Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: A kormány állításaival szemben a szuverenitásvédelmi törvény igenis veszélyezteti a média működését


Gulyás Gergely, Rogán Antal és Kocsis Máté az Országgyűlésben 2023. július 4-én
Gulyás Gergely, Rogán Antal és Kocsis Máté az Országgyűlésben 2023. július 4-én

„Nem veszélyezteti a sajtót” – az újságíró legfeljebb bűnsegéd vagy felbujtó lehet az új törvény szerint. Hogy változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása? Miért akarhatják mérni a magyar tanárokat? Érdemes-e?

„Nem veszélyezteti a sajtót” – az újságíró legfeljebb bűnsegéd vagy felbujtó lehet az új törvény szerint

Kormánypárti politikusok bizonygatták, hogy a Fidesz szuverenitásvédelmi törvénye nem a sajtó ellen irányul. A Transparency International jogi igazgatója szerint ettől még igenis veszélyeztetheti a média működését.

Hogy változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása?

A terrortámadás egy kibucban érte, magyar férjét elhurcolták és azóta túszként tarják fogva – a 38 éves Lisaj Lavi interjút adott a Szabad Európának, ahogy az Izraelben született, de rég Magyarországon élő Shemesh Assaf, a Honvédkórház részlegvezető főorvosa is, aki visszatért Izraelbe, hogy önkéntesként segíthesse a gyógyító munkát. E cikkek szerzője, Bihari Ádám az interjúk hátteréről és történeteinek szereplőiről beszélt podcastunkban.

Miért akarhatják mérni a magyar tanárokat? Érdemes-e?

A kormányzat teljesítményértékelésre alapuló ösztönzőrendszert vezetett be egyénileg a tanároknak, csak még így sem világos, hogy ez mi lesz. Maga a teljesítménymérésre épülő ösztönzőrendszer nem ördögtől való gondolat, de valószínűleg pont nem a tanárokra kellene célozni, hanem a tankerületekre. Az előzmények ismeretében akár büntetésnek is tűnhet ez a megoldás, mindenesetre nagy vonalakban körbejártuk, milyen szempontokat érdemes megfontolni, ha az oktatás színvonalának emelése a cél.

Az EU három év után új ajánlatot tesz Törökországnak

Recep Tayyip Erdoğan konstruktívabb hozzáállására és a geopolitikai kihívásokra reagálva az Európai Bizottság újabb kísérletet tesz az EU–török kapcsolatok javítására a kereskedelem, a migráció, illetve a vámunió terén. A közösség új ajánlata a vízumliberalizáció helyett csak vízumkönnyítést tartalmaz.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a svéd külügyminiszter szerdai tájékoztatása szerint Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását.

Megsemmisítették a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét

A Kúria új eljárás lefolytatására kötelezte ítéletében a katasztrófavédelmi hatóságot az egyik debreceni akkumulátorberuházás ügyében. A helyi tiltakozókat a perben képviselő Schiffer András ügyvéd szerint a döntés következtében le kell állítani az üzem építését.

Konzultáció helyett csonkítás Balatonaligán, elpusztíthatták a híres parti fűzfát

Felháborította a helyieket a tó partján álló, sokat látott fűzfa megcsonkítása, ami egy szakember szerint a pusztulásához is vezethet. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő feljelentést tett az ügyben. Az Aligai Fürdőegyesület nem tudja, volt-e engedély a csonkításra, és azt sem, hogy ki rendelte meg, de a szervezet alelnöke szerint az egyik új telektulajdonos érdekében történhetett a beavatkozás. Eközben a helyi képviselő-testület leszavazta a konzultációs kezdeményezést a Club Aliga tervezett fejlesztéseiről.

Amit még tudni érdemes

Mostanra lett meg a gazdasági kétharmad: a NER a tőzsdét is megszállta (Válasz Online)

Mostanra a Budapesti Értéktőzsdén is megvan a minősített többség. Ráadásul ez valóságos, nem felfelé torzított kétharmad: a 37 patinás, érdemi teljesítményt nyújtó nyrt.-ből 25-be már betette a lábát a hatalom.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG