Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háromszor több pénzt kaptak a multik a Fidesz-kormánytól, mint 2010 előtt


A német ThyssenKrupp kapta tavaly a legtöbb támogatást a kormánytól
A német ThyssenKrupp kapta tavaly a legtöbb támogatást a kormánytól

Az Orbán-kormány bánt a legbőkezűbben a multikkal. Az általuk létrehozott új munkahelyek központi támogatása átlagosan duplájára emelkedett egy évtized alatt, ráadásul egy ideje már a foglalkoztatás bővítése sem feltétele a pénzosztásnak.

A járvány sem állította meg a kormányt abban, hogy segítse a hazai nagyvállalatok és a nemzetközi multinacionális cégek beruházásait. A Külgazdasági és Külügyminisztérium legfrissebb adatai szerint egyedi kormánydöntés alapján 67,1 milliárd forintnyi állami támogatást osztott szét a kabinet. Összesen 27 vállalat részesült a pénzosztásból.

Milliárdok gyártósor-bővítésre

A legtöbbet, 11,2 milliárd forintot a német Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. kapta, azért, hogy bővítse a gyártósorait. Ezért az összegért cserébe a cég azt vállalta, hogy 460 új munkahelyet hoz létre. Ezzel a kormány egy munkahelyet 24,3 millió forinttal támogatott.

A második helyezett a dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. lett, miután 7,5 milliárd forintnyi apanázst kapott. A vállalat ebben az esetben sem innovatív fejlesztésekre, hanem a kompresszorgyártás kapacitásbővítésére kérte és kapta meg a támogatást. A cég által ígért 516 új munkahely egyenként 14,5 millió forintjába került a magyar adófizetőknek.

Több a támogatás, mint az árbevétel

A harmadik helyezett egy magyar tulajdonú nagyvállalat: a Steam Cook Kft. 5,2 milliárd forintot kapott a gyár „panírozó vonalának a kapacitásbővítésére”. Az állami támogatás több volt, mint a cég előző évi, 3,9 milliárd forintos árbevétele, és még azt sem kötötték meg, hogy új embereket kell felvennie. A cégnél egyébként az Opten adatai szerint 52-en dolgoznak. Érdekesség, hogy a "panírozó vonal" létrehozására is kaptak támogatást, 2018-ban uniós pályázaton nyertek 1,1 milliárd forintot erre a feladatra.

A negyedik helyezett német Schaeffler Savaria Kft. 5,1 milliárd forintot kapott, és bár neki sem kellett új munkahelyeket létrehoznia a támogatásért cserébe, legalább jövőbe mutató célokra költheti a pénzt: elektromos autók hajtásláncait fogja gyártani.

Támogatás nélkül is bővítenének

Sokszor előforduló kritika, hogy a kormány olyan ágazatokat támogat, amely alacsony hozzáadott értéket képvisel. Tipikusan ilyenek a német autógyártók, illetve beszállító cégek által üzemeltetett összeszerelő üzemek. Ezek a vállalatok egyébként sok esetben nem is szorulnak rá az állami apanázsra.

Kétséges, mekkora hatással van a multik döntésére a kormányzati pénz ígérete. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint a tagvállalataik több mint négy ötöde azt jelentette ki, hogy a támogatások egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben játszanak szerepet a beruházásokban. Ennél sokkal fontosabb tényezők a munkaerőpiaci feltételek (képzettség, szakemberellátás, munkaerőköltségek) és más feltételek mint például az infrastruktúra, a kiszámítható szabályozási környezet, vagy az adórendszer állapota.

Szólnak érvek ugyanakkor a kormányzati támogatások mellett is, ugyanis hatalmas verseny van a közép-kelet-európai térségben az anyavállalatok leányainál a tekintetben, hogy egy-egy új beruházás melyik országban üzemelő gyártóegységnél valósuljon meg. Ilyen értelemben előfordulhat, hogy a helyi kormányzat támogatási intenzitása dönti el, hogy hová viszi az anyacég a beruházást.

A Fidesz-kormány adja a legtöbb pénzt a multiknak

Ha már nagyvállalatokról és multinacionális cégekről van szó, érdemes megnézni, hogy 2004 és 2020 között melyik kormányok adták a legtöbb pénzt a nagy cégeknek. A 2004 és 2010 között regnáló baloldali kormányok éves átlagban 18,6 milliárd forintot fizettek ki, míg a 2010 óta kormányzó konzervatív kabinetek közel háromszor ennyit, éves átlagban 51,8 milliárdot utaltak át a multiknak.

Miközben a baloldali kormányok 4,5 millió forinttal támogattak egyetlen újonnan létrejövő munkahelyet, addig, a konzervatív kormányok 9,5 milliót fizettek ugyanezért. Sőt, 2019 óta már új munkahelyet sem kell ígérnie a támogatást kérő cégnek, miután innentől kezdve az „eszköz alapú beruházásokhoz, regionális szolgáltató központok létrehozására vagy bővítésére irányuló beruházásokhoz, valamint kutatás-fejlesztési projektek megvalósításához" lehet igénybe venni az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG