Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három Vas megyei tanár jogerősen győzött a tankerület ellen – és további 144 perel


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A tankerület rosszul értelmezte a túlórák kifizetését. Több millió forintról van szó, amihez még hozzájönnek a közpénzből fizetett tetemes perköltségek.

„Az elsőfokú bíróság a felperesek keresetét a rendkívüli munkavégzés miatt díjazás tekintetében megalapozottnak találta” – olvasható a Győri Ítélőtábla írásban is kiadott ítéletében.

Ennek lényege, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központnak ki kell fizetnie három Vas megyei pedagógusnak a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját három évre visszamenőleg a 2020. szeptember és 2023. január 31. közötti időszakra.

Ez Hende Istvánnak, a Jáki Nagy Márton Általános Iskola matematikatanárának bruttó 82.688 forintot jelent, két kolléganőjének pedig 135.450, illetve 129.938 forintot.

Ehhez jön még a 240 ezres perköltség, ami most másodfokon megnőtt húszezer forinttal.

A Vas megyei pedagógusok azért fordultak még tavaly a munkaügyi bírósághoz, mert a tankerület úgy értelmezte a jogot, hogy a négy napon belül elrendelt helyettesítések beleférnek a „normál” munkaidőbe, a pedagógusok szerint viszont rendkívüli munkavégzésnek számítanak, amit A munka törvénykönyve alapján pluszban ki kell fizetni.

Első fokon a munkaügyi bíróság egyértelműen a tanároknak adott igazat, de a Szombathelyi Tankerületi Központ fellebbezett, hogy aztán a Győri Ítélőtábla most kimondja a végső szót, mindenben helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Ez önmagában is érdekes, de valójában nem három pedagógusról és néhány százezer forintról van szó.

Hende István 2022 végén – a Fővárosi Ítélőtábla döntésére hivatkozva – a Pedagógusok Szakszervezete segítségével mozgósította a Szombathelyi Tankerületi Központhoz tartozó intézmények tanárait, és végül 147 Vas megyei tanár – hármas csoportokban – összesen 49 munkaügyi pert indított a szombathelyi tankerülettel szemben.

A másik 48 pert (144 érintett pedagógus) jelenleg szüneteltetik, de most, hogy megszületett a jogerős ítélet, mozgásba lendülhetnek a dolgok.

A Szombathelyi Tankerületi Központnak valószínűleg nincs más választása, mint rendezni az összes ki nem fizetett túlórát, ami összességében több millió forintra rúghat, és ehhez még hozzájönnek a szintén milliós nagyságrendű ügyvédi költségek.

A pedagógusok jogállása 2024 januárjától – az elhíresült státusztörvénnyel – megváltozott ugyan, de a jogerős ítélet azt is jelenti, hogy a tanárok a teljes 2023-as évre is perelhetik a tankerületet az ilyen jellegű elmaradt túlóradíjak miatt, és minden bizonnyal meg is nyerik. Magyarországon nincs ugyan precedensjog, de a Győri Ítélőtábla döntése jóval túlmutat Vas megye határain.

Hende István úgy tudja: az ország keleti részében is több tucat per indult, van, ahol már meg is születtek az elsőfokú ítéletek, ráadásul jóval magasabb ügyvédi költségekkel.

„Én már másfél évvel ezelőtt írtam a tankerületi igazgatónak, arra kérve, hogy rendezzük ezt a kérdést, kerüljük el a tömeges pereket, de nem kaptam választ, helyette inkább bevállalták a bíróságot első-, majd másodfokon. A Szombathelyi Tankerületi Központ olyan, mint egy állatorvosi ló, belekényszeríti a pedagógusokat, hogy pereljenek az igazukért, közben sok millió forintot költenek el közpénzből ügyvédre, amely pénzeknek bizonyára helye lenne a közoktatásban. Mi is szívesebben tanítanánk az iskolában, ahelyett, hogy ilyenekkel kell foglalkozunk”

– kommentálta az ítéletet.

A jáki pedagógusnak egyébként korábban is volt bírósági ügye a tankerülettel. A Győri Ítélőtábla tavaly májusban hozott jogerős döntést arról, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ rosszul értelmezte Kásler Miklós miniszter egyik határozatát.

„A Szombathelyi Tankerületi Központ a Győri Ítélőtábla döntését tiszteletben tartja. A bírósági döntés alapján jogosnak ítélt összegeket a perekben érintett minden pedagógus számára meg kívánja fizetni” – közölte megkeresésünkre Fodor István tankerületi igazgató.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy mi történik azokkal a túlórákkal, amelyek nem képezik bírósági per tárgyát.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG