Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lényegesen magasabb az EU-átlagnál a nemek közötti bérszakadék Magyarországon


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A magyar nők 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak – de már csak pár évig. Hétszáz háziorvos hiányzik – az új ügyeleti rendszer mentőöv vagy ballaszt lesz? Autokratáknak pénzt nem adunk! – hangzott el az Európai Parlamentben.

A magyar nők 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak – de már csak pár évig

Bár a magyar kormánypárti képviselők az egyenlő munkáért egyenlő bért előíró jogszabállyal szemben foglaltak állást, a rendelkezések Magyarországon is érvényesek lesznek. Az új európai uniós törvény a száz főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkavállalókra nézve jelent kötelezettségeket a fizetések átláthatósága, a munkavállalók teljesítményének értékelése és a nemi különbségtételek eltörlése kapcsán.

Hétszáz háziorvos hiányzik – az új ügyeleti rendszer mentőöv vagy ballaszt lesz?

A praxisok 11 százaléka betöltetlen Magyarországon, a háziorvosok átlagéletkora 60 év. Sok embernek kell kilométereket megtennie a rendelőig az egyébként is nehéz helyzetben lévő kistelepüléseken – sokszor biciklivel vagy gyalog. Az ügyeleti rendszer átalakítására szükség volt, de a finomhangolás, úgy tűnik, még várat magára. Bihari Ádám egy kelet-magyarországi zsákfaluban ment utána, milyen ellátáshoz jutnak a periférián élők, mibe kerül ez nekik, és hogyan változik majd a helyzet az országban az új ügyeleti rendszer bevezetése után.

Autokratáknak pénzt nem adunk! – hangzott el az Európai Parlamentben

Az Európai Bizottság évente elkészíti a tagállamokra vonatkozó jogállamisági jelentését. Ezt idén nyáron teszik közzé, vagyis már javában készülnek az ez évi beszámolók is. Az Európai Parlament azonban a tavalyi évről szóló jelentéssel kapcsolatban alakította ki most az álláspontját, amelyben szó esik Magyarországról is.

Bejelentés a GVH-hoz: A Mol érzékeny üzleti adatokat kért be a hulladékos cégektől

A Mol gőzerővel készül arra, hogy júliustól szinte egyeduralkodóként átvegye a hazai hulladékkezelést. A piac leegyszerűsítve így néz ki: lakossági és ipari szegmens, illetve értékes és értéktelen hulladék. A Mol a jelenleg üzleti alapon működő cégeket bérmunkára fogja kényszeríteni, a szerződésnél szinte minden, üzleti szempontból releváns adatot át kell adniuk a Molnak. Az adatok birtokában a Mol saját alvállalkozói versenytársa lesz. Emiatt fordultak a versenyhivatalhoz az érintettek.

Andrew Hefler: Magyarország előnye, hogy kis ország, sok mindent lehet hamar megváltoztatni, igaz, rossz irányba is

Nem az a legfontosabb, hogy mindig nekünk legyen igazunk, és azt mindenáron érvényesítsük is, hanem hogy megpróbáljuk megérteni a másikat. Nagyon jó dolog egy sörrel a kezedben a barátaiddal együtt a Los Angeles Lakersnek drukkolni, és azt gondolni, hogy ők a legjobbak, de a való életben tudni kell, hogy semmi sem fekete-fehér – Andrew Hefler Magyarországon élő amerikai színházi szakemberrel, előadóművésszel beszélgettünk kultúráról, közéletről, improvizációról.

„Annyi autó lesz, ahány jogosítvány” – Ahol a legmagasabb az ezer főre jutó személygépkocsik száma

Szombathelyet nagyon gyakran a legboldogabb magyar városnak hozzák ki a felmérések, de ha problémát kell említeni, a lakók szinte mindig valamilyen közlekedési témát hoznak fel az első helyen. Elég a legkisebb zavar, mondjuk egy munkagödör a belvárosban, és az egész város közlekedése térdre rogy. A várostól 140 kilométerre lévő Bécsben az elmúlt öt évben húsz százalékkal csökkent a magántulajdonú autók száma.

Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről

Ő az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt. Ez újabb jogi kockázatoknak teheti ki a következő választáson is indulni kívánó üzletembert, és tovább nehezíti számára a visszatérést a Fehér Házba.

Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

Az amerikai törvényhozásban öt órán át bombázták kérdésekkel a kínai vállalat vezérigazgatóját az adatvédelemmel és a káros tartalmakkal kapcsolatban. Több képviselő is a népszerű videómegosztó betiltását szorgalmazta.

Amit még tudni érdemes

Csaba László: A tévút iskolapéldája, hogy Magyarország akkunagyhatalom lesz (Népszava)

Az inflációs várakozásoknak is szerepük van a drágulásban, ezek mérséklése nehézkes, mert nálunk a kormányzat és a jegybank hitelessége alacsonyabb, mint nyugati társaiké – mondta Csaba László közgazdász akadémikus, aki szerint elakadtunk egy olyan szinten, ahonnan nem tudunk továbbmenni.

Republikon: Stabilizálódott a Fidesz támogatottsága márciusra, erősödött kicsit a Momentum (Telex)

Stabilizálódott a Fidesz–KDNP támogatottsága márciusban az előző hónapokhoz képest: a kormánypártok 34 százalékon állnak a teljes népesség, 47 százalékon pedig a pártválasztók körében – derült ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából.

Éveket is csúszhatnak a napelempark-csatlakozások a hálózati problémák miatt (Portfolio)

Az iparág az elmúlt időszakban a naperőmű-beruházásokra vonatkozó jogszabályi környezetben végrehajtott jelentős változtatások után is bizakodik a hazai megújulóenergia-piacban, a komoly hazai és külföldi fejlesztők továbbra is kiemelt helyszínként tekintenek Magyarországra, ezzel együtt a piacon jelentkező problémák rontják e tekintetben az ország versenyképességét.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG