Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat év börtönt kapott egy belarusz ügyvéd, aki bebörtönzött aktivistákkal konzultált


Anasztaszia Lazarenka
Anasztaszia Lazarenka

Belaruszban hat év börtönbüntetésre ítélték Anasztaszia Lazarenka ügyvédet, aki olyan aktivistákkal konzultált, akiket börtönbe csuktak, miután tüntetéseken kérdőjelezték meg a 2020. augusztusi elnökválasztás hivatalos eredményét.

Szvjatlana Csarapanava, a minszki városi bíróság bírája május 11-én ítélte el Lazarenkát, miután bűnösnek találta egy engedély nélküli tömeggyűlés szervezésében és olyan akciók előkészítésében, amelyek „kirívó” célja a társadalmi rend megzavarása volt. Azért is elmarasztalták, hogy állítólag visszaélt belarusz rendőrök és bírák személyes adataival.

Az első két vád abból indult ki, hogy Lazarenka ingyenes jogi konzultációkat folytatott bebörtönzött aktivistákkal a minszki Akreszcina fogdában 2020-ban. A harmadik vádpont szerint Lazarenka rendőrökről tett közzé információkat a Telegram közösségimédia-platformon.

Az nem világos, hogy Lazarenka bűnösnek vallotta-e magát.

Ugyancsak május 11-én Belarusz délkeleti részén, Homel város bíróságán megkezdődött Jauhen Merkisz újságíró pere. A férfi a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tömeges kormányellenes tüntetésekről tudósított.

Ehhez kapcsolódóan: Belerángathatják-e a belaruszokat az ukrajnai háborúba?

Merkiszt tavaly szeptemberben tartóztatták le, miután a rendőrség házkutatást tartott nála. Szélsőséges csoport létrehozásával és szélsőséges tevékenységekben való részvétellel vádolták meg.

Emberek százait ítélték börtönbüntetésre a választások után kirobbant zavargások miatt. A választáson az ország tekintélyelvű vezetője, Alekszandr Lukasenka nyilvánította magát győztesnek, ám a jogvédők és az ellenzéki politikusok szerint a szavazást elcsalták.

Belaruszban példátlan, több hónapig tartó tiltakozások voltak a választási eredmények miatt.

Több ezer embert vettek őrizetbe. Hiteles jelentések érkeztek arról, hogy a biztonsági erők kínozták és bántalmazták őket. Többen meghaltak a tüntetések megtorlása során.

A 68 éves Lukasenka erősen támaszkodik Moszkva támogatására, miközben nyugati szankciók vannak érvényben ellene, amiért bünteti az ellenzéket és letartóztatta vagy külföldre kényszerítette számos vezetőjét.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország nem volt hajlandó elismerni Lukasenka önmaga által kikiáltott győzelmét.

XS
SM
MD
LG