Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már hétszáznál is több halott Haitin, és a földrengés után trópusi vihar közeleg


A Manguier Hotel romjai a földrengés után, 2021. augusztus 14 -én, Les Cayes -ben, Haiti délnyugati részén
A Manguier Hotel romjai a földrengés után, 2021. augusztus 14 -én, Les Cayes -ben, Haiti délnyugati részén

A karibi országot augusztus 14 -én ért 7,2 -es erősségű földrengés áldozatainak száma 724-re emelkedett, legkevesebb 2800-an megsérültek. Félő, hogy ezek nem a végleges számok a veszteségekről, miközben a szigetre órákon belül lecsap egy trópusi vihar.

A legtöbb haláleset az ország déli részén történt, és a mentőszolgálat munkatársai és a járókelők sok embert tudtak kimenteni és biztonságba helyezni a katasztrófában megsérült otthonok, szállodák és templomok romjai közül.

Ariel Henry miniszterelnök egy hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdetett ki az egész országra. A rengés helyi idő szerint reggel fél nyolc körül érte el a fővárost, Port-au-Prince-t. Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városában sok épület, köztük templomok és lakóházak omlottak össze. A Gazette Haiti című lap úgy tudja, hogy a halálos áldozatok között van Jean Gabriel Fortune volt szenátor is, aki a saját szállodájának romjai alatt vesztette életét Les Cayes-ben. Sokan lehetnék ég a romok alatt, így félő, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.

Trópusi vihar száguld a sziget felé

A mentést utórengések nehezítik, ráadásul a Grace nevű trópusi vihar közeleg a sziget a felé, amelyet az előrejelzések szerint augusztus 16-án ér el.

A polgári védelmi ügynökség előzetes kárfelmérése szerint legkevesebb 949 lakóház, hét templom, két szálloda és három iskola dőlt romba. További 723 lakóház, egy börtön, három egészségügyi intézmény és hét iskola rongálódott meg, de a kikötő, a repülőtér és a telekommunikációs hálózat épségben maradt.

Nemzetközi segítség, politikai káosz

Az Egyesült Államok gyors segítséget ígért a karibi országnak. Samantha Powers, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetője Twitter-oldalán közölte, hogy szakértőik már a helyszínen vannak, hogy felmérjék a károkat és azt, hogy mire van szükség.

Az MTI idézi Annalisa Lombardót, a Welthungerhilfe német segélyszervezet Haitiért felelős országigazgatóját, aki a dpa német hírügynökségnek elmondta, jelentős károkról szóló értesüléseket kapott a térségből, és jelenleg azon fáradoznak partnerszervezetekkel, hogy a létszükségleti cikkeket, ivóvizet és élelmiszert, valamint szállást tudjanak nyújtani a katasztrófát követő első 24 órában a rászorulóknak. Mint mondta, dolgukat nagyban megnehezíti a szigetország rossz infrastruktúrája és a fegyveres bandák ténykedése.

Haitin gyakoriak a földrengések, 2010-ben az országot szinte teljesen elpusztította egy erősebb földmozgás, amely 222 ezer halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem épült fel teljesen ebből a földrengésből, és az ország a múlt hónapban politikai káoszba került, miután Jovenel Moise elnököt megölték a bérgyilkosok.

XS
SM
MD
LG