Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Messze még a magyar igazságszolgáltatási reformcsomag brüsszeli jóváhagyása


Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke
Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

Még nem zárult le a vita az Európai Bizottságon belül a magyar igazságszolgáltatási reformcsomagról. Mol-hulladékkoncesszió: háromszorosára emelkedhet az eddigi díj összege. Videóban mondják el a Madách gimnázium tanárai, miért nem támogatják az új jogállási törvényt.

Még nem zárult le a vita az Európai Bizottságon belül a magyar igazságszolgáltatási reformcsomagról

Noha Varga Judit igazságügyi miniszter technikai szintű megállapodásról számolt be a helyreállítási és a kohéziós forrásokhoz hozzáférés miatt lényeges igazságszolgáltatási reformcsomagról, az európai bizottsági eljárás még nem ért véget – erősítette meg a brüsszeli testület szóvivője. Információink szerint még eldöntésre vár, hogy – miként a magyar kormány, úgy tűnik, kész ténynek veszi – a biztosi testület politikailag is jóváhagyja-e a négy fő kérdés köré épülő magyar csomagot, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányul.

Mol-hulladékkoncesszió: háromszorosára emelkedhet az eddig fizetett díj összege

Kínából rendelt pólókat árul a neten, importált függönyt az üzletében? Akkor egy hete maradt arra, hogy regisztráljon a Mol hulladékos cégénél, júliustól pedig új díjat is fizethet a textiltermékek után, és egy csomó adatot kell rögzítenie, kezelnie és átadnia a hulladékkezelő cégnek. Ekkor indul ugyanis az új hulladékgazdálkodási rendszer, miután a kormány harmincöt éves koncessziós szerződést kötött a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel.

Videóban mondják el a Madách gimnázium tanárai, miért nem támogatják az új jogállási törvényt

Ülősztrájkkal indult a tiltakozás a Belügyminisztérium budapesti épületénél, majd országszerte több középiskolában sztrájk kezdődött. A kormány tervezett módosításaival éppen az vész el, amiért szeretnek tanítani – mondta a Pedagógus Egység egyik alapítója, a Madách gimnázium tanára. Az iskola tiltakozó tanárai videóban foglalták össze, miért nem tetszik nekik a kormány tervezete.

„Úgy éreztem, mindent el lehet venni tőlem, ami számomra érték az országban” – öt éve döntött a Bécsbe költözésről a CEU

Hat éve született meg a lex CEU, amely ellehetetlenítette a Central European University magyarországi működését. A kormány által ellenségnek kikiáltott, Soros György által alapított intézmény egy év alatt talált új campust Ausztriában. Fotóriport a CEU bécsi és budapesti hétköznapjairól.

Eközben kiderült, hogy a CEU vagyonkezelő cége is elköltözik, és július 1-jétől az osztrák fővárosban kezdi meg működését, ahol az egyetem campusa lesz a székhelye.

Aggodalommal tölti el a szomszédos országokat is a szudáni fegyveres konfliktus

A hadsereg és a vele szemben álló félkatonai szervezet közötti harcok számos okból problémásak Szudánon kívül is, a környező országokat a kibontakozóban lévő humanitárius válság mellett például a Nílus vízmegosztása és a közös olajvezetékek működésének biztosítása aggasztja.

Amit még tudni érdemes

91 milliárd forint osztalékot vehetnek fel az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok (24.hu)

Hiába a rekordnyereségek, az állam már nem profitál belőlük, azonban a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak (MCC) például mintegy 36 milliárd forint jut.

Bolgár parlamenti képviselő: Magyarországon keresztül mossák az orosz oligarchák pénzét (RTL)

Deljan Dobrev, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép párt parlamenti képviselője arról beszélt, hogy nagy összegű pénzátutalások mennek egy bolgár bankon keresztül Magyarországra.

Kiderült, hogy hány magyar orvos választotta inkább a külföldi gyógyítást (Napi.hu)

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat, 2022-ben csaknem nyolcszáz orvos kért hatósági bizonyítványt többek között németországi, ausztriai vagy angliai munkavégzéshez.

A magyarok neteznek és telefonálnak a legdrágábban a régióban, és nem is lesz itt gyilkos árverseny (Portfolio)

Az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a hazai tulajdon erősítése a telekommunikációs iparágban is, de a folyamat az állam bábáskodása és az adófizetői pénzek felhasználása mellett zajlik, ami pedig nemcsak rendkívül drága, de számos egyéb kérdést is felvet.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG