Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas ukrán dróntámadás a Krím félszigeten, áramkimaradás Szevasztopolban


A Belbek légi támaszpont az ukrán dróntámadás után, 2024. május 17-én
A Belbek légi támaszpont az ukrán dróntámadás után, 2024. május 17-én

Hatalmas ukrán dróntámadás okozott áramszünetet péntek hajnalban a Krím félszigeten fekvő Szevasztopolban, és lobbantott lángra egy olajfinomítót Dél-Oroszországban – közölték az orosz hatóságok.

A dróntámadásokkal Kijev válaszolni próbál az északkelet-ukrajnai orosz offenzívára, amely tovább növelte a nyomást az emberek és fegyverek tekintetében egyaránt kisebbségben lévő ukrán erőkre, akik arra várnak, hogy a nyugati partnerek végre leszállítsák a sokáig késleltetett létfontosságú fegyvereket és lőszereket.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a légvédelem 51 ukrán drónt lőtt le a Krím felett, további 44-et a Krasznodari, hatot pedig a Belgorodi területen. A közlemény arról is beszámol, hogy orosz harci repülőgépek és járőrhajók hat tengeri drónt semmisítettek meg a Fekete-tengeren.

Mihail Razvozsajev, az orosz Fekete-tengeri Flotta fő bázisaként szolgáló Szevasztopol kormányzója azt mondta, hogy a dróntámadás megrongálta a város erőművét. Egy napba is beletelhet az energiaellátás teljes helyreállítása – tette hozzá, és arra figyelmeztette a helyieket, hogy a város egyes részein nem lesz áram.

„A kommunális szolgálatok mindent megtesznek azért, hogy a lehető leggyorsabban helyreállítsák az elektromos hálózatot” – közölte.

Razvozsajev azt is bejelentette, hogy a városban átmenetileg bezárják az iskolákat.

A Maxar Technologies műholdfelvételei szerint korábban repülőgépeket és egy üzemanyag-tárolót rongáltak meg az ukrán támadások a Szevasztopol melletti Belbek légi bázison.

A Krasznodari területen a hatóságok szerint dróntámadás okozott tüzet péntek hajnalban egy tuapszei olajfinomítóban, a lángokat sikerült megfékezni. Áldozatok nem voltak.

Ukrajna többször is célba vett finomítókat és más energetikai létesítményeket mélyen az orosz területen, jelentős kárt okozva.

Ukrán drónok támadták a másik fontos fekete-tengeri kikötőt, Novorosszijszkot is. A Krasznodari terület kormányzója, Venyamin Kondratyev elmondta, hogy a lezuhant drónok roncsai több tüzet okoztak, de senki nem sérült meg.

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint egy ukrán drón eltalált egy járművet és megölt egy nőt és négyéves gyermekét. Egy másik támadásban kigyulladt egy üzemanyagtartály az egyik benzinkútnál – mondta.

Eközben az ukrán csapatok tovább harcolnak, hogy megállítsák a múlt hét végén kezdődött orosz előrenyomulást az északkelet-ukrajnai Harkiv térségében.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Az új harkivi fronton rendkívül nehéz a helyzet, de ellenőrzés alatt áll

Az utóbbi napokban a harcok központja Vovcsanszk városa volt, mindössze öt kilométerre az orosz határtól. Az ukrán hatóságok mintegy nyolcezer civilt evakuáltak. Az orosz hadsereg szokásos taktikája az, hogy egységei behatolása előtt légicsapásokkal romhalmazt csinál a városokból és falvakból.

Oroszország tovább tesztelte a védekező képességeket a nagyjából ezer kilométer hosszan északról délre kígyózó kelet-ukrajnai frontvonal más pontjain is. Az arcvonal szinte mozdulatlan volt az elmúlt 18 hónapban, gyakorlatilag felmorzsoló háború folyt. Az új orosz támadások helyszíne keleten a Donyecki terület, északon a Csernyihivi és a Szumi, míg délen Zaporizzsja környéke. A nyilvánvaló cél a kimerült ukrán erőforrások túlfeszítése és a gyengeségek kihasználása.

Hamarosan elindul a külföldön élő katonakorú ukrán férfiak regisztrációja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG