Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: A Fidesz nem egyesít, hanem új, saját közösségi kereteket teremt Erdélyben


Orbán Viktor az MCC Feszt külföldi vendégelőadóival és oktatóival 2022. július 29-én
Orbán Viktor az MCC Feszt külföldi vendégelőadóival és oktatóival 2022. július 29-én

Hogyan neveli ki az új erdélyi elitet és formálja a romániai magyar közvéleményt az MCC? Lehet, hogy ház helyett csak bérlakást kaphatnak a recski sárlavina károsultjai. Tiltás, tűrés és támogatás a mesterséges intelligencia EU-s szabályozásában.

Hogyan neveli ki az új erdélyi elitet és formálja a romániai magyar közvéleményt az MCC?

Már kétezer fiatalt ér el a Mathias Corvinus Collegium Erdélyben, közéleti előadás-sorozataival pedig még szélesebb közönséget. Mennyire képes egy önálló kisebbségi magyar társadalom új elitjét képezni, vagy ez is a NER-központú nemzetegyesítés egyik eleme?

Lehet, hogy ház helyett csak bérlakást kaphatnak a recski sárlavina károsultjai

A recski faluszéli cigánysor házait öntötte el a NER-közeli bányából lezúduló sárlavina múlt csütörtökön. Sok károsult nem szeretne visszaköltözni, és még azt sem tudni, biztonságos-e. Házuk helyett házat szeretnének, de lehet, hogy csak szociális bérlakásra ad támogatást a kormány. Ezt a Szabad Európának nyilatkozó érintettek nem fogadják el.

Tiltás, tűrés és támogatás a mesterséges intelligencia EU-s szabályozásában

Az Európai Parlament a világon elsőként elfogadta álláspontját a mesterséges intelligencia szabályozásáról. A képviselők az európai köztereken teljes tilalom alá helyeznék a biometrikus tömeges megfigyelést és a gépi érzelemfelismerést, továbbá specifikus szabályokat írnának elő a generatív MI-kre, mint amilyen a ChatGPT.

Tabutéma, pedig súlyosak a következményei és százezreket érint Magyarországon a pornófüggőség

A magyar lakosság három-négy százaléka küzdhet pornófüggőséggel, mégis, a kifejezetten nagy arány ellenére alig hallani erről, miközben ez a függőség is súlyos következményekkel járhat. Miért tabutéma a pornó? Mik a függőség legsúlyosabb következményei? Egyebek között erről készített videóriportot a Sztoriban vendége, Kuczogi Jakab, a Szabad Európa újságírója. Friss podcastunkban elmondja, miért dolgozta fel ezt a témát, és azt is, hogyan talált olyan megszólalót, aki arccal, névvel vállalta, hogy beszél saját függőségéről.

Egy mérgezésgyanút ismert el az iváncsai akkumulátorgyár, a többtucatnyi áldozatot tagadja

Korábban már megírtuk, hogy többtucatnyi embert érinthetett egy mérgezéses baleset az iváncsai akkumulátorgyárban, ahol veszélyes helyen dolgozhattak védőruha nélkül a villanyszerelők. A cég sajtóközleményben válaszolt, amelyben egy mérgezésgyanút és kórházi kivizsgálást ismertek el, szerintük több tucat mérgezés biztosan nem történt.

Mit bír még ki a Balaton?

Földön, vízen és levegőben is megközelítettük a Balatont. Az északi és a déli parton egyaránt több olyan beruházást vagy tervezetet megnéztünk, amely az elmúlt időszakban nagy visszhangot keltett. Jártunk Lovason, Csopakon, Aszófőn és Örvényesen, a déli parton pedig Földváron.

Elutasították a Böröndi Gábor ellen tett feljelentést

Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekmény a táborfalvai kiképzésen, ahol egyebek között alvásmegvonást is alkalmaztak a honvédség – Böröndi Gábor által pletykásnak minősített – sofőrjein.

Tokaj-Hegyalja Egyetem: 38 nappalis diák, 75 milliárdos állami juttatás

Fél évvel megalapítása után 75,5 milliárd forintot kapott a kormánytól a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Az iskolának ekkor 38 nappalis hallgatója volt, vagyis a támogatás fejenként kétmilliárd forintot jelent.

Erdoğan nem támogatja a svéd NATO-tagságot, hacsak Stockholm meg nem állítja a „terroristákat”

Svédország semmiképp nem számíthat arra, hogy Törökország jóváhagyja NATO-csatlakozását a jövő havi csúcstalálkozó előtt – szögezte le a török elnök. Recep Tayyip Erdoğan azzal érvelt, hogy az új svéd terrorellenes törvények nem elég hatékonyak az Ankara által terroristának tartott kurd fegyveresekkel szemben.

Amit még tudni érdemes

Blokkol egy magyarországi fegyvereladást az Egyesült Államok, amiért nem hagytuk jóvá a svéd NATO-csatlakozást (Telex)

James E. Risch, a washingtoni szenátus külügyi bizottságának vezető republikánus tagja arról számolt be, hogy leállított egy 735 millió dolláros fegyvereladást Magyarország számára, amely 24 HIMARS rakétaindító üteget és több mint száz rakétát tartalmaz.

Migránsozik, de a kulisszák mögött félmillió vendégmunkást importálna a kormány (HVG)

Államilag támogatott emberkereskedelemhez hasonlít az a rendszer, amelyben immár önálló törvény alapján jellemzően ázsiai munkások tízezrei jöhetnek Magyarországra.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG