Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas mentőcsomagot jelentett be Biden


 Joe Biden.
Joe Biden.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök óriási ösztönző csomagot jelentette be a koronavírus okozta krízis kezelésére. Biden szerint az Egyesült Államoknak reagálnia kell a kialakult helyzetre.

A január 20-i beiktatása előtt álló elnök a jelenlegi helyzetet a „emberi szenvedés válságának” nevezte, majd kiemelte, hogy nincs vesztegetni való idő. A január 14-én nyilvánosságra hozott javaslat jelentős tőkét injekciózna a nemzeti oltási programba, amellyel Biden elérheti, hogy beiktatását követő 100. napon már 100 millióan juthatnának a vakcinához.

A demokrata párt elnökjelöltjeként Biden tavaly tett ígéretet arra, hogy hivatalba lépését követően a koronavírus járvány megfékezése élvez majd prioritást.

„Nem nehéz belátni, hogy a közepén vagyunk egy néhány generációból egyet sújtó gazdasági válságnak és egy néhány generációból egyet sújtó egészségügyi krízisnek”- mondta a Twitteren közzétett videójában.

Példátlan mentőöv

A segélycsomag 415 milliárd dollárt biztosítana a koronavírusra adott válasz megerősítésére és COVID-19 vakcinák beszerzésére, ezer milliárd dollárral közvetlen segítséget nyújtana a háztartásoknak és további 440 milliárd dollárnyi segítséget nyújtana a járvány miatt bajba jutott közösségeknek és kisvállalkozásoknak.

1400 dollárnyi gyorssegélyt utalnának ki az arra jogosultaknak, ez egészülne ki a már a kongresszus által is megszavazott 600 dollárral. Emelnék a munkanélküliségi támogatás összegét is azoknál, akik a pandémia következtében veszítették el az állásukat.

Biden-kormány: mi vár az amerikai gazdaságra?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Pengeélen táncol a terv

A segélycsomag elfogadása a kongresszusra vár, ennek jóváhagyása ugyanakkor gyenge lábakon áll. Sok republikánus elutasítja a magas összegű egyszeri kifizetést és kifogásolja azt is, hogy ennek teljesítéséhez hitelfelvételre van szükség. A demokraták újonnan elnyert többsége a szenátusban, valamint a képviselőházban ugyanakkor növeli a terv elfogadásának esélyeit.

Biden elismerte, hogy a mentőöv „nem olcsó”, érvelése szerint egy mostani intenzívebb beavatkozás megelőzheti a járvány okozta hosszútávú negatív gazdasági hatásokat.

Ha most „bátran, okosan és rendületlenül az amerikai dolgozókra és családokra” fókuszálva fektetünk be, a mentőcsomag megerősíti a gazdaságot, felszámolja az egyenlőtlenségeket és egy fenntarthatóbb pénzügyi irányba tereli az amerikai gazdaságot – emelte ki Joe Biden.

A koronavírus már több, mint 385 ezer emberéletet követelt az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG