Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Majdnem kétszeresére nőtt a kormány által kiosztott diplomata-útlevelek száma


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kemecsén 2023. május 18-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kemecsén 2023. május 18-án

Több mint tízezer diplomata-útlevelet adtak ki az elmúlt négy évben. Nagyon rossz lett a GDP-adat, majd leváltották az ezt 27 éve számoló KSH-főosztályvezetőt. Félreértések a palesztin EU-segélyek körül: elhamarkodott bejelentések, megerősítések és cáfolatok.

Több mint tízezer diplomata-útlevelet osztott szét a kormány az elmúlt négy évben

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk, 2019 szeptembere és idén szeptember között hány ilyen úti okmányt állítottak ki. A tárca nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban.

Nagyon rossz lett a GDP-adat, majd leváltották a KSH főosztályvezetőjét, aki 27 éve számolta ezt

Meglepően rossz lett a második negyedéves GDP-adat, majd váratlanul távozott a KSH-ból a Nemzeti számlák főosztályának vezetője, aki már 27 éve számolta ezt. Az érintett valamiért nem nyilatkozik, és elsőre a KSH sem akart válaszolni a kérdésekre, majd tagadták, hogy összefüggés lenne a két esemény között. Korábban – egyebek mellett – konkrét példákon keresztül mutattuk be a Szabad Európán, hogy milyen görcsös elvárás lett a KSH-nál az utóbbi időben a valóság pozitívabb üzenetekbe csomagolása.

Félreértések a palesztinoknak szánt EU-segélyek körül: elhamarkodott bejelentések, megerősítések és cáfolatok

Nagy felfordulást okozott Várhelyi Olivér magyar EU-biztos azzal, hogy a Hamász terrorszervezet izraeli támadása után a palesztinoknak utalt európai uniós segélyek felfüggesztéséről posztolt üzenetet. Friss podcastunkban arra keressük a választ állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével, hogy miként juthatott ki a később javításra szoruló szöveg.

Nem látni az ukrán gabonavita végét, az Európai Bizottság kivár

A szlovák és a lengyel parlamenti választások átmenetileg lehűtötték az ukrán gabonaexportról szóló vitát. Az EU a bolgárokkal és a románokkal teszteli az új ukrán engedélyeztetési rendszert, miközben Budapest, Varsó és Pozsony kilépett a probléma megoldására hivatott koordinációs platformból.

Izrael: Addig nem lesz vége Gáza ostromának, amíg ki nem szabadulnak a túszok

Izrael csütörtökön közölte, hogy nem lesznek humanitárius engedmények a Gázai övezet ostromában, amíg az összes túsz ki nem szabadul. Előzőleg a Vöröskereszt azt kérte: engedjenek be üzemanyagot a területre, hogy megakadályozzák a túlterhelt kórházak „halottasházzá válását”.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a közel-keleti országban járt, ahol azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindig támogatni fogja Izraelt, ám kiemelte, hogy a palesztinoknak vannak „jogos törekvéseik, amelyeket nem képvisel a Hamász.

Amit még tudni érdemes

Szankciókat vethet ki az USA magyar kormányközeli szereplőkre (Telex)

Az Egyesült Államok arról tájékoztatta néhány európai szövetségesét, hogy szankciókat fognak kivetni magyar magánszemélyekre – jelentette a lap a VSquare hírlevele alapján.

A belügy szerint nem lesz korlátozás, ám a fenntartó kiadta az utasítást, több iskolában spórolni kell a fűtéssel (Népszava)

A BM tájékoztatása szerint ilyen korlátozásra idén nem kell készülni, de a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG