Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egyes források szerint a svéd NATO-ratifikáció távolabb lehet, mint valaha


A török elnök és a magyar kormányfő Ankarában 2023. március 16-án
A török elnök és a magyar kormányfő Ankarában 2023. március 16-án

A svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti vizitjéhez kötnék a NATO-ratifikációt. Az Európai Bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra. A PSZ szerint 34 ezernél több pedagógus hiányzik a közoktatásból.

A svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötnék a NATO-ratifikációt

„Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt” – mondta a Szabad Európának egy magas rangú kormányzati forrás. Kevés az esély a magyar kérés teljesítésére. Ha mindez igaz, akkor nemhogy nem szavaz még idén ősszel az Országgyűlés a svéd NATO-tagságról, de a ratifikáció távolabb lehet, mint valaha.

Az Európai Bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy milyen választ adjon a magyar, a lengyel és a szlovák kormányoknak arra a döntésére, hogy egyoldalúan, a testület döntésével szembeszegülve meghosszabbítják az ukrán gabonatermékek egy csoportjára bevezetett behozatali tilalmat – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Számháború: a PSZ szerint 34 ezernél több pedagógus hiányzik a közoktatásból

Összesen több mint húszezer pedagógus, valamint 14 ezer, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (noks) hiányzott a 2020/21-es tanévben a közoktatásból – ismertette friss számításaikat Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Nahalka István oktatáskutató. Ebben benne vannak a hiányzó óvodapedagógusok, és a visszafoglalkoztatott nyugdíjasokat is hiányként számolták.

Kisajátítva – Az elbitorolt mórahalmi VI. körzet földjei

Közel félmillió eurónyi uniós pénzt nyert el Mórahalom önkormányzata még 2015-ben egy víztározó megépítésére. Ki is ásatták az egy méter mély, 14 hektáron elterülő gödröt. Azonban a Halászkai Közösségi Víztározónak csak a nevében van víz. Pedig az EU arra adta a pénzt, hogy a Homokhátságon – amelyet már 2020-ban félsivataggá minősített az ENSZ – legalább itt megoldják a gazdák öntözési problémáit.

Báthory Róbert annak járt utána a Szabadonban, hogy hogyan vették el a gazdáktól közérdekre hivatkozva a földjeiket. Azt is feltárjuk, hogyan játssza ki a fideszes önkormányzat a Fidesz 2013-as földtörvényét, és osztja újra a földi javakat. Megmutatjuk, hogyan kerülnek a mórahalmi földek a csaknem harminc éve regnáló fideszes polgármester és testvére tulajdonába, amiből az egyik alpolgármester sem maradt ki.

Még mindig túl sok bevétele van Moszkvának a kőolajból

Az energiaszektorra kivetett nyugati szankciók jelentős bevételektől fosztották meg Oroszországot, de az olajembargót alátámasztó mechanizmus komoly működési zavarok jelét mutatja – állapították meg a szankciós rezsim hatékonyságát górcső alá vevő szakértők.

Példátlan nemzetközi demonstráció Ukrajna mellett a hágai bíróságon Magyarország nélkül

Hétfőn folytatódott a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Ukrajna jogi csatája Oroszország ellen a tavalyi invázió igazolására használt népirtási vádak ügyében. Közben Moszkva azt akarja elérni, hogy ejtsék az eljárást. A Kijevnek nyújtott nemzetközi támogatás példa nélküli demonstrációján Ukrajna harminckét szövetségese, köztük Kanada, Ausztrália, illetve – Magyarország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállama nyilatkozatokban áll ki az ukrán kormány jogi érvei mellett.

Megvalósult az amerikai–iráni fogolyalku, feloldottak hatmilliárd dollár befagyasztott pénzeszközt

Öt amerikai fogoly repült el Iránból hétfőn az Egyesült Államokban bebörtönzött öt iráni állampolgárért cserébe. Az ősellenségek közötti, ritkaságszámba menő megegyezés keretében feloldottak hatmilliárd dollárt is Teherán befagyasztott pénzeszközeiből.

Amit még tudni érdemes

Ezrével árverezik el a végrehajtók a legszegényebbek házait (Telex)

A rendszer működésén nem változtatott semmit az, hogy Schadl György, a végrehajtók korábbi elnöke letartóztatásban van, és évek óta szó van a végrehajtási rendszer reformjáról.

Csúcson a benzinár, a januárban várható brutális adóemeléssel akár 700 forintnál is többet fizethetünk a kutakon (Népszava)

Ugyan az oroszok ebben a drágulásban is ludasak, Orbán Viktornak ezúttal is csak az ukránok jutottak eszébe, ráadásul álhíreket terjesztve.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG