Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az új szabályok sérthetik az ukrajnai menedékesek alapjogait Magyarországon


Az orosz–ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án
Az orosz–ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án

Ukrajnai menekült családokat szakíthat szét az új lakhatási szabályozás Magyarországon. Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni. GKI-vezérigazgató: A kormány társadalompolitikai elgondolása ebben a formájában öngyilkosság.

Ukrajnai menekült családokat szakíthat szét a kormány új lakhatási szabályozása

Bár Novák Katalin családügyi tizenkét pontja csak arra tér ki, hogy „aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként”, arra nem, hogy a gyereknek joga van arra, hogy mindkét szülőjével élhessen, a család egysége ettől még alkotmányban biztosított alapjog – amely szeptember 15-től sérülni fog az ukrajnai menedékesek esetében.

Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni

Érthetetlen, miért kellett hazudnia Gulyás Gergelynek Orbán Viktor nyaralásáról – véli Lakner Zoltán politológus. Szerinte ha ez egy másik nyugati országban történik, az ottani újságírók a fogukkal tépnék szét a hazugságon kapott politikust. A miniszterelnök nyaralásán túl az Elemzőben Kötcse, Lázár János, Horthy Miklós, Vona Gábor és Ursula von der Leyen is terítéken volt.

Molnár László: A kormány társadalompolitikai elgondolása ebben a formájában öngyilkosság

A GKI vezérigazgatója szerint a kormány munkaalapú társadalom szlogenje butaság, ugyanis mindegyik társadalom munkára épül. A kínai akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatban pedig úgy látja: csak a telket biztosítjuk ezeknek az üzemeknek, miközben a magyar vállalkozásokat fosztjuk ki, hogy idegen munkaerőnek adjunk munkahelyeket.

Áll a bál a MÁV és Lázár János között – Tisztogatás, üzengetés, nyomozás

A MÁV saját értékelése szerint is válságos helyzetben van a nemzeti vasúttársaság. A vasúti pályák több mint felén lassújel van, mert olyan rossz állapotú, a vonatok átlagéletkora negyven-ötven év, emiatt állandósultak a késések. Lázár János az utóbbi hetekben keményen odacsapott a vállalatnak, de amíg nem talál hatezermilliárd forintot egy átfogó megújítási program végigvitelére, addig csak tűzoltás zajlik.

Nem ügyeletes nagyhatalom az iskola, hanem társ – Interjú Szeszler Anna pedagógussal

Aranydiplomás pedagógus, aki tanított általános iskolában és a pedagógusképzés több területén. Szakterülete az együttműködésre épülő tanulás, a csoport- és páros munka. A Szelfi vendége Szeszler Anna pedagógus volt, aki a rendszerváltás után három iskola elindításában is részt vett, majd hosszú ideig a Lauder iskola főigazgatója volt.

Ugyanazok támadhatták meg a Nemzetközi Sajtóintézetet, akik a kormányfüggetlen magyar lapokat is

Napokon át túlterheléses támadássorozat érte a Nemzetközi Sajtóintézetet, miután komolyabb hatósági fellépést sürgetett a független magyar lapok elleni túlterheléses támadások miatt. A hátrahagyott jelek alapján ugyanazok a szereplők állhattak mindkét támadássorozat mögött.

EP-képviselő: „Megvédjük a medvét, a farkast, az erdőt, de a roma gyerekektől megvonjuk a jövőt”

Stratégia van, és még pénz is lenne rá, de a politikai akarat hiányzik az érintett EU-tagállamokból, hogy felszámolják a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését az oktatásban. Közben a helyzet tovább romlik, egyre több kiskorú marad ki az iskolából, nem lesz képesítésük, és szinte lehetetlenné válik az elhelyezkedésük – miközben a közösség harmadik országokból próbál munkaerőt hozni. Erről folytatott vitát az Európai Parlament.

Párhuzamos, földalatti gazdaságot épített ki az európai polip

Nemcsak a kábítószer- vagy emberkereskedelem, de az orosz–ukrán háború szankciós intézkedései, sőt az európai zöldátállás is megmozgatja a szervezett alvilág fantáziáját, és újabb lendületet ad a titkos pénzmozgásoknak. Egy friss rendőri jelentésben a kockázatokat és a tendenciákat elemzik, rámutatva arra, hogy az EU tragikusan rosszul áll a bűncselekményekből származó vagyon lefoglalásával.

„Ukrajna átvette a kezdeményezést az ellenségtől” – állítja a NATO volt vezető katonai tisztviselője

Giampaolo Di Paola úgy látja, hogy Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést a megszálló orosz erőktől, de mivel az ellentámadás lassan halad, nő a háborús fáradtság kockázata Nyugaton.

Interjú: A Wagnert „lefejezték, de ez nem ugyanaz, mintha teljesen feloszlatták volna”

Mi lesz a Wagner zsoldoscéggel alapítója, Jevgenyij Prigozsin halála után? Jelentenek-e fenyegetést a Belaruszban maradt Wagner-harcosok? Többek között erről beszélt a Szabad Európának Keir Giles brit író, az orosz katonai átalakulás szakértője.

Lassú méregként hatnak a szankciók az orosz gazdaságra

A rubel árfolyamának bezuhanása jól mutatta az orosz gazdaság sérülékenységét. A Kreml – legalábbis egyelőre – képes volt kezelni a problémát, viszont ez nem tudja elfedni a fennálló nehézségeket.

Amit még tudni érdemes

Így néz ki belülről az ellenzék vergődése (Direkt36)

A „választási kárbecslő” nevű Signal-csoport célja a lesújtó választási eredmények okainak elemzése lett volna, ez a munka azonban lényegében még azelőtt befejeződött, hogy komolyan elkezdődött volna.

Választási indulásért cserébe ajánlott milliókat a fideszes a kutyapártosnak két titkos találkozón (Válasz Online)

Ötmillió forintot is hajlandó lett volna fizetni a polgármesteri széket jövőre a XVIII. kerületben megcélzó fideszes Lévai István Zoltán a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi elindul a választáson, csökkentve a jelenlegi polgármester, a ma már DK-s Szaniszló Sándor esélyeit.

A légi parádén megsérült magyar kormányzati tehergép csak a lélegeztetőgépekhez képest tűnik jó vételnek (G7)

Pedig jó ötletnek tűnt – valahogy így lehetne összefoglalni a magyar állam teherszállító repülőgépének történetét, amely legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy madárral ütközött augusztus 20-án.

Több lett az iskolaőr, csak ebben a tanévben már ötször intézkedtek (Népszava)

Az ORFK még mindig várja a jelentkezőket, az Orbán-kormány jövőre már több mit egymilliárd forintot fordítana a kiképzésükre.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG