Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb határozatot készít az EP a jogállamiság magyarországi helyzetéről


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. március 14-én
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. március 14-én

Újabb európai parlamenti határozat készül Magyarországról. Nem valószínű, de nem lenne példátlan az akkumulátorgyárak leállítása súlyos szabálytalanság esetén. Pornófüggőség – a ki nem beszélt generációs probléma.

Újabb EP-határozat készül Magyarországról

A nyomásgyakorlás fokozásának jeleként az Európai Parlament jövő szerdai mini plenáris ülésén több hónap után újabb vitát szentel a jogállam magyarországi helyzetének, másnap várhatóan határozatot is elfogad majd. Május 30-án a hetes cikk szerinti eljárás keretében a tanács is meghallgatást tart a magyar kormány képviselőjével.

Leállítanák-e az akkumulátorgyárakat súlyos szabálytalanság esetén? Nem valószínű, de nem lenne példa nélküli

Ha súlyos szabálytalanságot tapasztalnak, leállíthatják az akkumulátorüzemet – ígérte a tiltakozóknak a januári debreceni közmeghallgatáson a helyi katasztrófavédelmi vezető. Kíváncsiak voltunk, hogy a hatóság 2010 óta milyen esetekben hozott ilyen döntést, így március 17-én közérdekű adatigénylést adtunk be a helyi és az országos katasztrófavédelmi hatóságnak (OKF). Mindkét szinten azzal utasították vissza az adatkérésünket, hogy nem vezetnek adatbázist „tevékenység végzésének tiltásáról”. A végül május elején kapott válaszból kiderült: az országos hatóság mindössze egyetlen ilyen döntést hozott 2010 óta.

Pornófüggőség – a ki nem beszélt generációs probléma

Pornó: mindenki tudja mi az, de senki sem beszél róla. Pedig súlyos függőséget is okozhat, ami szociális félelmekhez és szexuális problémákhoz vezethet. Hiába beszél a kormány gyakran a gyerekek védelméről, lényegében semmit sem tesz azért, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a pornó veszélyeire. A Szabadonnak egy pornófüggő mondta el, milyen súlyos következményeket okozott a pornó az életében.

„Az egyéni képviselet elvével megy szembe” – László Róbert a választási törvény módosításáról

Több ponton is változtatna a választási törvényen a kormány. Az ellenzéki pártok közötti viták kiélezése és közös listára terelése lehet az egyik változtatás célja László Róbert szerint. A Political Capital szakértője azt mondja, az országgyűlési választásokra is kiterjedő másik módosítás sérti az egyéni képviseletre vonatkozó alapelvet.

Egy korábbi válogatott kézilabdázót is elítéltek a kecskeméti önkormányzati cég ügyében

Elsőfokú ítélet született egy 2011 óta húzódó kecskeméti ügyben, a KSE-perben. Az ügy sokat elárul és tanulságokkal is szolgál például egy szép reményekkel induló, majd a mélybe süllyedő önkormányzati cég működéséről, az élsportolók „okosba” történő kifizetéséről. A bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a Fidesz egykori városi elnökét és frakcióvezetőjét, a cég korábbi marketingigazgatóját. A többieket, köztük a KSE ügyvezetőjét és az egyik beszámlázó cég vezetőjét – egy korábbi válogatott olimpikon kézilabdázót – felfüggesztett börtönre ítélte folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Egymásnak ellentmondó jelentések a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalásáról

Noha az orosz kormány azt állította, hogy több mint tíz hónapnyi ostrom után sikerült elfoglalniuk a várost, az ukrán hadsereg közölte, hogy továbbra is heves összecsapások zajlanak a területen.

Eközben összecsapások törtek ki a határ orosz oldalán, Belgorod régióban, ahova a moszkvai vezetés szerint ukrán szabotőrcsoport tört be, amit Kijev tagadott.

Amit még tudni érdemes

Még a Fidesz-hívek túlnyomó többsége, 78 százaléka is emelné a pedagógusok bérét (Népszava)

A kormánypártra szavazók több mint fele (55 százalék) teljesen elégedett a lassan véget érő iskolai tanévvel, miközben az ellenzékiek csak 27 százaléka adna ötös érdemjegyet – áll a Publicus Intézet közvélemény-kutatásában.

Törvényt módosítottak a Zeneakadémia rektorváltásához (Index)

Még nem zárult le a Magyar Állami Operaház főigazgató-választása sem, ami hónapok óta lázban tartja a kulturális élet szereplőit, de már küszöbön a Zeneakadémia rektorváltása, ami talán még ennél is több izgalmat tartogat.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG