Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külsős céggel bonyolíttatták, fizetős volt a próbaérettségi egy vidéki gimnáziumban


A kép illusztráció, egy nyíregyházi gimnáziumban készült 2022. május 3-án
A kép illusztráció, egy nyíregyházi gimnáziumban készült 2022. május 3-án

A dolgozatok összeállításáért, javításáért kellett fizetniük a szülőknek összesen 4900 forintot. A tankerület nem tudott a történtekről, vizsgálatot indítottak. A szervező cég honlapja szerint nem a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium az egyetlen megrendelőjük, országszerte több mint félezer iskolával állnak kapcsolatban.

Az iskola állásfoglalásban reagált a sajtóhírekre. Ebben közölte, hogy a diákok a szülők és a tanárok közösen döntése volt, hogy részt vesznek a fizetős próbavizsgán, amit magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak a végzős diákok. Egy osztálynak összesen 133 ezer forintjába került a vizsga.

A Telex cikkéből kiderül, hogy a gimnázium egy olyan cég felhívására jelentkezett, amely szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart nyolcadikos és végzős diákoknak. A kft. honlapja szerint több mint félezer oktatási intézménnyel állnak kapcsolatban országszerte.

A 4900 forintért cserébe összeállították a feladatokat, és a dolgozatok javítását is vállalta a cég. Az iskola szerint ez így egy külső megmérettetés, tapasztalatszerzés a diákoknak.

A tankerületnek nem volt tudomása a fizetős próbaérettségiről, és álláspontja szerint az iskolának engedélye sem volt arra, hogy saját hatáskörben külső céget és anyagi forrásokat vonjon be a vizsgáztatásba, ezért vizsgálatot indítottak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG