Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán szerint kemény tél jön, közben a fél világot csuklóztatja egy magyar vétó


„Magyarország kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát, azt azonban, hogy ehhez az Európai Unió közösen hitelt vegyen fel, és közösen eladósodott államok közösségévé váljon, nem támogatja” – mondta a kormányfő
„Magyarország kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát, azt azonban, hogy ehhez az Európai Unió közösen hitelt vegyen fel, és közösen eladósodott államok közösségévé váljon, nem támogatja” – mondta a kormányfő

Nem adták oda a pénzt az országnak, de odaadták a pénzt a dollárbaloldalnak – mondta Orbán Viktor ma reggel a közmédiában az Európai Bizottság döntésére reagálva. Mindeközben a magyar kormány behúzta a kéziféket, és vétójogával megbénította a fél világot. Lakásmaffiás módszerek Őrmezőn és súlyos visszaélések a választók adataival az áprilisi szavazás előtt. Legfontosabb híreink az elmúlt 24 órából.

A lakásügyi tanácsnok ingatlanjai

„Nagyon sokan utaznak az elszegényedésre. Kiszélesedett az itt ingatlanozó cégek köre” – mondja a több mint 1500 lakásból álló Őrmezői Lakásszövetkezet egyik tagja. Többen az öreg, eladósodott tulajdonosok lakását megcélzó vállalkozók közé sorolják a helyi fideszes képviselőt is, akinek neve a most zajló kerületi, belső fideszes küzdelem egyik szereplőjeként is előkerült.

Junghausz Rajmund 2006 óta fideszes képviselő Újbudán. Saját honlapjának adott interjúja szerint a kerületi közbiztonsági alapítványban kezdett, ami tipikus karrierút az őrző-védő/vagyonvédelmi szakmában. Úgy tudjuk, Junghausz is teljesített birtokvédelmi megbízásokat a kétezres években.

„Szó szerint érdekképviseletet látok el. Ha valami nem működik, vagy nehéz megoldást találni bizonyos problémákra, segítek” – mondta a képviselő az interjúban. Minden helyi forrásunk megerősítette, hogy Junghausz valóban folyamatosan jelen van Őrmezőn, évente megvendégeli Magyarország egyik legnagyobb lakásszövetkezetének, az őrmezőinek a házmestereit, akik közül volt, aki kopogtatócédulát is gyűjtött neki.

Junghausz 2019 óta a lakásügyi tanácsnok címet is szerepeltetheti a névjegykártyáján. Életjáradéki szerződéseket köt, illetve eladósodott idős emberek lakásának végrehajtási árverezése nyomán több lakást is megvett a környéken, illetve a kerületben.

Amikor még a NAV is a propagandagépezet része

A választási kampányok egyre inkább adatalapúak, ezért egyre fontosabb, hogy ne élhessenek vissza a választók adataival. A Human Rights Watch elemzése viszont arra jutott, hogy Magyarországon súlyos gondok voltak ezen a téren, sokszor összefolyt az állami tájékoztatás és a kormány propagandája. EU-s vizsgálatot sürgetnek az állam és külön az adatvédelmi hatóság ellen. Jelentésük szerint az ellenzéki összefogás is akarhatott volna saját Kubatov-listát, csak közel sem volt annyi pénzük rá, mint a Fidesznek, és az állami adatbázisokkal sem tudtak visszaélni.

És ha már listáknál tartunk: valószínűleg időszerű listát vezetni azokról az ügyekről is, amelyeket Magyarország blokkol, vétóz, ellenez a különböző nemzetközi szervezetekben. Van egy olyan terület, amelynek kapcsán most éppen az a tét, hogy az európai közösségnek megszakad-e a 79 országgal fenntartott és szerződéses formában intézményesített, 65 éves kapcsolata. Az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államokról van szó, ahol a magyar kormány az illegális bevándorlás miatt utasítja el az együttműködést.

Orbán szerint nehéz tél jön

A december 5-én életbe lépő olajszankciókról, Ukrajna támogatásáról és az Európai Bizottság minapi, a magyar forrásokat érintő döntéséről is beszélt a közmédiában a miniszterelnök. Azt mondta, hogy a kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának, az elszállt energiaárak miatt viszont négyezer milliárd forint hiányzik a költségvetésből.

Orbán szerint nehéz tél jön, december 5-én életbe lépnek az Oroszországra kivetett uniós olajszankciók, ami megnehezíti majd az európai gazdaság működését. Hozzátette, hogy Magyarországon szerinte nem lesznek ellátási problémák, hozzájutunk az energiahordozókhoz, az ár lesz a probléma, mert „a szankciók árfelhajtó hatása alól” Magyarország sem vonhatja ki magát.

Magyarország kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát, azt azonban, hogy ehhez az Európai Unió közösen hitelt vegyen fel, és közösen eladósodott államok közösségévé váljon, nem támogatja. Ukrajna évente 18 milliárd eurót vár Európától, hogy működni tudjon. Orbán szerint a magas energiaárak, az energiaimport drágulása miatt évente négyezer milliárd forintot veszít a költségvetés. Ha ez nem volna, lehetne bért emelni, lenne forrás egészségügyi beruházásokra. Ezt a hiányzó négyezer milliárdot elő kell teremteni.

Új döntést kell hoznia az Alkotmányvédelmi Hivatalnak több, az alapos gyanú szerint a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személy ügyében arról, hogy a titkosszolgálat nyilvántart-e róluk titkosított információt, illetve abba az érintettként betekinthetnek-e. Erről döntött nemrég a bíróság.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG