Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harry és Meghan végleg szakít a brit királyi családdal


Harry herceg és felesége, Meghan Markel az esküvőjükön.
Harry herceg és felesége, Meghan Markel az esküvőjükön.

Harry herceg és felesége, Meghan végleg elváltak a brit királyi családtól azzal, hogy bejelentették Erzsébet királynőnek, a jövőben a monarchia dolgozóiként sem vesznek részt az uralkodócsalád életében.

Harry és Meghan 2020 januárjában valósággal sokkolta a monarchiát azzal, hogy hirtelen bejelentették, elszakadnak a családtól, és új jövőbe kezdenek az Atlanti-óceánon túl. A lépés az elmúlt évtizedek egyik legkülönlegesebb kilépője volt.

A szakítást az Erzsébet királynővel folytatott megbeszélés után véglegesítették, ennek értelmében a pár elveszíti tiszteletbeli katonai rangját és királyi javait, amelyek így visszaszállnak a királynőre, majd szétosztásra kerül a többi családtag között.

Sussex hercege és hercegnője megerősítette őfelségének, a királynőnek, hogy nem térnek vissza a királyi család dolgozó tagjaként” - közölte a palota. „Noha mindannyian szomorúak vagyunk a döntésük miatt, a herceg és a hercegné a család szeretett tagjai maradnak”.

Harry és Meghan azt állítja, hogy továbbra is elkötelezett a Nagy-Britanniában végzett szolgálat mellett, azonban a jövő hónapban Oprah Winfrey-nek adott interjújában megtörik hallgatásukat.

Rendkívüli lépés

Egy ilyen szakítás egyben a királyi családban betöltött szerepükről történő lemondást is jelenti, amelynek idősebb tagjai – mint például a királynő – előtérbe helyezi a kötelességet és szolgálatot a személyes kívánságokkal szemben.

„A királynő írásban megerősítette, hogy a királyi családból való távozás után nem lehetséges azokat a kötelességeket és feladatokat ellátni, amelyek a köz szolgálatában töltött élettel járnak”– közölte a király palota.

A tavaly megkötött megállapodással a pár megkapta a szabadságát és a felmentést a királyi kötelezettségek alól, ugyanakkor nem használhatták a „királyi” jelzőt üzleti célokra. Erzsébet királynő, akinek 99 éves férje jelenleg kórházban van Londonban, ez ügyben határozottan foglalt állást.

A pár elveszíti kapcsolatait a The Royal Marines, a RAF Honington, a Royal Navy Small Ships and Diving, valamint a The Queen's Commonwealth Trust, a Rugby Football Union, továbbá a Rugby Football League és a Royal National Theatre társaságokkal is.

Saját életet akarnak élni

Szóvivőjükön keresztül Harry és Meghan is reagált, és azt mondták elkötelezettek a szolgálat mellett. „Mindannyian szolgálhatunk az életünk során. A szolgálat ugyanis univerzális” – áll a közleményben.

„Sussex hercege és hercegnője továbbra is elkötelezett az Egyesült Királyság és az egész világ iránti szolgálata mellett, és felajánlották, hogy a hivatalos rangtól függetlenül és képviselik majd azokat a szervezeteket, amiket korábban”.

A 36 éves Harry és a 39 éves Meghan fiukkal, Archie-val Dél-Kaliforniába költöztek, hogy saját lábra állva elkerüljék a brit médiát. Vasárnap bejelentették , hogy második gyermeküket várják.

Harry Károly herceg és első felesége, Diana második fia. Diana 1997-ben egy párizsi autóbalesetben vesztette életét, miközben lesifotósok üldözték.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG