Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor: Az orosz elnök nem háborús bűnös, Ukrajna már nem szuverén állam


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2018. szeptember 18-án
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2018. szeptember 18-án

Orbán a Bildnek: Nincs jelentősége a Wagner szombati vonulásának. Tényleges áttörés vagy pusztán politikai hókuszpókusz az EU migrációs alkuja? Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Orbán a Bildnek: Nincs jelentősége a Wagner szombati vonulásának

Orbán Viktor szerint semmi sem változik Oroszországban az előző hétvégi események után: 2024-ben is Vlagyimir Putyin lesz az orosz elnök, akit a magyar kormányfő nem tart háborús bűnösnek – mindezt a Bild német újságnak adott interjúban mondta. Ennek során kisebb önellentmondásba is keveredett, miután Ukrajna szerinte már nem szuverén állam, majd később arról beszélt, hogy Ukrajna független, büszke ország.

Eközben megszüntették a büntetőeljárást Jevgenyij Prigozsin és a hétvégi zendülésben részt vevő zsoldosok ellen, miután megállapítást nyert, hogy az érintettek beszüntették a bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket – jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Ezen akció következménynélkülisége éles ellentétben áll a kormányellenes tüntetések résztvevőinek kezelésével, akik közül sokan hosszú évekre rács mögé kerültek.

Erre annak ellenére került sor, hogy előző nap Vlagyimir Putyin ismét árulónak minősítette a zendülés szervezőit, akik szavai szerint az ukrán kormány és szövetségesei kezére játszottak. Beszédében ugyanakkor szakemberek szerint stabilitást próbált sugározni, egyensúlyozva az elkövetők bírálata és aközött, hogy lehetőleg ne bosszantsa fel túlságosan a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseit és keményvonalas támogatóit.

Tényleges áttörés vagy csak politikai hókuszpókusz az EU migrációs alkuja?

Közel nyolc évbe telt a nagy bevándorlási válság után, mire az EU tagállamai közös álláspontra jutottak a menekültügy és a migráció új szabályairól. A kritikusok, köztük a magyar kormány szerint azonban a reform semmilyen lényeges kérdést nem old majd meg, minden látszat ellenére fenntartja a kötelező menekültkvótát.

Mi történt az ukrán atomerőművekkel eddig a háború alatt?

Ukrajna orosz megtámadása évtizedek óta nem látott szintre emelte egy atomkatasztrófa kockázatát is, az országban ugyanis négy atomerőmű működött az invázió kezdetén más veszélyes üzemek mellett, mint például a lezárt csernobili létesítmény vagy nukleáris hulladéktárolók. Ezek sorsát vettük végig az invázió kezdetétől.

Három hónapja próbál szerződést kötni egy hulladékszállító a Mol cégével

Nagyon sok még a tennivaló és a tisztázatlan kérdés az új hulladékrendszer szombati indulása előtt. De nem csak a start lesz döcögős: ha el is indul időben az új rendszer, rengeteg probléma lehet menet közben is. Egy fuvarozó szerint azt sem tudni még, hogy ki kinek a konténerét fogja üríteni. Ő például tízmillió forintért vásárolt tavaly új konténereket, nem akarja bedobni a közösbe.

„Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson

„Így nem tudunk strandolni” – fakadt ki az egyik helybeli a balatonvilágosi képviselő-testület ülésén, amikor a Balatonból két hektárt lekerítő vállalkozó vízi élményparkja ellen tiltakoztak. A helyiek attól félnek, hogy a banánozás zaja zavarni fogja a nyugodt pihenést, ráadásul a világosi strandot sem tudják úgy használni, ahogy eddig. A vállalkozó szerint elektromos motorcsónakot használnak majd, ami nem okoz zajt.

Amit még tudni érdemes

Lemond Varga Judit, ő lehet a Fidesz EP-lista-vezetője (Magyar Nemzet)

Az igazságügyi miniszter július 31-vel távozik, döntéséről már tájékoztatta Orbán Viktort a lap szerint.

Félmillió szavazat is elveszhet jövőre – fintorogva formálja az ellenzék az újabb kényszerszövetséget (Válasz Online)

Kevesebb mint egy évvel az önkormányzati választás előtt újra alkudozni kezdtek a pártok a közös jelöltekről. Megutálták tavaly az összefogást, de egymás ellen indulva reményük sem lenne 2019-es pozícióik megtartására.

Schadl György édesanyja betört a felszámolói piacra (24.hu)

A végrehajtói kar volt elnökének anyja a semmiből jelent meg a kormány által 2021-ben újraosztott felszámolói piacon. A nyugdíjkorhatár előtt álló asszonynak korábban semmilyen üzleti érdekeltsége nem volt, azóta viszont két felszámolócégben tulajdonos.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG