Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háromszor akkora a magyar infláció, mint az uniós átlag


Nyolc hónapja vezeti az uniós inflációs rangsort a magyar adat
Nyolc hónapja vezeti az uniós inflációs rangsort a magyar adat

Nagyon kilóg a magyar adat az Európai Unió inflációs rangsorából, amelyet toronymagasan vezetünk. A második helyezett Szlovákiában majdnem feleakkora ütemben drágultak a fogyasztói árak, mint hazánkban.

Már nyolc hónapja Magyarország vezeti az uniós inflációs rangsort, vagyis nálunk emelkednek leginkább a fogyasztói árak az EU-ban. Érdemes felidézni Surányi Györgynek, a jegybank volt elnökének, egyetemi tanárnak a szavait.

Surányi már a 2022-es választások előtt azt mondta a Szabad Európának, hogy lesz két-három hónap, amikor a kormány egészen példátlan pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni a magyarok, hogy jobbá válik a helyzetük.

„Majd keserűen fognak ébredni, mert ennek hatására az infláció még magasabbra fog menni. Amikor a pénzszórás, a szavazatvásárlás lezárul, akkor szembesülnek azzal, hogy újabb pénzszórásra nincs lehetőség” – mondta a szakember, aki hozzátette: ellenkezőleg, vissza kell fogni a költekezést.

„Ugyanakkor az árak már magasan lesznek. Tehát a sztenderd, normális jövedelmek, a nyugdíjak és a bér kevesebbet fog érni, mint most” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Surányi: A kormányzati pénzszórás miatt úgy érzik a magyarok, hogy jobban élnek, de keserűen fognak ébredni

A jóslat része volt az is, hogy a hazai inflációs folyamatok kétharmadának belföldi okai vannak. Ezt tükrözik az uniós statisztikai hivatal adatai is.

Múlt hónapban a magyar infláció 19,9 százalékos volt az Eurostat adatai szerint, vagyis tavaly júniushoz képest ennyivel drágult az élet Magyarországon. A második helyezett Szlovákia lett, a fogyasztói árak itt 11,3 százalékkal lettek átlagosan magasabbak egy év alatt.

A harmadik helyen Csehország végzett 11,2 százalékos drágulási ütemmel. A legkevésbé Luxemburgban, Belgiumban és Spanyolországban emelkedtek az árak júniusban, ahol rendre 1 és 1,6 százalékkal nőtt az infláció egy év alatt.

 Egyszerűen – miért érezzük nagyobbnak a drágulást a hivatalos inflációnál?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:26 0:00

A magyarországi infláció már a járvány előtt bőven a legmagasabb volt az EU-ban, de 2021-ben erősen elszállt, majd a választások előtti jóléti osztogatások és az orosz inváziós kísérlet után még inkább kilőtt.

A kormányzati kommunikáció változatos jelzőket talált ennek egyszerű indoklására, követni is lehet, hogy pontosan honnantól. Erről itt írtunk korábban.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG