Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: EU-biztos: Lesznek még a magyar kormánynak feladatai a jogállamisági dosszié lezárásával


Didier Reynders sajtótájékoztatója Brüsszelben 2023. február 17-én
Didier Reynders sajtótájékoztatója Brüsszelben 2023. február 17-én

Még nincs vége a történetnek – mondja az EU igazságügyi biztosa a magyar dosszié lezárásáról. Hirtelen felindulásból elkövetett törvényhozás: a státusztörvény adatvédelmi problémái. Stockholmban dolgozó magyar orvos: már nem a fizetés az elvándorlás oka.

Még nincs vége a történetnek – mondja az EU igazságügyi biztosa a magyar dosszié lezárásáról

A négy küszöbönálló törvénymódosítás szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele a magyar igazságszolgáltatási dosszié lezárásának, amihez a jogi aktusokon túl több intézkedés végrehajtását is igazolnia kell a kormánynak még június folyamán – közölte a Szabad Európával a jogérvényesítésért felelős uniós biztos.

Didier Reynders azzal számol, hogy június végéig, július elejéig rendezhetik a még nyitott kérdéseket, és legkorábban ezt követően vinné a biztosi testület elé megvitatásra a magyar igazságszolgáltatási dossziét.

Hirtelen felindulásból elkövetett törvényhozás: a pedagógus-státusztörvény adatvédelmi problémái

Meghosszabbítjuk Bicskéig: erre a legendássá vált miniszterelnöki mondásra emlékeztetnek most a kormányzat reakciói a pedagógusok lázadására. Nemrégiben egy újabb törvényjavaslatot tettek eléjük béremelés helyett. Cikkünkben ennek adatvédelmi részével foglalkoztunk.

Stockholmban dolgozó magyar orvos: Már nem a fizetés az elvándorlás oka

Tavaly tovább nőtt a Magyarországot elhagyó orvosok száma egy friss kimutatás szerint. A Szabad Európának nyilatkozó, Svédországban dolgozó gyerekorvos úgy véli, a fizetések rendezése óta már nem anyagi okai vannak az elvándorlásnak, hanem az egészségügyi rendszer egyéb körülményei. A szakdolgozók elvándorlása is folyamatos, az ő bérüket még mindig nem rendezte a kormány; a hosszú várólisták már főként az ápolók hiánya miatt alakulnak ki.

Isztambuli egyezmény: közeleg az EU csatlakozása, Szájer József is támogatta

Egyre több akadály hárul el az elől, hogy az Európai Unió csatlakozzon a nők elleni erőszak leküzdése érdekében elfogadott isztambuli egyezményhez. Erre van jogi lehetőség akkor is, ha több tagállam még nem ratifikálta a dokumentumot, sőt a jelenlegi magyar kormánytöbbség nem is akarja. Érdekes módon pár évvel ezelőtt még Szájer József is az EU csatlakozása mellett foglalt állást.

Törölte oldaláról a Fortepan a fényképeket, amelyeket az MTVA kifogásolt

A Fortepan 180 ezer fotóból álló archívumából harminc képet távolítottak el, vagyis ami a számokat illeti, ez nem nagy veszteség, de a történet elsősorban nem erről a harminc fényképről szól.

A magány is annyira rongálja az egészséget, mint a dohányzás

Az Egyesült Államokban oly gyakori magány ugyanolyan halálos egészségügyi kockázatot jelent, mint napi egy tucat cigaretta elszívása, és több milliárd dollárjába kerül évente az egészségügyi ágazatnak – mondta az amerikai tiszti főorvos, kihirdetve a legújabb közegészségügyi járványhelyzetet.

Amit még tudni érdemes

Itt a szuper-titkosszolgálat titkosítás alól feloldott jelentése arról, mi igaz a Pentagon-iratok magyar állításaiból (HVG)

Nem hallgatták le az amerikaiak a magyar kormányt, a Pentagon-iratokként elhíresült, kiszivárgott titkos információk Magyarországot érintő megállapításai nem ilyen forrásból származnak – állapította meg a Nemzeti Információs Központ.

Müller Cecília új hivatalt kaphat, elveszítheti önállóságát a gyógyszerhatóság (Népszava)

A lap értesülései szerint az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot is. Formális döntés még nem született, de már szóban tájékoztatták egy állománygyűlésen a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról.

Hangfelvétel: szmájli miatt fenyegetett meg egy közmunkás nőt a lombkoronasétányos polgármester (444)

Egy közmunkásként dolgozó nyírmártonfalvai szociális gondozónő lájkolta egy ismerőse családi fotóját, amelyet a híressé vált lombkoronasétánynál készítettek. Ezután a falu polgármestere hívta telefonon azzal, hogy azonnal vegye le a „röhögős fejet”, majd kirúgással fenyegette meg.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG