Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: EP: „Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimje”


A képviselő-testület aggályosnak minősítette az igazságszolgáltatás állapotát, a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiapluralizmust
A képviselő-testület aggályosnak minősítette az igazságszolgáltatás állapotát, a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiapluralizmust

A megszavazott EP-jelentés szerint Magyarország nem teljes értékű demokrácia, hanem a választásos önkényuralom hibrid rezsimje. Vasárnap eldől, hogy jönni fog-e jövőre pénz Brüsszelből, vagy sem, de Navracsics Tibor miniszter bizakodó. A szankciók ellenére ömlik az orosz olaj Európába. Legfrissebb híreink.

Hibrid rezsim a tagállamok között

Nagy többséggel elfogadta friss jelentését az Európai Parlament, ennek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” tovább romlott.

„A határozott európai uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megbomlásához Magyarországon, és az országot a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé tette” – tartalmazza a dokumentum.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolja az összes, Magyarországnak járó forrást, amíg a kormány nem orvosolja a problémákat.

Money, money, money

6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem adott kielégítő válaszokat Brüsszel korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ugyanakkor arról beszélt, hogy erről hivatalosan nem kaptak információt.

A brüsszeli testület a 2021 és 2027 között Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás akár hetven százalékának (azaz több mint 6400 milliárd forintnak) a felfüggesztésére is javaslatot tehet. Navracsics Tibor azonban bizakodó.

„Fel vagyok készülve rá, hogy az Európai Bizottság azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat” – mondta az ATV-nek.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt orosz hajók nem köthetnek ki az EU kikötőiben. Videós oknyomozó riportunkban megmutatjuk, hogy az orosz olaj mégis megtalálja az útját az európai kikötőkbe.

A szankciók ellenére dől Európába az orosz olaj – mutatjuk, hogyan
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:42 0:00

A háborúban eltűnt árvák ezreit keresik Ukrajnában, ahol eddig közel százezren kerültek ki a gyermekvédelem látószögéből azóta, hogy február 24-én kitört a háború. Közülük 26 ezret még mindig keres az UNICEF.

Letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét. A gyömrői önkormányzat szerint a polgármester áfacsalási ügybe keveredett, de nincs köze a gyanús cégekhez, és az önkormányzat sem érintett. A politikus előélete bővelkedett érdekes, botrányos fordulatokban – írja a Magyar Nemzet.

Korábban a polgármestert már jogerősen elítélték magánokirat-hamisítás miatt, előtte pedig azzal vált országosan ismert politikussá, hogy pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel.

Változnak az iskolában a koronavírus miatti szabályok – tudta meg az RTL. Nincs többé különbség oltatlan és oltott diák között. Annak, aki kontaktszemélynek számít, de nincsenek tünetei, öt nap maszkviselést írnak elő, nem kell karanténba mennie. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint bár szeptember óta nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG