Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának


Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben 2016. március 16-án
Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben 2016. március 16-án

Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának. A hazai kisvállalkozások üzletét adta oda az állam a Molnak a hulladékos koncesszióval. Balázs Péter: Ellentétes Magyarország érdekeivel, amit Orbán Viktor a háború és a NATO-bővítés ügyében tesz.

Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának

Az EU27-ek külügyminiszterei Magyarország konstruktív tartózkodása mellett hétfőn megállapodtak arról, hogy a következő tizenkét hónapban egymillió darab tüzérségi lövedéket szállítanak Ukrajnának. A lőszerszállítást kétmilliárd euró erejéig az Európai Békekeretből finanszírozza majd az EU.

A hazai kisvállalkozások üzletét adta oda az állam a Molnak a hulladékos koncesszióval

Lázadoznak a hulladékgazdálkodó szervezetek, mert nem tetszik nekik, hogy a Mol egyeduralkodó lesz a piacon. A lakossági hulladékszállítás veszteséges, az ipari azonban nem, itt komoly bevétel realizálódik. A hazai cégeket képviselő szakmai szervezetek azt állítják, hogy a Molnak nem sikerült határidőre beszereznie a szükséges engedélyeket, emiatt – állításuk szerint – a 35 évre megnyert hulladékgazdálkodási koncesszió érvénytelen. Eközben a Gazdasági Versenyhivatalnál is bejelentést tettek a Mol ellen.

Balázs Péter: Ellentétes Magyarország érdekeivel, amit Orbán Viktor a háború és a NATO-bővítés ügyében tesz

Orbán Viktor ellenállásának következményei már itt vannak, Magyarország súlyosan elszigetelődött, a NATO-bővítésről szóló szavazás késleltetése pedig olaj a tűzre, mert a saját szövetségi rendszerével konfrontálódik, és ez háborús helyzetben nem megengedhető – mondta a Szabad Európának Balázs Péter volt külügyminiszter és európai uniós biztos. A V21-csoport, amelynek ő az egyik társelnöke, nyílt levelet írt nemrég a parlamenti képviselőknek, amelyben nyomatékosan kérik, hogy az Országgyűlés haladéktalanul ratifikálja Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba.

Ukrán menekültek: olykor egy egész család osztozik egy tíz négyzetméteres szobán

Egy Szombathelyen működő ukrán egyesület, a Litera elnöke szerint némely honfitársa megalázó körülmények között robotol a magyarországi gyárakban. A szervezet ukrán gyermekeknek nevelő foglalkozásokat tart szombatonként, de igyekszik segíteni a felnőtteket is.

Amit még tudni érdemes

Miközben az Orbán-kormány Brüsszelben méltatja, itthon vegzálja a civileket (Népszava)
A kabinet az Európai Unióban teljes mellszélességgel kiállt a civil szervezetek és jogvédők támogatására felszólító határozat mellett, miközben idehaza ezzel ellentétesen cselekszik.

Az ársapka agyonnyomja a magyar tejipart, az üzletláncok olcsóbb német és lengyel gyártókat kereshetnek (Telex)
Bármennyire is pozitívan láttatja a kormányzat az ársapkát mint vívmányt, a lapnak nyilatkozó iparági források tapasztalata szerint a hazai tejipar nagyon szenved a limitált áraktól.

Orosz letelepedési kötvényesek szerint nem kapták vissza a pénzüket a Rogán Antal jó barátjához kötődő cégtől (Direkt36)
Bűncselekmény gyanújával feljelentést tervez és megkárosítva érzi magát több olyan orosz állampolgár, akik magyar letelepedési kötvényt és az Európai Unióban szabad utazást biztosító vízumot vásároltak a VolDan Investments Limited nevű közvetítőcégen keresztül.

Ez a szakadék széle – új pályára kényszerült a Trefort vezető tanára (Válasz Online)
A lap arról kérdezte a kémia–fizika szakos tanárt, hogy milyen érzés volt feladni a hivatását, hogyan árazta be magát a munkaerőpiacon, miért mérhetetlen a tanári teljesítmény, és hogyan lehetne megfordítani az oktatás szakadék felé száguldó mozdonyát.

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába (G7)
Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG