Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Inkább szimbolikus jelentőséggel bír a magyar blokkolást megtörő NATO-döntés


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője Brüsszelben 2023. február 21-én
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője Brüsszelben 2023. február 21-én

Variációk egy témára: mi lehet a magyar NATO-vétó kiiktatása mögött? Elmaradt reformról, lassuló felzárkózásról, gazdaságpolitikai hibákról beszélt ismét Matolcsy György. Stockholm magyarázatot kér Budapesttől a NATO-késlekedés miatt.

Variációk egy témára: mi lehet a magyar NATO-vétó kiiktatása mögött?

Április 4-én, közel egy évtized óta most először hivatalos ülést tart miniszteri szinten a NATO–Ukrajna bizottság, dacára annak hogy a magyar kormány nem állt el a nemzeti kisebbséget hátrányosan érintő ukrán intézkedések miatti, 2015 óta tartó blokkolástól. Az eddigi bénultságot megtörő főtitkári döntés inkább szimbolikus, mint érdemi jelentőséggel bír. A még Budapesten is nagy tiszteletnek örvendő Jens Stoltenberg lépésének konkrét okát nem árulták el, de köze lehet a hadi helyzet alakulásához.

Elmaradt reformról, lassuló felzárkózásról, gazdaságpolitikai hibákról beszélt ismét Matolcsy György

A Magyar Nemzeti Bank elnöke új könyvének bemutatóján fogalmazott meg újabb kritikákat a kormány gazdaságpolitikája kapcsán. Szerinte Magyarország megint letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, és elakadt a reformfolyamat. Úgy véli, hogy sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

Stockholm magyarázatot kér Budapesttől a NATO-késlekedés miatt

A svéd miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy magyarázatot fog kérni Magyarországtól arra, miért késlelteti Svédország NATO-tagságának parlamenti ratifikálását, miközben Finnországét nem. „Meg fogom kérdezni, hogy miért választják el most Svédországot Finnországtól. Ezeket a jeleket korábban nem tapasztaltuk, így feltétlenül fel fogom vetni a kérdést Orbán Viktornak” – mondta Ulf Kristersson a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt.

Gulyás Gergely: Nem tudjuk letartóztatni Putyint, ha Magyarországra jön

A magyar jogrend szerint nem lehet letartóztatni az orosz elnököt, ha az ország területére lép, mert Magyarországon nincs kihirdetve a Nemzetközi Büntetőbíróság statútuma – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arra a kérdésre, hogy Magyarország érvényt szerezne-e az ICC nemzetközi elfogatóparancsának Vlagyimir Putyinnal szemben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem szerencsés lépés az elfogatóparancs, mert az eszkaláció irányába visz.

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyorsreagálású ezred hamar felállhat

Az Európai Unió határai közelében kitört háború felgyorsította a közös védelmi politika támogatóinak összefogását – mondta egy friss podcastban brüsszeli tudósítónk, aki szerint EU-s hadseregről még nincs is értelme beszélni, a kontinens védelmi iparának és hadi infrastruktúrájának fejlesztése azonban már napirenden van.

A Fidesz-közeli cégnek jár a 22 millió forintos kedvezmény a Belvárosban, de a kerületi ovinál „spórolni kell”

Karácsony után a húsvéti időszakban is nagy kedvezménnyel rendezhet vásárt Rogán Antal barátjának cége az V. kerületben, és a rendezők ismét nagyon komoly kedvezményt kaptak a fideszes vezetésű önkormányzattól – írta Facebook-posztjában Kovács Alex Gábor kerületi ellenzéki frakcióvezető, aki betekintetett az iratokba.

A helyi oktatási bizottság fideszes többsége eközben nem volt hajlandó 250 ezer forint támogatást biztosítani az egyik belvárosi óvoda fennállásának 125. évfordulójára szervezett ünnepségre, takarékoskodás címszavával csak kétszázezret adtak.

Gyermekeikért és unokáikért küzdenek az akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák

Máshová sem tudnak elköltözni, ha az egész ország tele lesz ilyen beruházásokkal. Muszáj tenni! – mondták azok a nők, akik tüntetéseket és tájékoztató fórumot tartanak, népszavazási kérdéseket adtak be, jogi lépésekre készülnek, és immár egyesületként folytatják a harcot a kínai CATL debreceni beruházásával, valamint a kormány akkumulátor-nagyhatalmi terveivel szemben. A mikepércsi anyák szervezték az akkugyár elleni első, rendőrségen bejelentett demonstrációt.

Nem örültek a helyiek, mégsem lesz gyermekotthon Velemben

Erős tiltakozás indult a Vas megyei Velemben, amikor kiderült, hogy beilleszkedési zavaros fiatalokat költöztettek volna a településre. 2021-ben közmeghallgatást tartottak a gyermekotthonról, amelyen jelen voltak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársai is. A fórumon a lakók arra kérték a képviselőtestületet, hogy utasítsák el a kérést. Ezt meg is tették a képviselők. Aztán idén március 15. után robbant a hír, hogy mindennek ellenére is gyermekotthon lesz a már kiválasztott épületben, majd a főigazgatóság végül közölte, hogy mégis lemondanak a tervről.


Amit még tudni érdemes

Pintér Sándor kirúgja a vízügyi igazgatót, aki kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkugyár ügyében (24.hu)

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének fel kell állnia székéből, de a Belügyminisztérium egyelőre nem reagált arra a kérdésre, miért kell váratlanul távoznia Kincses Dánielnek.

Újabb kemény washingtoni sallert kapott az Orbán-kormány (HVG)

A lap a Foreign Policy értesülésére hivatkozva arról írt, hogy Magyarország már másodjára sem lehet ott a washingtoni nemzetközi demokráciacsúcson. A NATO-tagállamok közül Törökország sem kapott meghívót.

„Ebből én értettem, hogy nincs választási lehetőségem” – így használta Schadl a végrehajtói fegyelmi ügyeket (Telex)

A végrehajtói kar elnöke fegyelmi ügyekkel állíttatta félre az ellenségeit, és ha az érdekei úgy kívánták, meg is akasztott eljárásokat.

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása (G7)

Láthatóan megindult a beszerzési források bővítése, az orosz gáz legalább részleges kiváltása.

Magyarország közel áll a 28 milliárd eurónyi uniós forrás megszerzéséhez (Világgazdaság)

Orbán Viktor megbízottja szerint Magyarország közel áll a megállapodáshoz az Európai Unióval, így az idei harmadik negyedévben hozzájuthat a jogállamisági aggályok miatt zárolt 28 milliárd eurós forráshoz.


Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG