Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: A szuverenitás kérdésével egyesíthetők az egymást gyűlölő frakciók a Fideszen belül


Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán 2023. november 18-án Budapesten
Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán 2023. november 18-án Budapesten

Ruff Bálint: A Fidesz elhiszi magáról, hogy ő az utolsó bástya a transzgenderharcban. Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett.” Hajléktalanság és kilátástalanság várta, most miatta ég sakklázban Dél-Baranya.

Ruff Bálint: A Fidesz elhiszi, hogy ő az utolsó bástya a transzgenderharcban

A szuverenitás kérdésével lehet egyesíteni a Fideszen belül egymást gyűlölő frakciókat – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Az Elemző adásában beszéltünk arról, miről szól a szuverenitásvédelminek nevezett törvény, a Mi Hazánk ellenzékiségéről, a választási törvény tervezett módosításáról, illetve az ellenzéki megállapodásokról is.

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonista a Szelfiben.

Hajléktalanság és kilátástalanság várta, most miatta ég sakklázban Dél-Baranya

A kilencvenes években a Budapesti Sakkszövetség főtitkára volt, tavaly viszont hajléktalanná vált. A 68 esztendős Száraz Sándor február óta dél-baranyai fiatalokat tanít sakkozni, és sakkfaluról álmodozik, meg arról, hogy nyugodtan éljen végre.

Tóth Zoltán: A választási rendszer megváltoztatása jogilag megléphető, de erkölcsileg tisztességtelen

A választási szakértő szerint a korábbi aránytalan rendszer visszacsapott a Fideszre, ezért akarják most megszüntetni, így a kormánypárt vereség esetén is megszerezheti a fővárosi közgyűlési helyek negyven százalékát, és blokkolhatja a döntéshozatalt. Ha az ellenzéknek közös EP-listája volna, tíz mandátumuk lehetne, külön listával legfeljebb hat – mondja Tóth Zoltán.

Városból vidékre – önellátó családoknál jártunk; Pogány tanya

Van, aki hagyományból, mások spórolásból, hitből vagy környezettudatosságból, valamint van, aki a klímaváltozás miatt vág bele az önellátó életmódba. Sokan vannak Magyarországon is. Sorozatunkban olyan családokat mutatunk be, amelyek erre az útra léptek.

Jó volt polgárnak lenni múlt héten az EU-ban

A jogvédelem állt múlt héten az európai uniós intézmények tevékenységének középpontjában. Több olyan jogszabályról is megegyezés született, amelyek a magánszemélyek és a fogyasztók jogait bővítik, miközben az Európai Bizottság tovább szigorítaná az utasjogokat, az Európai Unió Tanácsa pedig alapelveket fogadott el a következő kohéziós politikáról.

Disszidens újságíró: Az ukrajnai háború „az orosz birodalmi mítosz erkölcsi csődje”

Mihail Zigar tavaly nyilvánosan elítélte az ukrajnai inváziót, majd néhány nappal később száműzetésbe vonult. „Igazából nem látom, hogyan nyerhetné meg Oroszország ezt a háborút. Fontos az is, hogy a cél nem az, hogy megnyerjék a háborút, hanem hogy legyen ez a háború”mondta a Dozsgy független televíziós csatorna volt alapító főszerkesztője.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Oroszországban egyre erősödik a nyomás a migránsokon, hogy vegyenek részt az ukrajnai háborúban.

Pár hónapon belül négy osztályvezető hagyta el a megyei kórházat Kecskeméten

Novemberben egy héten belül két osztályvezető főorvosi állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház a központi radiológiai és az arc-, állcsont-, fül-orr-gégészeti osztályra. Nemrég kerestek vezető főorvost a sürgősségi betegellátóra és az egyik belgyógyászati osztályra is. A dél-alföldi régióban több kórházban nincs ellátás szombat-vasárnap: a betegeket haza vagy más kórházba viszik a hétvégére.

A háború elől menekülő palesztinok úgy vélik, hogy sehol nincsenek biztonságban Gázában

Az övezet mindig is apró és zsúfolt területnek számított, jóformán valós kijutási lehetőségek nélkül, de az ott-tartózkodók világa mostanra még jobban beszűkült a harcokkal.

Amit még tudni érdemes

Kijev hiába teljesítené a követeléseket, Orbán már elvi szinten sem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását (444)

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor nem egészen másfél éve még azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy „mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt”, a magyar miniszterelnök most blokkolni akarja az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését is.

Szaporodnak Magyarországon az orosz cégek, de sok nem kap működési engedélyt (HVG)

Nem könnyű az oroszoknak a magyarországi cégalapítás: idén húsz olyan, a háború kirobbanása után alapított, orosz hátterű cég ellen indult kényszertörlés, amelynek székhelye ugyanarra a budapesti címre volt bejegyezve. Ennek ellenére csak 2023-ban több mint félszáz céget alapítottak oroszok.

Nemcsak a munkahelyét szüntették meg több száz katonának, hanem még az újbóli elhelyezkedésüket is megnehezítették (RTL)

Csak különengedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél az év elején kirúgott, 45 év feletti katonák. Ez azt jelenti, hogy az érintettek többsége kénytelen volt a piacon munkát keresni, miközben az állami szerveknél inkább hasznosíthatták volna tudásukat.

Tízmilliárdos terhet tett a kormány Bige László műtrágya-birodalmára, új technológiával kerülné ki a sarcot (24.hu)

Szintet lépett a Bige László körül évek óta folyó háború: különadó nyomhatja agyon a műtrágyakirály birodalmát. Szerinte a játék továbbra is arra megy ki, hogy állami intézkedésekkel elvegyék tőle a Nitrogénműveket.

Megtartották az elmúlt 30 év legnagyobb magyar honvédségi hadgyakorlatát, de a valódi célját inkább titkolják (Népszava)

Az Adaptive Hussars alatt hatezer katonát és hétszáz technikai eszközt mozgattak meg. Mást mond a szakértő és a kormány.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG