Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új eredményt közölt Magyarországon is használt vakcinájáról az amerikai gyártó


"Moderna coronavirus betegség (COVID-19) vakcina" feliratú injekciós üveg 2021. március 24-én
"Moderna coronavirus betegség (COVID-19) vakcina" feliratú injekciós üveg 2021. március 24-én

Fél évvel a második oltás beadása után is véd a koronavírus valamennyi mutációja ellen a Moderna oltóanyaga - állítja a gyártó. Az amerikai cég bejelentette azt is, hogy megkezdte vakcinája egy új változatának a tesztelését.

A Moderna gyógyszergyártó vállalat kedden közölte, hogy vakcinája fél évvel a második oltás után is jól véd az összes koronavírus-variáns ellen, a hányados legalább 90 százalékos, a súlyos megbetegedéseket pedig minimum 95 százalékban akadályozza meg.

Az MTI tájékoztatása szerint az amerikai cég bejelentette azt is, hogy megkezdte vakcinája egy új változatának tesztelését, hogy megállapítsa védelmet nyújt-e a Dél-Afrikában azonosított vírusváltozattal (B.1.351.) szemben.

A Moderna oltóanyagának használatát már több mint 40 országban engedélyezték, köztük Magyarországon is. A hétfői adat szerint eddig a gyártó eddig 132 millió vakcinát szállított ki, ebből 117 milliót az Egyesült Államok kapott.

Az Európai Unió tavaly 160 millió adag legmodernebb, mRNS-alapú Moderna-oltást vásárolt. Idén február közepén az EU újabb 150 millió adagot vett 2021-re, és 150 milliót 2022-re is. A tavalyi adagból Magyarországnak nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, viszont a kormány csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért. Arról, hogy ennek mi lehetett az oka, az alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Magyarországon egyébként éppen a Moderna vakcinája az a Pfizeré mellett, amellyel például a várandósokat is olthatják.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG