Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az ukrán gyerekek deportálását segítő tatár elnököt is védené a szankcióktól a kormány


Vlagyimir Putyin orosz államfő a tatár elnökkel, Rusztam Nurgalijevics Minnyihanovval 2012. augusztus 9-én
Vlagyimir Putyin orosz államfő a tatár elnökkel, Rusztam Nurgalijevics Minnyihanovval 2012. augusztus 9-én

Ukrán gyerekeket deportáló elnököt is védene a szankcióktól a magyar kormány. Orbán Viktor szövetségese vezet, de úgy tűnik, lesz második forduló a török elnökválasztáson. Toxikológus: „Sz*r a palacsintában” – Így tarolta le a dizájnerdrog a magyar vidéket.

Ukrán gyerekeket deportáló elnököt is védene a szankcióktól a magyar kormány

Három embert nem engedne európai uniós szankciós listára venni Magyarország, köztük az orosz védelmi miniszterhelyettest és az ukrán gyerekek kényszerdeportálását segítő tatár elnököt – értesült a Szabad Európa.

Orbán Viktor szövetségese vezet, de úgy tűnik, lesz második forduló a török elnökválasztáson

Törökországban Tayyip Erdogan megelőzte ellenzéki riválisát, Kemal Kilicdaroglut az előző napi elnök- és parlamenti választáson, de nem kapott abszolút többséget ahhoz, hogy meghosszabbítsa húsz éve tartó uralmát a NATO-tagországban, így második fordulóra lesz szükség.

Toxikológus: „Sz*r a palacsintában” – Így tarolta le a dizájnerdrog a magyar vidéket

A szakemberek legmerészebb becslései szerint Magyarországon csaknem kétmillió ember drogozik. Báthory Róbert annak járt utána, hogyan és miért tudta a varázsdohány és a fehér letarolni a magyar vidéket, és mit tesz a kormány azért, hogy megállítsa.

Brüsszeli vizsgálat miatt módosíthatták az autópálya-koncessziós szerződést

Nem a spórolás miatt módosíthatta a kormány az autópálya-koncessziós szerződést, hanem azért, mert attól tarthat, hogy az Európai Bizottság tiltott állami támogatásként fogja kezelni a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségeibe tartozó konzorciumnak történő kifizetéseket.

Migration Aid: Nagyon magas szinten születhetett döntés arról, hogy nem kell a Madridi úti menekültszálló

Havi húszmillió forintból működik a Migration Aid menekültszállója a Madridi úton, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta segíti a Budapestre érkezőket. Most a szálló szorul segítségre, de senkitől sem kapott támogatást a folytatáshoz, ezért június 4-én bezár. A civil szervezet megfeszített munkával próbál elhelyezést találni a szálló mintegy hatvan-hetven jelenlegi lakója, zömében nők és gyermekek számára.

Lakner Zoltán: "Ez nem a spontaneitás világa"

Az autoriter rendszereknek az a sajátossága, hogy elszigetelik a vezetést, miközben állandóan a népi felhatalmazásra hivatkoznak – mondja Lakner Zoltán politológus a CPAC konferencia apropóján. De ez szavai szerint nem a spontaneitás világa, ebbe nem fér bele az, hogy megjelennek kritikus szemléletű újságírók, és mindenféle kérdéseket feltesznek. Egyszerűen ezen felületeket igyekeznek minél inkább leszűkíteni, ez a rendszer sajátossága. Az Elemzőben emellett beszélünk a diákokról, kordonbontásról és az ellenzéki szellemi holdudvar hiányáról is.

Dr. Daróczy Judit: Rosszul jár az, aki csak az állami egészségügybe tud megkapaszkodni

Nagyon magas Magyarországon az alsóvégtag-amputációk száma. Az ok az érszűkület mellett a mára népbetegségnek számító diabétesz, a cukorbaj. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyász, egyetemi tanár évtizedek óta foglalkozik a nehezen gyógyuló sebek, elsősorban a cukorbetegség okozta lábsebek gyógyításával, ő volt a Szelfi vendége.

Aki egy kicsit is kitűnik a tömegből, az menekül Budapestre – LMBTQ-közösségek Szombathelyen

Két hónap múlva lesz a 28. Budapest Pride, Magyarország legnagyobb LMBTQ-fesztiválja, amely tízezreket mozgat meg, de Magyarországon kevés olyan város van, ahol ilyen, az LMBTQ-közösség számára fontos eseményt rendeznek. Az LMBTQ-közösség tagjai szerint Szombathelyen javult a helyzet, de még mindig nem könnyű boldogulniuk a városban.

A Moszkvával vívott háború frontjától távol Lviv az ukrán Szilícium-völggyé akar válni

A nyugat-ukrajnai Lviv (a Monarchia idején Lemberg, majd a szovjet időkben Lvov) már most is az ukrán IT egyik fellegvára. A város megpróbálja átvészelni az orosz inváziót, miközben reménykedik a harcok lezárulta utáni fellendülésben. Az ágazat és az általa kitermelt tehetségek adhatják Ukrajna remélt gazdasági talpra állásának pilléreit a háború utáni világban.

„Nem tudtam, hogy meghalt” – Wagner-zsoldosok százait temették el csendben egy távoli orosz temetőben

Április közepén a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin külön temetőt nyitott a Volga folyó menti Szamara város mellett az Ukrajnában elesett harcosainak. A Szabad Európa az ott található több mint kétszáz sírhely némelyikéhez kötődő történeteknek nézett utána.

Amit még tudni érdemes

Így haragította magára Orbán Viktor a legközelebbi barátait (Direkt36)

Szijjártó stábja feldühítette a lengyelek Simicskáját, a varsói magyar nagykövet besokallt, Kövér László pedig elmondta, szerinte miben hibázott a lengyel vezetés. Összefoglaló a magyar-lengyel viszony titkairól.

Ingyen használja a Honvédelmi Minisztérium az egyik legértékesebb V. kerületi területet (RTL)

Az elmúlt években több százmillió forintos bevételkiesést okozhatott a belvárosi önkormányzatnak, hogy a Honvédelmi Minisztérium lezárva tartja, és ingyen használja a Stollár Béla utca V. kerületi tulajdonban lévő, 1352 négyzetméteres szakaszát.

A kormány most nem akarja tovább élezni a konfliktust, finomít a szakrendelők államosításának tervén (Népszava)

Arról azonban nem akar lemondani a napilap szerint, hogy mélyebben beleszóljon a szakrendelők kapacitásgazdálkodásába.

Havi másfél millióért adnak tanácsot Orbán emberei (24.hu)

Több hét huzavona után a Miniszterelnöki Kormányiroda a portál közérdekű adatigénylésére elárulta, hogy mekkora díjazásért látják el tanácsokkal Orbán Viktor kormányfőt a miniszterelnöki megbízottak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG