Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ismét titkos videók dönthetik el az önkormányzati választást Győrben


Képkocka Borkai Zsolt előző győri polgármester botrányos, jachtozós videójából
Képkocka Borkai Zsolt előző győri polgármester botrányos, jachtozós videójából

Dézsi Csaba András tudja, milyen videóval akarják zsarolni. Szülők: „A tanár úgy szerepel a Krétában, hogy betöltetlen álláshely.” Mi használjuk a híreket, vagy azok minket? Mekkora a dezinformáció hatalma?

Dézsi Csaba András tudja, hogy milyen videóval akarják zsarolni

Újra Győr lehet az önkormányzati választás egyik főszereplője, és újra titkos videók dönthetik el a választást. Győr fideszes polgármestere maga beszélt a Szabadonnak arról, milyen videóval akarják támadni. A videóról mindenki tud a városban, a Dézsi Csaba Andrásra ráinduló Borkai Zsolt is hallott róla, de azt állítja, hogy nincs nála, és ő nem is vet be ilyen eszközöket. A politikus szerint normális, hogy nem tudta, hogy havi egymillió forintért bérelték a szolgálati autóját, hiszen azt sem tudja, mennyit költ az önkormányzat az A4-es papír vásárlásra.

Szülők: „A tanár úgy szerepel a Krétában, hogy betöltetlen álláshely”

A pedagógus-szakszervezetek szerint már két éve is húszezer tanár hiányzott a közoktatásból, de ennek hamarosan vége. Na nem azért, mert hirtelen húszezer munkavállaló érkezett a szektorba, hanem mert az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát. Így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja majd nyomon követni, mekkora a pedagógushiány.

Mi használjuk a híreket, vagy azok minket? Mekkora a dezinformáció hatalma?

Feldolgozhatatlan mennyiségben ömlik ránk az információ az online térből, de vajon ez segíti vagy épp akadályozza a tájékozódást? Mi a hiteles és mi a hamis hír? Félretájékoztatásról vagy dezinformációról van szó? A Political Capitallel közös új podcastsorozatunk próbálja segíteni az eligazodást. Hogy hogyan teszi, erről beszélt a Szabad Európa budapesti irodájának igazgatója, Vovesz Tibor.

Cáfolja Szeged polgármestere, hogy kínai akkugyár épül a városban

Azután röppent fel az újabb akkumulátorgyárról szóló hír, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított egy kínai óriásberuházásról szóló projektet, és ahogyan a G7 írta, 21 milliárd forintot ad egy kétszáz hektáros ipari parkra a város Béketelep nevű része közelében, közvetlenül az M43-as autópálya mellett.

Ukrajna és a költségvetés lesz az e heti EU-csúcs középpontjában

Az európai uniós tagállamok vezetői október 26–27-i brüsszeli találkozójukon várhatóan ismét elítélik Oroszország ukrajnai háborúját és megvitatják a megtámadott állam további támogatásának kérdését, miközben a konfliktus 21. hónapjában egyre több jele van az „Ukrajna-fáradtságnak”.

Izrael fokozta légicsapásait a Gázai övezetben

Helyi illetékesek szerint egyetlen nap alatt több száz ember vesztette életét a területet irányító Hamász terrorszervezet elleni műveletben, valamint egészségügyi létesítményeket kellett bezárni a keletkezett károk és az áramellátás megszakadása miatt.

Amit még tudni érdemes

Nagy pluszt és több mínuszt is hoz az igénylőknek a CSOK Plusz 2024-től (24.hu)

A 2024-től élő CSOK Plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum azok számára, akik ennek segítségével akarnak otthonhoz jutni.

Eddig titok volt, hogyan állnak a magyar kórházak a fertőzésekkel (Direkt36)

Az elemzés többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházban mutatott ki nagyobb bajokat. Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

Betelt a pohár, a Fővárosi Vízművek nem akar több ivóvizet átadni csak úgy a Budapest környéki településeknek (Népszava)

A cég a csőd szélén tántorog, szerződést bontana az agglomerációs állami vízszolgáltatókkal a mélyen áron aluli értékesítés miatt.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG