Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Próbaérettségi pénzért, tízezres tartozások miatt visszakövetelt állami hitelek


Magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és matematikából írtak a végzős diákok próbaérettségit. Egy osztálynak összesen 133 ezer forintjába került a vizsga
Magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és matematikából írtak a végzős diákok próbaérettségit. Egy osztálynak összesen 133 ezer forintjába került a vizsga

Uniós projekt elherdálásából rágalmazási per. Külsős céggel bonyolíttatták, fizetős volt a próbaérettségi egy vidéki gimnáziumban. Hogyan használja az EU a schengeni övezet előnyeit szankcióként? Az állam pár tízezres köztartozás miatt elkezdte visszakérni a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatást. Legfontosabb híreink az elmúlt 24 órából.

Adok-kapok

Büntetőeljárás dönt arról, hogy a kisvaszari szegregációs program pénzeit szabályosan költötték-e el, és hogy a projektet bíráló Hadházy Ákos rágalmazott-e. A két ügy akár évekig elhúzódhat, tanulsága azonban már most is van a történetnek: megy az adok-kapok magyar módra.

2018 áprilisa és 2021 júniusa között Kisvaszaron megvalósult egy, a romák helyzetének javítására elindított, négyszázmilliós program. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő 2021 tavaszán értesült arról, hogy a projekt kapcsán visszaélések történhettek, majd úgy vélte: a projektre elnyert pénz egy részét elherdálták, amiben szerepe lehet a 360 lelkes falu irányítóinak. A politikus 2021 augusztusában büntetőfeljelentést tett az ügyben, a NAV költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított, amely azóta is tart.

Kisvaszar polgármestere, Kovács Mónika 2022 májusában feljelentette Hadházyt közösség elleni uszításért, mivel a faluvezető úgy vélte, a politikus nyilatkozatai akár erőszakhoz vezető feszültséget kelthetnek a község roma és nem roma lakói között. Az ügyészség nem látta megalapozottnak ezt a gyanút, azt viszont igen, hogy Hadházy esetleg rágalmazást követhetett el. Az általunk megkérdezett építészek szerint a tételes költségvetésből lehetne kikalkulálni, hogy mennyibe került a lakótér, és mennyibe a tornác, és ez alapján reális-e az ár. Ehhez szerettünk volna segítséget kérni a kivitelező cég vezetőjétől, ám ő elzárkózott.

A 133 ezer forintos próbavizsga

Fizetős volt a próbaérettségi egy salgótarjáni iskolában. A dolgozatok összeállításáért, javításáért kellett fizetniük a szülőknek összesen 4900 forintot. A tankerület nem tudott a történtekről, vizsgálatot indított. A szervező cég honlapja szerint nem a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium az egyetlen megrendelőjük, országszerte több mint félezer iskolával állnak kapcsolatban.

Az iskola állásfoglalásban reagált a sajtóhírekre. Ebben közölte, hogy a diákok, a szülők és a tanárok közös döntése volt, hogy részt vesznek a fizetős próbavizsgán, amit magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és matematikából írtak a végzős diákok. Egy osztálynak összesen 133 ezer forintjába került a vizsga. A tankerületnek nem volt tudomása a fizetős próbaérettségiről, és álláspontja szerint az iskolának engedélye sem volt arra, hogy saját hatáskörben külső céget és anyagi forrásokat vonjon be a vizsgáztatásba, ezért vizsgálatot indított.

A 420 millió ember előnye

Palau polgárai vízummentesen utazhatnak a schengeni övezetbe, de hosszas eljárás elé néz egy vízumigénylő például Ecuadorból vagy Kínából. A közelmúltig az oroszoknak is járt az egyszerűsített eljárás, a szankciós politika azonban ezt a területet is utolérte. A belső határellenőrzéstől mentes schengeni zóna a világ legnagyobb ilyen jellegű területe, amelyhez már Horvátország is csatlakozhatott. De hogyan működik a schengeni övezet, illetve milyen lehetőségei vannak a zónán belüli utazásra azon országok polgárainak, akik kívülről érkeznek?

A schengeni térségnek köszönhetően több mint négyszázmillió ember utazhat szabadon a schengeni tagállamokban anélkül, hogy határellenőrzésen kellene átesnie. Naponta mintegy 3,5 millió ember lépi át a belső határokat munka vagy tanulás, illetve családok és barátok meglátogatása céljából, és közel 1,7 millió ember él egy adott schengeni országban, miközben egy másikban dolgozik.

Az európaiak a becslések szerint évente 1,25 milliárd utazást tesznek a schengeni térségen belül. A vízummentesség vagy vízumkönnyítés az EU komoly tárgyalási eszköze, és akár szankcióként is alkalmazható.

A Telex arról ír, hogy az állam pár tízezres köztartozás miatt elkezdte visszakérni a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatást. Péter 2021-ben nem tudta, hogy tartozik a NAV-nak százezer forinttal, amikor 2,5 milliós autóvásárlási támogatást kért és kapott. Bár azóta a teljes tartozást befizette, októberben felszólító levelet küldött neki az államkincstár, hogy fizesse vissza mind a 2,5 milliót. A határozatban azt írják: Péter jogtalanul kapta meg a támogatást a köztartozás miatt, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy négy gyerekét szállítja a pénzből vásárolt kisbusszal. Hogy fordulhat ez elő? Hát úgy, hogy bár egy 2019-es kormányrendelet kimondja, hogy az Államkincstárnak kell ellenőriznie, hogy a pályázónak van-e tartozása, valójában ez csak 2021-ben lépett életbe.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG