Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Már kedden elfogadhatják a Magyar Orvosi Kamara jogait csorbító törvényjavaslatot


Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án

A parlament sürgősséggel már kedden szavazhat a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről. Erősen kérdéses, hogy a kormány tudja-e tartani a menetrendet az EU-s jogállamisági eljárásában. Tíz év alatt negyedére csökkent a leadott anyatej mennyisége.

MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

A Belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy olyan törvényjavaslatot nyújt be sürgősséggel, amely megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezné át. Az Országgyűlés kormánypárti többsége azonnal meg is szavazta, hogy kivételes eljárásban, már kedden döntés születhessen a törvénymódosításról.

Nincs hova hátrálni, nincs hova alkudozni, cselekedni kell – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján koncepciós eljárást emlegetve. Kincses Gyula elnök szerint a kormány hazugságok, valótlan információk alapján indított nagyon durva támadást.

A magyar pénzügyi dosszié állása és a kilátások – Lassú tempóban az Everest felé

Az idő rövidsége és a hiányzó konkrétumok elég nagy száma miatt erősen kérdéses, hogy a magyar kormány képes lesz-e tartani a maga által kitűzött menetrendet, és még márciusban megteremteni a feltételeket egy pozitív európai bizottsági értékeléshez a helyreállítási és a felfüggesztett kohéziós politikai forrásokat illetően.

A magyar kormány korábban március 31-ét jelölte meg önkéntes határidőként a sokrétű házifeladat elvégzésére. Egy-két nappal március kezdete előtt azonban nemhogy ütemesen haladna a megoldási folyamat, de tulajdonképpen még egy problémakört sem sikerült teljesen tisztázni a kormány és az Európai Bizottság között. Így túlzóan optimistának tűnik annak a névtelenséget kérve nyilatkozó, magas rangú tisztségviselőnek a becslése, aki reményét fejezte ki, hogy Magyarország még a r előtt benyújthatja a fizetési kérelmet a helyreállítási eszközből számára elkülönített 5,8 milliárd euró összegű, vissza nem térítendő támogatás első, nyolcszázmillió eurós részletére.

Állami prioritások: ötvenmillió forint anyatejre, tizenegymilliárd tápszerre

A hivatalos adatok szerint az állam tavaly 51,8 millió forintos támogatást adott azoknak az anyáknak, akik leadták a gyűjtőhelyeken felesleges anyatejüket, így olyanok is anyatejjel táplálhatták a babájukat, akiknek nem volt elég tejük, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Utóbbiaknak más módon is segít az állam: 11,2 milliárd forinttal támogatta a tápszervásárlást.

A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 19,2 ezer liter anyatejet adtak le, miközben ez a szám tíz éve még 86 ezer liter volt. De még öt évvel ezelőtt is 46,5 ezer litert adtak le. Az állam 2022-ben 51,8 millió forintot fizetett ki tb-támogatásként anyatejre.

Partizánakció Belaruszban: felrobbantottak egy orosz katonai repülőgépet

A belarusz biztonsági erők korábbi tagjaiból álló ByPol aktivistacsoport vasárnap bejelentette, hogy dróntámadást hajtott végre a Minszk melletti macsuliscsi légi bázison, amiben megsérült egy elég ritkának számító, ukrajnai célpontok felderítésére használt A–50-es orosz repülőgép.

Sem a minszki vezetés, sem a belarusz állami sajtó, sem a kormánypárti bloggerek nem kommentálták eddig az esetet. Olyan nyilatkozatok sem hangzottak el, amelyek szerint álhírről lenne szó, viszont nem is erősítették meg a történteket. „Félnek. Ez erős csapást jelent Lukasenka és az orosz hadsereg imázsára. Számomra úgy tűnik, hogy ez alááshatja a Lukasenka-pártiak bizonyosságát Oroszország győzelmét illetően” – hangsúlyozta a ByPol vezetője.

A kapcsolatok javításáról egyeztetett a koszovói és a szerb vezető Brüsszelben

Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő arról tárgyalt a belga fővárosban hétfőn, miként lehetne megvalósítani a két ország kapcsolatának javítását szolgáló, a nyilvánosság számára egyelőre ismeretlen európai uniós javaslatokat.

Bennfentes illetékesek derűlátóan nyilatkoztak az előrelépés esélyét illetően. Egy magas rangú EU-tisztségviselő hangsúlyozta: „Meg kell törnünk a válságok ördögi körét.” Hozzátette, hogy a javaslatok nem az út végét jelentik a viszony normalizálásának folyamatában, most azonban ez a legtöbb, amit el lehet érni.

Amit még tudni érdemes

Exkluzív: ezen a titkos csatornán óriási pénztömeg zúdul Tiborczék és Mészáros közelébe (Válasz Online)

A lap iratokkal igazolja, hogy már legalább 541 milliárd forint közpénz van ezekben a magánalapokban – de akadnak arra utaló nyomok, hogy a kiáramlás nagyságrendje még sokkolóbb. Az MFB-nél hírzárlat van a témában.

Uniós pénzeket kockáztat a kormány az orvosi kamara élve boncolásával (HVG)

A magyar kormány tervének, amely a Magyar Orvosi Kamara kivéreztetéséhez vezetne, számos európai uniós következménye is lehet. Ezek egy része azonnali hatású, másik része pedig hosszú távú, illetve a várható fejlemények részben a jogállamisággal, részben pedig a közösségi forrásokkal kapcsolatosak.

Nagyon megerősítette a Molt a benzinárstop a magyar piacon (G7)

Bár 2022-ben százmilliárdokkal vetette vissza a Mol profitját a benzinárstop, az olajipari cég hosszú távon így is sokat nyerhet az azóta már kivezetett hatósági árral. A vállalat itthoni piaci részesedése a kis- és nagykereskedelemben is hatalmasat ugrott, előbbi szegmensben főleg a magánkutak kárára.

A legolcsóbb ajánlattevőt kizárták, a 4iG nyert, az OLAF beszállt (Telex)

A portál információi szerint a magyar állami szerveket is meglepte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) február 23-án bejelentette, hogy lezárt egy magyar vonatkozású vizsgálatot.

Minden jót kíván a mai napra

a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG