Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz rakéták csapódhattak be a NATO-tag Lengyelország területén


Az állítólagos lengyelországi rakétarobbanás helyszínén készült felvétel 2022. november 15-én
Az állítólagos lengyelországi rakétarobbanás helyszínén készült felvétel 2022. november 15-én

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a lengyel Nemzetbiztonsági Tanács ülését, miután feltételezhetően eltévedt orosz rakéták találtak el egy farmot az ukrán határhoz közeli lengyel faluban, Przewodówban, két ember meghalt. Lengyelország emeli harckészültségi szintjét. Délután leállt a Barátság kőolajvezeték, Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését.

Az AP hírügynökég szerint egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőtől származik az információ a lengyelországi rakétabecsapódásról. A Reuters hírügynökség szerint a Pentagon nem tudta megerősíteni a jelentést, ugyanakkor a Reuters lengyel tűzoltókat idéz, akik megerősítették, hogy Przewodówban két ember meghalt egy robbanásban.

Lengyelország emeli a készültségi szintet

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren bejelentette, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, de arról nem írt, hogy milyen indokkal. Később a kormányszóvivő megerősítette, hogy robbanás történt, amelyben két állampolgár vesztette életét. Piotr Müller bejelentette, hogy Lengyelország növeli katonai egységeinek készültségét, és „ellenőrzi, hogy aktiválnia kell-e a NATO negyedik cikkelyét".

Ez a cikkely kimondja: „A felek minden alkalommal egyeztetnek egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik fél területi integritását, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti".

NATO-főtitkár: Fontos a tények megállapítása

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetben közölte, hogy beszélt Andrzej Duda lengyel elnökkel és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok miatt A NATO-főtitkár azt írta, hogy a védelmi szövetség figyelemmel kíséri a helyzetet, a szövetségesek pedig szorosan egyeztetnek egymással.

„Fontos, hogy minden tényt megállapítsanak" – fogalmazott Jens Stoltenberg.

Korábban egy meg nem nevezett NATO-tisztviselő azt mondta a BBC-nek: „Megvizsgáljuk ezeket a jelentéseket, és szorosan együttműködünk szövetségesünkkel, Lengyelországgal."

Nemzetközi reakciók

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, kapcsolatban állunk lengyel barátainkkal és NATO-szövetségeseinkkel."

Mark Rutte holland miniszterelnök is hasonló üzenetet üzen a Twitteren, mint fogalmazott: „most fontos megállapítani, mi is történt pontosan".

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy kapcsolatban áll Lengyelországgal, és azt tervezi, hogy holnap a G20-ak tanácskozásán tárgyalnak a történtekről.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren így ír: „Megdöbbentett a hír, miszerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen. Részvétem a családoknak. Lengyelország mellett állunk. Kapcsolatban vagyok a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségeseivel."

Zelenszkij: Ez egy orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen

Az ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan támadja a NATO-tag Lengyelországot. Úgy fogalmazott, hogy ez egy orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen, a terror nem korlátozódik már ukrán területre.

Zelenszkij szerint az ukrán elektromos hálózata elleni rakétatűz cinikus válasz, a G20 arculcsapása.

Korábbi cikkünk a témában: Az ukrán elnök a G20-as vezetőknek: Meg kell állítani Oroszország háborúját

Az orosz állami média szerint ukrán és nem orosz rakéták voltak

A Ria Novosztyi állami hírügynökség egy orosz katonai szakértőt idézett, aki azt állította, hogy orosz cirkálórakéták „nem tudtak volna elérni lengyel területet, de a rendellenesen működő ukrán S-300-as föld-levegő rakétarendszerek igen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a lengyel területre hulló állítólagos orosz rakétákról szóló információk szándékos provokációk, amellyel a konfliktust akarják eszkalálni.

Budapesten is ülésezett a Védelmi Tanács

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, majd késő este a közmédiában, az M1-en arról beszélt, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi történt, a rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait.

Ara a kérdésre, szükséges-e bármilyen azonnali lépés, a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy egyelőre semmilyen különleges lépést nem kellett tenniük, figyelik az eseményeket és kapcsolatban vannak a teljes európai és NATO-rendszerrel.

Ehhez kapcsolódóan: Először találkozik az amerikai és az orosz kémfőnök az ukrajnai háború kezdete óta

Leállt a Barátság kőolajvezeték

Délután állt le az olajszállítás, a Mol vezetékrendszer irányítójától úgy értesült, hogy az orosz tüzérség eltalált a belarusz határhoz közel egy olyan transzformátorállomást, amely a kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának áramellátásáért felel.

A BBC idézi a Ria orosz hírügynökség által idézett Transneft orosz csővezeték-üzemeltetőjére hivatkozva ír arról, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint nyomásesés miatt állt le ideiglenesen az olajszállítás.

A védelmi tanács ülése után Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1-en azt mondta, a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de az ország kőolajellátása zavartalan, és ez hosszabb távon is így lesz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG