Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson


A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték építeni a 120 négyzetméteres stéget a Balatonban
A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték építeni a 120 négyzetméteres stéget a Balatonban

„Így nem tudunk strandolni” – fakadt ki az egyik helybeli a balatonvilágosi képviselő-testület ülésén, amikor a Balatonból két hektárt lekerítő vállalkozó vízi élményparkja ellen tiltakoztak. A helyiek attól félnek, hogy a vízi banánozás zaja zavarni fogja a nyugodt pihenést, ráadásul a világosi strandot sem tudják úgy használni, ahogy eddig. A vállalkozó szerint elektromos motorcsónakot használnak majd, ami nem okoz zajt.

„Átverték a képviselő-testületet? Mennyibe kerül felmondani a szerződést?” – sorjáztak a kérdések Balatonvilágos képviselő-testületének hétfői ülésén, amelyen a helyi lakosok és üdülőtulajdonosok is részt vehettek, hogy tiltakozzanak a már épülő vízi élménypark ellen, amelyet úgy engedélyezett az önkormányzat, hogy előtte nem tájékoztatta a lakosságot.

A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték építeni a 120 négyzetméteres stéget a Balatonban, valamint hatalmas cölöpökkel és bójákkal lekerítettek egy majdnem húszezer négyzetméteres vízfelületet, miközben korábban hétezer négyzetméterről volt szó, ráadásul a parttól beljebb.

A hétfői testületi ülésen teljesen megtelt a tanácsterem, a több mint ötven tiltakozó közül sokan már be sem fértek. Csak az ülés végén hallgatták meg őket, bekiabálásokkal tarkított, heves vita alakult ki.

Ehhez kapcsolódóan: Club Aliga: A helyiek szerint le akarja zárni az egyetlen lejárót az új tulajdonos, aki újabb zárt körű tájékoztatót szervez

A beruházó átverte az önkormányzatot, háromszor akkora vízfelületet kerített el, mint amiről korábban beszélt, és a parthoz is közelebb van a terület, mint ahogy ígérte – mondta a Szabad Európának Bukovszki András független önkormányzati képviselő, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke.

Azt próbálták elérni, hogy a testület vonja vissza a korábban megadott tíz négyzetméteres területfoglalási engedélyt a strand területén. Ez a szárazföldi kapcsolat a vízügyi engedély feltétele volt, amit már szintén megkapott a beruházó. Takács Károly polgármester azt ígérte, jövő hét péntekre megvizsgálják ennek lehetőségét a jogászukkal – mondta Bukovszki András.

A civil szervezet szerint a vízi élménypark nem lakott területre való, a beruházás sérti a településképet, az élővilágot és a pihenni vágyók érdekeit is. Leginkább annak a 22 üdülőtulajdonosnak az érdekei sérülnek, akiknek vízparti nyaralója előtt lenne az élménypark.

„Az biztos, hogy nem fogunk beletörődni”

Nem volt megalapozott az önkormányzat döntése, nem voltak tisztában azzal, mit okoz, ha bérbe adják a vállalkozónak azt a tíz négyzetméteres partterületet – mondta a Szabad Európának az egyik nyaralótulajdonos, akinek az üdülője előtti partszakaszon épül a vízi élménypark. Hétezer négyzetméterről tudott a testület, abból majdnem húszezer lett, valamint nem volt térképen lerajzolva, hogy hol lesz az elzárt vízfelület, és látványtervek sem voltak – tette hozzá.

„Ötödik generáció óta vagyunk a nyaralóban, ahogy a szomszédaink is. A nagyszüleim bejárták a világot, de a Balatont tartották a legszebbnek, nyaranta minden este kézen fogva nézték a naplementét, ezt a látványt venné el tőlünk az élménypark. Ez mindig is egy csöndes partszakasz volt, ami teljesen elveszhet a zajszennyezéstől, még akkor is, ha elektromos motorcsónakot használnak. Az élővilágot is elüldözik a területről” – fogalmazott.

Nem lehet bemenni úszni, mert száz méterre már le van zárva a terület, hatalmasat kell kerülni, hogy beljebb tudjanak menni – mondta a helybeli. Az biztos, hogy nem törődnek bele a beruházásba, elfogadhatatlannak tartják, hogy egy vállalkozó profitja érdekében lezárjanak két hektárt a Balatonból – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A Balaton túl van tűrőképessége határán

Várják, hogy a polgármester és a képviselő-testület milyen döntésre jut az ügyben. Ha beismerik, hogy hibáztak és átverték őket, megsemmisíthetik a megállapodást. Reméli, hogy belátják, hogy a helyi emberek érdekeit kell képviselniük. Amennyiben nem vonják vissza a szerződést, jogi lépeseket tesznek az őket érő várható kár miatt – mondta.

A vállalkozó egyebek mellett vízibanánozást, elektromos vízipisztolyozást, jetboard- és supbérlési lehetőséget tervez az élményparkba. Korábban a Telexnek adott válaszában azt írta, hogy a banánt elektromos motorcsónakkal húznák, ami nem okoz nagy zajt.

A Balatonvilágosra terezett vízi élményparkkal a Szabad Európa riportere, Benyó Rita is foglalkozik Balatonról készülő videóriportjának második részében, a Szabadon újabb epizódjában, amely hamarosan elérhető lesz a Szabad Európa oldalán és YouTube-csatornáján. Az első részt itt nézheti meg:

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG