Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael: Addig nincs vége Gáza ostromának, amíg ki nem szabadulnak a túszok


Izrael csütörtökön közölte, hogy nem lesznek humanitárius engedmények a Gázai övezet ostromában, amíg az összes túsz ki nem szabadul. Előzőleg a Vöröskereszt azt kérte: engedjenek be üzemanyagot a területre, hogy megakadályozzák a túlterhelt kórházak „halottasházzá válását”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivba érkezett, hogy szolidaritását fejezze ki Izraellel, segítsen megakadályozni a konfliktus továbbterjedését, és megpróbálja elérni a túszok elengedését. Mellette állva Benjámin Netanjáhú miniszterelnök azt mondta: „Köszönöm, Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig.”

Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalmat, bosszút áll azért, ami történetének legvéresebb, civilek elleni támadása volt – amikor szombaton fegyveresek százai lépték át a határt, és végeztek ámokfutást izraeli településeken.

A Kan közszolgálati rádió szerint több mint 1300-ra nőtt az izraeli halálos áldozatok száma. A legtöbb civilt az otthonában, az utcán vagy egy zenei fesztiválon lőtték le a Hamász emberei. Rengeteg izraeli és külföldi túszt hurcoltak magukkal Gázába; Izrael közölte, hogy 97-et azonosított közülük.

A gyilkolás teljes mértékére az elmúlt napokban derült fény, miután az izraeli erők visszaszerezték az irányítást a települések felett, ahol holttestekkel teli otthonokat találtak. Azt mondják, voltak olyan nők, akiket megerőszakoltak, majd megöltek, és olyan gyerekek, akiket lelőttek és elégettek.

Izrael eddig azzal válaszolt, hogy teljes ostrom alá vette a 2,3 millió embernek otthont adó Gázát, és megindította az izraeli–palesztin konfliktus 75 éves történetének messze legnagyobb bombahadjáratát, amely egész kerületeket pusztított el.

A gázai hatóságok szerint 1354 palesztin halt meg, és több mint hatezren sebesültek meg a bombázásokban.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael próbálja felszámolni a Hamász alagútjait, a gázai kórházakban kritikus a helyzet

A Nemzetközi Vöröskereszt közölte, hogy órákon belül elfogyhat a gázai kórházak vészhelyzeti generátorait működtető üzemanyag.

Fabrizio Carboni regionális igazgató arra figyelmeztetett, hogy áram nélkül a kórházak hullaházzá válnak. „Az eszkaláció által okozott emberi nyomorúság iszonyatos, arra kérem a feleket, hogy csökkentsék a civilek szenvedését.”

Izrael Kac izraeli energiaügyi miniszter közölte, hogy az izraeli túszok kiszabadulása nélkül nem tesznek semmilyen kivételt az ostromállapot alól.

„Humanitáriussegély-nyújtás Gázának? Egy villanykapcsolót sem kattintunk föl, egy vízcsapot sem nyitunk meg és egy üzemanyagot szállító teherautó sem lép be a területre, amíg az izraeli túszok haza nem térnek. Humanitárius cselekedet a humanitárius cselekedetért. És senki ne prédikáljon nekünk erkölcsről” – tette közzé Kac az X közösségimédia-platformon.

Temetik a halottakat

Tel-Avivban tartott találkozójuk után a Blinken mellett álló Netanjáhú dicsérte Joe Biden amerikai elnököt, amiért szerdán „színtiszta gonoszságnak” nevezte a Hamász merényleteit. Biden azt is megjegyezte, hogy a támadások „a legvéresebb napot jelentették a zsidók számára a holokauszt óta”.

Blinken támogatta Netanjáhú döntését több politikai ellenfele bevonására a háborús egységkormányba, és kijelentette: az Egyesült Államok tudja, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin nép valódi törekvéseit.

Ehhez kapcsolódóan: Az USA „mindig veletek lesz” – Blinken Izraelben

Blinken pénteken Jordániába látogat, hogy találkozzon Abdullah királlyal és Mahmúd Abbásszal, az Izrael által megszállt Ciszjordániában korlátozott önrendelkezéssel bíró Palesztin Hatóság vezetőjével. Abbász, a Hamász ellenfele nem ítélte el közvetlenül az Izrael elleni szombati támadásokat, és a palesztin sérelmek figyelmen kívül hagyását okolta az eszkalációért.

Sok izraeli gyűlt össze csütörtökön a jeruzsálemi Herzl-hegy katonai temetőjében, hogy eltemesse halottait.

„Amikor nem vetted fel a telefont, tudtam, hogy teljes erőből harcolsz. Amikor rájöttem, hogy nyomod veszett, el sem tudtam képzelni, hogy így végződhet” – mondta az egyik gyászoló, miközben a családok egymásba kapaszkodtak.

Hán Juniszban, a Gázai övezet déli részén fekvő városban a kórházban egy nő próbál megnyugtatni egy síró lányt, akinek a házát találat érte. A lány folyamatosan azt üvölti, hogy „édesanyám, az édesanyámat akarom”.

„Az édesanyját keresi. Nem tudjuk, hol van” – mondja a nő, és a karjába veszi a lányt.

A gázai al-Sati menekülttábor lakói puszta kézzel kutatják át a romokat, túlélőket és holttesteket keresnek. A mentők azt mondják: nincs üzemanyaguk és felszerelésük ahhoz, hogy kiássák az áldozatokat az összedőlt épületek alól.

Az ENSZ szerint az elmúlt négy napban legalább 340.000 gázai vált hajléktalanná. Közülük mintegy 220.000-en 92, az ENSZ által fenntartott iskolában kerestek menedéket.

Az egyik, menedékhellyé átalakított iskolában a 14 éves Hanan al-Attar azt mondja: családja üres kézzel rohant ki az otthonukból, amikor bombák hullottak a közelben. A nagybátyja visszament néhány ruháért, és meghalt, amikor találat érte a házat.

„Civilek, nők és gyerekek feje fölött bombázzák a házakat” – mondja a nagyapja.

Egyiptom, amelynek egyetlen határátkelőhelye van Gázába, közölte, hogy megpróbál segélyt beengedni.

Izraeli tartalékosok – a kötelező katonai szolgálatot előíró ország harcképes korú lakosságának jelentős része – özönlenek haza külföldről, hogy bekapcsolódjanak a harcokba.

„Mindenki jön. Senki nem mond nemet” – meséli a 24 éves Jonatan Steiner, aki New Yorkból repült vissza, ahol egy technológiai cégnél dolgozik, hogy csatlakozzon régi katonai egészségügyi egységéhez.

„Ez most más, ez példátlan, megváltoztak a szabályok” – mondja telefonon a libanoni határ közeléből, ahol az ezrede állomásozik.

Izrael következő lépése a Gázai övezet elleni szárazföldi támadás lehet. Még nem született döntés a behatolásról, „de készülünk rá” – közölte Richard Hecht alezredes, katonai szóvivő csütörtök hajnalban.

A háború megakasztotta a diplomáciai erőfeszítéseket a térségben, éppen akkor, amikor Izrael megállapodásra készült a kapcsolatok normalizálásáról Szaúd-Arábiával, a leggazdagabb arab hatalommal, illetve hónapokkal azután, hogy Rijád újra felvette a kapcsolatot térségbeli riválisával, Iránnal, a Hamász pénzügyi támogatójával.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli–palesztin konfliktusról beszélt az iráni elnök és a szaúdi trónörökös

Teherán ünnepelte a Hamász támadásait, de tagadta, hogy ő állna mögöttük. Biden szerint a hadihajók és repülőgépek Izraelhez közelebb telepítését Iránnak arra adott jelzésként kell értékelnie, hogy maradjon ki a konfliktusból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG