Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hárommillió fölött a beoltottak és 280 fölött a halottak száma


Az új koronavírussal fertőzött beteg lélegeztetőgépen a budapesti Országos Koranyi Pulmonológiai Intézetben, 2020. április 21-én
Az új koronavírussal fertőzött beteg lélegeztetőgépen a budapesti Országos Koranyi Pulmonológiai Intézetben, 2020. április 21-én

Napok óta folyamatosan csökkenő számot közölnek a regisztrált új esetekről a kormányzati járványportálon. Kedden átlépte a hárommilliót a legalább az első vakcinával beoltottak száma, a héten újabb lazításokról dönthet a kormány.

Az elmúlt 24 órában 3 597 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, velük a járvány kirobbanása óta regisztrált fertőzöttek száma 731 675 főre nőtt. Elhunyt 285 beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma a kormányzati kommunikáció szerint 24 265-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 272 066, kórházban 10 364 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 204-en vannak lélegeztetőgépen.

Olcsóbb és egy oltás is elég belőle
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

A beoltottak száma 3 037 023 fő, közülük 1 290 709 fő a második oltását is megkapta. Kedden megérkezett Magyarországra a Janssen vakcinája, ami az orosz Szputnyikhoz hasonlóan egy 26-os adenovírust tartalmazó vektorvakcina, de ebből az oltásból egy adag is elég a védettséghez, amely az oltást követően két hét múlva alakul ki.

Az országos tiszti főorvos az oltóanyag bemutatásakor elmondta, hogy a várandós és szoptatós nők kivételével a Janssen 18 év felett mindenkinek adható, azoknak is, akik korábban átestek a fertőzésen. A vakcinát a honvédségi oltóbuszokon fogják használni.

Vérrögképződéses eseteket vizsgálnak

A Janssennel végzett oltások után is jelentettek nagyon ritka vérrögképződéses esteket az Egyesült Államokban, ezeket most az Európai Unió szakértői is vizsgálják. A négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt.

Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden a vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Az Európai Unióba hétfőn érkeztek meg az első Janssen-szállítmányok.

XS
SM
MD
LG