi biztos

A tervezett Szuverenitásvédelmi Hivatal ellenőrzését fegyverként lehetne alkalmazni szinte bárki ellen, aki ellenfélnek tekinthető, például „a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenység” miatt – közölte az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Dunja Mijatović ezért felszólította az Országgyűlést, hogy vesse el a sokak által bírált törvénycsomagot.

Kína Magyarországon – a nagy befektető

Magyarországon ma már nem csak az olcsó boltok jelentik a kínai gazdasági életet. Kínai hitelből épül a Budapest–Belgrád vasút, és egyre-másra érkeznek a kínai gyárak is az országba. Annak jártunk utána a Szabadonban, milyen minőségűek ezek a beruházások, hogyan hatnak a helyben élőkre, és mennyire éri meg az országnak.

Egykor Gázában szolgált, most Izraelben önkéntes a magyar orvos

Shemesh Assaf sürgősségi szakorvos, a Honvédkórház sürgősségi osztályának részlegvezető főorvosa, a Mazsihisz Szeretetkórházának főigazgatója Izraelben született, és már 1993 óta él Magyarországon. Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített Hamász támadássorozata után kitört háború láttán úgy döntött, orvosként tér vissza szülőhazájába, hogy ellássa az északi fronton egyre élesedő összecsapások áldozatait.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Izrael és a Hamász is hajlik az ideiglenes fegyvernyugvás meghosszabbítására, amelynek keretében tizenegy újabb túsz szabadult a terroristák fogságából. Még közel 180 ember van a radikális iszlamista csoport őrizetében.

Félmilliárdot spórolnának a státusztörvény miatt távozó tanárok végkielégítésén

Próbaperek indítását tervezi egy tanárokat képviselő ügyvéd, mert úgy tűnik, hogy a tankerületek nem akarják kifizetni a státusztörvény miatt távozó tanároknak járó két- vagy háromhavi végkielégítést, csak egyhavit. Közben a tankerületek sorra bukják el a ki nem fizetett túlórák miatt indított pereket.

Az orosz fenyegetés ellenére is fokozódik a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás

Az ukrán kikötőket érő orosz támadások ellenére a gabonaszerződés júliusi összeomlása óta több mint 5,6 millió tonnányi gabonát exportáltak már az új fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül. A kormány célja a havi hatmillió tonnás gabonakivitel elérése az új útvonalon, de ehhez még rengeteg a tennivaló.

Időhúzás Lengyelországban – a frissen beiktatott kormány maximum két hétig lehet hivatalban

Andrzej Duda államfő hétfőn beiktatta Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt, akinek két hete lesz többségi koalíciót építeni, ami veszett ügynek látszik. Uralma meghosszabbítását a már 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) arra használhatja fel, hogy újabb személyeket nevezzen ki állami intézmények élére.

Amit még tudni érdemes

Az atyaúristenre hivatkozva fejnek meg vállalkozókat, és jól megélnek belőle, de néha lebuknak (HVG)

Egyre többször fordul elő, hogy a szürkegazdaságban mozgó figurák felsőbb kapcsolataikra hivatkozva nyúlnak le súlyos milliókat olyan vállalkozóktól, akik ellen büntetőeljárások folynak, vagy akik rettegnek attól, hogy bármikor rájuk szállhat a NAV.

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk (G7)

Előzetes Eurostat-adatok alapján az EU-ban csökkentek a GDP-arányos egészségügyi költések 2021-ről 2022-re. A legnagyobb visszaesést Bulgária után Magyarország produkálta, ahol az EU-átlag duplájával, közel egy százalékponttal csökkent az adat.

A Századvég 24 milliárd forintért ad tanácsokat a kormánynak (Átlátszó)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2026 végéig tartó szakpolitikai tanácsadási közbeszerzésére mindössze a Századvég-csoport alapítványa és két Nézőpont-közeli cég jelentkezett. A majdnem 24 milliárd forint értékű megbízást október végén a századvégesek nyerték, de a nézőpontosok sem panaszkodhatnak, mert korábban ők vittek el egy 22 milliárdos munkát, amely szintén 2026 végéig tart.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG