Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Az új harkivi fronton rendkívül nehéz a helyzet, de ellenőrzés alatt áll


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat 2024. május 15-én Harkivban
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat 2024. május 15-én Harkivban

Az ukrán elnök ellátogatott az északnyugati régióba, ahol az orosz hadsereg nemrég újabb offenzívát indított.

A kijevi hadvezetés arról számolt be csütörtökön, hogy a Harkiv várostól nagyjából 45 kilométerre fekvő Vovcsanszk északi részén harcolnak a megszállókkal, akik nem tudtak áttörni a védelmi vonalaikon.

„Ez az irány továbbra is rendkívül nehéz, zajlik egységeink erősítése” – húzta alá Volodimir Zelenszkij, aki előző nap elhalasztotta soron következő külföldi látogatásait.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök elhalasztotta minden külföldi látogatását az újabb orosz offenzíva közepette

A határtól öt kilométerre lévő Vovcsanszk elfoglalása lenne az offenzíva eddigi legnagyobb eredménye.

„Kudarcot vallott az ellenség azon terve, hogy mélyebben behatol Vovcsanszkba, és megveti ott a lábát” – írta tájékoztatásában az ukrán vezérkar.

Egyes határ menti térségek lakosságát evakuálták, eddig mintegy nyolcezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására, sokan azonban nem tudtak elmenekülni.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy az orosz hadsereg foglyul ejtette a civileket Vovcsanszk északi részén. Az embereket leterelték a pincékbe.

Helyi tudósítások szerint egy menekülni próbáló, a parancsokat megtagadó embert agyonlőttek.

Moszkva tudatta, hogy az offenzíva megindítása óta tizenkét település felett vette át az ellenőrzést, most pedig a Harkivtól nagyjából harminc kilométerre északra található Lipci elfoglalását készítik elő.

„A srácaink már ott is vannak a peremén. Kezdődhet a munka a felszabadítása érdekében. A légierő és a tüzérség folyamatosan dolgozik, nem állnak le” – közölte Vitalij Gancsev, a Harkivi terület Moszkva által kinevezett elöljárója.

Harkiv az ország második legnagyobb városa, jelenleg is körülbelül 1,3 millió lakossal. Az orosz határtól mindössze harminc kilométerre fekvő várost számos légitámadás érte az utóbbi hónapokban, a légvédelem pedig egyre nehezebben tudja elhárítani a csapásokat a rakéta-utánpótlás akadozása miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken Kijevben erősíti meg az amerikai támogatást az előrenyomuló oroszokkal szemben

Az utóbbi napokban az inváziós csapatok kisebb előrelépéseket tudtak elérni a régióban. Eközben a keleti Donyeckben is tombolnak a harcok, ami megosztja az ukrán hadsereg figyelmét és erőforrásait.

Szakértők szerint Oroszország gyorsan megpróbálja kihasználni jelentős harctéri fölényét a súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal küzdő Ukrajnával szemben, mielőtt a következő hetekben és hónapokban megérkeznek az újabb nyugati eszközök, így ez az időszak lehet az egyik legveszélyesebb az ország számára a háború több mint két évvel ezelőtti kezdete óta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG