Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pedagógussztrájkkal ér véget a hét, a szakképzésben dolgozóknál határozatlan időre hirdették meg


Szabadságmenet az Andrássy úton, a fővárosban 2023. március 15-én. Fotó: Vörös Szilárd
Szabadságmenet az Andrássy úton, a fővárosban 2023. március 15-én. Fotó: Vörös Szilárd

Mára és péntekre is úgynevezett gördülő sztrájkot hirdetett meg a két szakmai érdekképviselet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is úgy látja, hogy a kormány érdemben eddig semmilyen követelésükre nem reagált.

A nedolgozzingyen.hu oldalon olvasható közleményben – amelyről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk – arra kérik a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó munkavállalókat, hogy március 16–17-én szüntessék be a munkát. Kérik továbbá a pedagógusokat támogató szülőket, hogy lehetőség szerint tartsák otthon gyermeküket, és a támogatók szervezzenek élőláncot az oktatási intézmények környékén.

Ehhez kapcsolódóan: Elindult a tiltakozásuk miatt kirúgott gimnáziumi tanárok pere

A szakképzésben március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Mint írják, itt a sztrájk alatt nincs tanítási kötelezettség. A közlemény szerint a szakszervezetek azt remélik, hogy a szakképzésben dolgozók követeléseit is sztrájkbizottságban tudják tárgyalni az illetékesekkel.

Mint írják, „a kormány helyett – szégyenszemre – a bíróság jelölte ki a kormány képviselőjét az egyeztetésben, mivel ennek a törvényi kötelezettségnek a kormány a mai napig nem tett eleget”.

A PDSZ február 22-én benyújtotta a bíróságnak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatát, amely a kétórás figyelmeztető sztrájkra vonatkozó jogerős végzés alapján készült. Ebben nincs a sztrájk alatt tanítási kötelezettség.

A pedagógusok követelései között szerepel egyebek mellett az azonnali, 45 százalékos fizetésemelés, valamint a tanárok tanóráinak maximálása heti 22 órában. Március 15-én bejelentették a szakszervezetek a következő országos tanársztrájk időpontját is, amely április 24-én lesz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG