Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb pedagógussztrájk, élőláncok az oktatási intézmények környékén


Tüntetés az újabb nyolc pedagógus elbocsátása miatt Budapesten 2022. december 4-én
Tüntetés az újabb nyolc pedagógus elbocsátása miatt Budapesten 2022. december 4-én

Pedagógussztrájkkal ér véget a hét. Nem lehetetlen, de nem is valószínű – közeleg a határidő az EU-s feltételek teljesítésére. Az európai tájkép részévé válhatnak a lítiumvölgyek.

Pedagógussztrájkkal ér véget a hét, a szakképzésben dolgozóknál határozatlan időre hirdették meg

Csütörtökre és péntekre is úgynevezett gördülő sztrájkot hirdetett meg a két szakmai érdekképviselet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is úgy látja, hogy a kormány érdemben eddig semmilyen követelésükre nem reagált.

A nedolgozzingyen.hu oldalon lévő közleményben – amelyről korábbi cikkünkben is beszámoltunk – arra kérik a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó munkavállalókat, hogy március 16–17-én szüntessék be a munkát. Kérik továbbá a pedagógusokat támogató szülőket, hogy lehetőség szerint tartsák otthon gyermeküket, és a támogatók szervezzenek élőláncot az oktatási intézmények környékén.

Nem lehetetlen, de nem is valószínű – közeleg a határidő az uniós feltételek teljesítésére

A kormány magának adta a március végi dátumot az Európai Bizottság elvárásainak teljesítésére. Ezek között mérföldkövek és szupermérföldkövek vannak, podcastunkban pedig azzal foglalkozunk, hogy ezek közül mennyit és hogyan kell meglépni, és mekkora esély van a sikerre. A tét ez esetben 12 milliárd euró.

Az európai tájkép részévé válhatnak a lítiumvölgyek

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta azt a jogszabályi javaslatot, amelynek célja az egyoldalú függőség csökkentése a zöld- és digitális átálláshoz elengedhetetlen, kulcsfontosságú nyersanyagoktól. A terv értelmében 2030-ra egyetlen stratégiai nyersanyagot illetően sem támaszkodhat az EU kétharmadnál nagyobb mértékben egyetlen külső beszállítóra. A céldátumig számottevően próbálnák diverzifikálni például a szélerőművek vagy elektromos autók előállításához szükséges, kulcsfontosságú alapanyagok beszerzését, továbbá a bányászati tevékenység támogatásával növelni akarják a közösség önellátó-potenciálját.

MOK-alelnök: Az etikai ügyek elvétele még súlyosabb, mint a kötelező tagság megszüntetése

Folytatja a nyomásgyakorlást a kormánnyal szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a Szabad Európának adott interjúban Lénárd Rita, a testület alelnöke. A törvénymódosítással megszüntetett kötelező tagság után olyan kamarát szeretnének, amelynek presztízse van, amely minőséget jelent, ahová megéri az orvosoknak belépni, és a betegek is szívesebben választanak majd olyan orvost, aki kamarai tag.

Eközben újabb központosításról döntöttek az egészségügyben, ezúttal a közbeszerzéseknél. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokkal kapcsolatos, és a fővárosi kórházakra július 1-jétől, míg a vármegyeiekre január 1-jétől lesz érvényes.

Újabb EU-s beruházásból tette ki Mészáros Lőrinc cége Homlok Zsolt vállalkozását

Január 31-én írta alá az OPUS TITÁSZ Zrt. a vállalkozói szerződést a VASÚTVILL Kft.-vel a nyíregyházi ipari parkba tervezett elektromos alállomásról, de márciusra már rá is jöttek, hogy „lényeges műszaki tartalmi változás” miatt azonnali hatállyal fel kell bontani.

Ebből az látszik, hogy tovább folytatódik Homlok Zsolt cégeinek kiszorítása Mészáros Lőrinc érdekeltségeiből. Korábban megírtuk, hogy a felcsúti (száz)milliárdos cége, az R-Kord Kft. március 3-án azonnali hatállyal két fontos vasúti beruházásban is felmondta a kivitelezői szerződést a Homlok Zsolt tulajdonában álló VASÚTVILL Kft.-vel.

Tucatnyi vadászgépet tervez átadni Lengyelország Ukrajnának

Szovjet gyártmányú MiG–29-esek átadására készül Lengyelország, amely ezzel a legelső, Ukrajnának harci repülőgépeket átadó NATO-szövetséges lehet – jelentette be a lengyel elnök. A csereérett gépeket csúcstechnológiás dél-koreai FA–50-esekkel és amerikai F–35-ösökkel fogják felváltani. Azt még nem tudni, hogy ezzel párhuzamosan más országok is terveznek-e ilyen lépést, habár Szlovákia is tett hasonló bejelentést korábban.

Nem adja fel a siófoki állatmenhely, birtokvédelmet kér

Végleges határozatában a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Barna György vállalkozó javára döntött a siófok-töreki állatmenhely egyik vezetőjével szemben. Így utóbbi – hiába van előszerződése – a kormányhivatal szerint nem veheti meg a menhely által használt legelőt.

A menhely jogi képviselőjének harminc naptári napja van a válaszra. Ez március 14-től ketyeg, akkor vette át Litresits András ügyvéd a kormányhivatal határozatát. Mint a Szabad Európának elmondta, birtokvédelmet, valamint a földhivatali bejegyzés és a közigazgatási per felfüggesztését kérik készülő beadványukban a Pécsi Törvényszéktől a rendőrségi nyomozás idejére, merthogy az is indult, ahogy erről cikkünkben olvashatnak.

Amit még tudni érdemes

Most épp március 31-re tűzték ki a kormánypártok a NATO-bővítés szavazását (HVG)
Bennfentes források szerint ez a dátum hangzott el a csütörtöki házbizottsági ülésen. A sorozatos halasztást Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal magyarázta: „Brüsszel hazudik, mint a disznó”.

2026-ig plusz húszmilliárdot költünk az évszázadok múlva megtérülő Budapest–Belgrád vasútra (Telex)
A „végrehajtás során felmerülő többletfeladatok” miatt az eredeti tervekhez képest bő húszmilliárd forinttal költünk többet 2026-ig a Budapest–Belgrád vasút fejlesztésére a Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint.

Kétharmadával esett vissza tavaly a Gazprom nyeresége (444)
2022-ben 747,3 milliárd rubel volt a Gazprom nettó nyeresége, ami 72,2 százalékos csökkenést jelent 2021-es eredményeihez képest.

„Magyar útlevéllel a zsebben halnak meg a fronton” – volt ukrán külügyminiszter a Válasznak (Válasz Online)
„Alapvető és elismerendő kudarc, hogy a független Ukrajna 1991 óta nem fordított kellő figyelmet a magyar származású ukrajnaiak szükségteleire”
– mondta Pavlo Klimkin.

Schadl ügyvédjének irodája ad tanácsokat a fideszes többségű Budavári Önkormányzatnak (Népszava)
Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyarországi korrupciós ügyében bíróság előtt álló Schadl György védőjének irodáját kérte fel szakértőnek az I. kerületi önkormányzat.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG