Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: A külföldi embercsempészek reintegrációs őrizete a „szélnek eresztés kategóriája”


Ítélethirdetés a hetvenegy menedékkérő haláláért felelős embercsempészek tárgyalásán Szegeden 2015. június 20-án
Ítélethirdetés a hetvenegy menedékkérő haláláért felelős embercsempészek tárgyalásán Szegeden 2015. június 20-án

Nemzetközi jogot sérthet a külföldi embercsempészek elengedése. Szigorúbb adózással akar több pénzt a kormány a multiktól, de aligha sikerülhet. Erdoğan maradt Törökország elnöke.

Nemzetközi jogot sérthet a külföldi embercsempészek elengedése

A kormányrendelet szerint a börtönből kiengedett külföldi embercsempészek reintegrációs őrizetbe kerülnek, azonban Moldova Zsófia, a Helsinki Bizottság programvezetője szerint ez valójában szélnek eresztés. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, a CEU docense szerint nonszensz, hogy a magyar büntetés-végrehajtás a rendelet alapján kényszerintézkedést hajt végre egy idegen ország területén előzetes engedély, beleegyezés nélkül.

Szigorúbb adózással akar több pénzt a kormány a multiktól, de aligha sikerülhet

Annyira nincs pénz az államkasszában, hogy a kormány szemében szent tehénnek számító multiknak is nekimennek. Az adóhivatal szigorúbb bevallást kér tőlük, arra is kíváncsi, hogyan operálnak az adóelkerülésre használt transzferárakkal. Az adótanácsadók a magyar rendszer bonyolultságára panaszkodnak, míg egy másik szakértő azt mondja, hogy nem lesz változás: a multik ugyanúgy csalhatnak, ahogy eddig.

Erdoğan maradt Törökország elnöke

Recep Tayyip Erdoğan meghosszabbította immár két évtizedes elnökségét a vasárnapi választásokon, és felhatalmazást nyert annak az egyre tekintélyelvűbb politikának a folytatására, amely polarizálta Törökországot és megerősítette regionális katonai hatalmi pozícióját.

Elemző: Visszafelé sülhet el a fővárosi csőd emlegetése

Más politikát kell követni, ha egy ellenzéki főpolgármester a Fidesz hosszú távú hatalmára készül, vagy maga is leválthatónak tartja a rendszert – mondta elemzőnk, akivel beszéltünk még a tanártüntetések vörös vonaláról, a választási törvény módosításáról és a Schadl–Völner–Varga-ügyről is. Ruff Bálint szerint nem változott a helyzet, az ellenzéki pártok közül senki sem tört látványosan előre, holott már hivatalosan is csak egy év van a következő választásokig, amikor az Európai Parlament képviselőiről és az önkormányzatokról döntenek a szavazók.

Autizmus mentor: „Semmit rólunk nélkülünk, és ha nem értesz meg, legalább ne bánts!”

Akkor vált a missziójává az érdekvédelmi munka, amikor saját bőrén tapasztalta, hogy milyen nehéz diagnózishoz jutni autizmus spektrumzavarral felnőtt nőként ma Magyarországon. Oravecz Lizankát évekig borderline-nal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy ,,diliházban fog megrohadni”. Ő ehhez képest, köszöni, jól van, mert kitartó önismereti munkával megtalálta a helyét a világban, és most sorstársainak is segít ebben autizmusmentorként és érdekvédőként.

Zacher Gábor: „16 évesek biofüveznek, csapódik hozzájuk a nyolcéves, beleszív, és kész, elindult lefelé”

Volt már nyolcéves herbálos páciense, és nem egy fiatalkorút látott meghalni a dizájnerdrogoktól. Zacher Gábor toxikológus szerint azért tudta letarolni Magyarországot a herbál, mert olcsó: egy biofüves cigaretta kétszáz forintba kerül, három cigi pedig négy-öt órára is kiüti az embert, jobban megéri, mint az alkohol, csak éppen az esetek többségében még a vásárlók sem tudják, mit vesznek. Az igazán ütős biofüvek nagyon intenzív szívritmuszavart és akár szívmegállást is okozhatnak.

Sztrájkoló román tanárok: nem ők az egyetlen szakemberek, akik megalázva és boldogtalannak érzik magukat

Legalább százezer romániai tanár és több tízezer kisegítő indított sztrájkot a héten, amely milliók életét forgatja fel, veszélyezteti az érettségi vizsgákat és késlelteti a kormányátalakítást. Ez dominóhatást is kiválthat, ugyanis más válságos ágazatok dolgozóit is hasonló lépésekre ösztönözheti.

A Wagner-főnök Prigozsin: „Egy különleges művelet a különleges műveletben?”

A pimasz és profán Wagner magánkatonai cég főnöke, Jevgenyij Prigozsin az elmúlt hónapokban nagy nyilvánosságot kapott, mivel erői súlyos harcokban vettek részt Ukrajnában. Vajon politikai ambíciókat táplál, vagy továbbra is Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes végrehajtója marad?

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a háborús költségvetési hiány közepette adócsalással vádolnak orosz bloggereket.

Másokkal szemben az ukránok kikerülhetik a német menekültügyi bürokrácia akadályait

A háború elől Németországba menekülő ukránok ideiglenes oltalmat kaptak, amivel több jog és lehetőség jár nekik, mint a más országból érkező menedékkérőknek. Viszont a hatóságok azt vonták le ebből, hogy másokra is kiterjeszthetnék a jogokat.


Amit még tudni érdemes

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban? (G7)

Egy friss IMF-jelentés egyes értelmezései szerint Magyarország valóban a fragmentáció nyertese lehet; de az adatok árnyaltabb értelmezése alapján a nyereség mértéke nem tűnik jelentősnek, a kockázatok viszont annál inkább.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG