Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lehet, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban


Egy mezőgazdasági épületbe csapódott be a rakéta a lengyelországi Przedow közelében 2022. november 15-én.
Egy mezőgazdasági épületbe csapódott be a rakéta a lengyelországi Przedow közelében 2022. november 15-én.

Orosz gyártmányú rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelország területén. Győztek a helyiek, mégsem lesz faaprító üzem a nemzeti park mellett. Komoly megszorítást készíthet elő a kormány a szociális törvény módosításával. Lassult a növekedés: ez már a gazdasági visszaesés jele?

Tegnap este robbanás történt egy lengyel mezőgazdasági telephelyen, amelynek során két ember meghalt. Az AP hírügynökség szerint egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő rakétabecsapódásról beszélt.

Néhány órával a robbanás után többféle verzió is napvilágot látott. Volt, aki eltévedt orosz rakétáról beszélt, és volt aki szerint az ukrán légvédelem lőtte ki az orosz rakétát, amely ezáltal eltért az eredeti röppályáról és lengyel földön zuhant le.

Az éjszaka folyamán megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta, hogy nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a Lengyelországot ért rakétát.

Sikeres tiltakozás

Aszófőn Népszavazással akarták megakadályozni helyi aktivisták egy faaprító üzem létesítését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett, Tihany szomszédságában. Az önkormányzat szerint csak egy ártalmatlan zöldhulladék-feldolgozó üzemet készültek létrehozni, de most lemondtak a tervről, mert a testület leszavazta az érintett terület átminősítésének napirendre vételét.

Váratlanul jó hírt kaptak hétfőn helyi aktivisták Aszófőn: mégsem épül meg a szerintük környezetkárosító új faaprító üzem a nemzeti parki területekkel körülvett faluban. A tiltakozók egyelőre óvatosan, de örülnek, hogy az önkormányzat – úgy tűnik – lemondott a falu további iparosításáról.

Szociális megszorítás

„Arra számítok, hogy többletfeladatok hárulnak majd az önkormányzatokra. Azt persze még nem tudjuk, hogy pontosan mik, mivel nem konzultált velünk senki előzetesen” – így kommentálta egy kormánypárti polgármester a Szabad Európának a szociális törvény módosítását.

Már jelenleg is nagyjából csak a tényleges kiadások felét fedezi a központi támogatás az önkormányzatok szociális kiadásainak, de a szociális törvény módosításával még jobban kivonulhat a szférából az állam – ettől tart több, általunk megkérdezett polgármester is. A kormány úgy cáfolt lapunknak, hogy elismerte: jövőre reálértéken csökkennek a szociális kiadások.

A recesszió felé

Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévében éves alapon, az előző negyedévhez képest azonban már 0,4 százalékkal zsugorodott. Ezzel megérkezett a technikai recesszió előszobájába a magyar gazdaság. Nehéz időszak előtt állunk, a következő félévben fog kiderülni, hogy az energiaárak és a kamatok csak ideiglenes vagy hosszan tartó nehézséget okoznak a cégeknek és a lakosságnak.

Kilencvenes évek

Új podcast-sorozatunkban a rendszerváltás körüli évek alternatív zenéjének meghatározó személyiségeivel beszélget Kerényi György. A Nirvánia után első részének vendége Kamondy Ágnes, aki zenekara, az Orkesztra Luna mellett sok formációban játszott, és azóta is rendszeresen vannak előadóestjei.

Amit még tudni érdemes

Schmidt Mária egy volt kommunista médiamunkás mellett siránkozott azon, hogy a rendszerváltáskor nem rúgták ki a kommunista médiamunkásokat (Telex.hu)

Schmidt arról beszélt, hogy a rendszerváltás után a korábbi pártállami médiában külföldi befektetők jelentek meg, akik lepaktáltak a kommunistákkal, és meghagyták őket a magyar média hatalmi pozícióiban.

Ezermilliárd forinttal több pénz folyt ki a tervezettnél Palkovics tárcájából (Hvg.hu)

Be nem tervezett milliárdokat vitt el egyebek mellett a vadászati világkiállítás, a kínai Fudan egyetem, egy szerencsés vizsgálókesztyűgyár.

Visszakerült a Kúriára „a nyilaskeresztesek kúriai elnökének” portréja (Hvg.hu)

Ezt a Kúria azzal magyarázta, hogy a múltat nem lehet eltörölni, azt fel kell dolgozni.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG