Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Határ menti benzinkutas: „Normális ez, hogy a szlovákoknak adjuk a kedvezményt?”


Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14-én
Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14-én

Egyre több pénzt hagyunk bevásárlásnál a kasszánál. Elbukta a magyar kormány a jogállamisági pert. A hatósági ár miatt ráfizetnek a benzinkutasok az üzemanyag értékesítésére. Külön céloz a bizonytalan szavazókra a Fidesz. A hét legfontosabb híreiből válogattunk.

Rohamos ütemben drágul az élet, az infláció tartósan hét százalék felett ragadt. Egy átlagos bevásárlásnál úgy érezzük, hogy sokkal jobban drágultak az áruk, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak.

A Szabad Európa szeptember óta figyeli egy húsz tételt tartalmazó, a szerkesztőség által összeállított bevásárlólistával az árak alakulását. Azóta például 44,6 százalékkal emelkedett a szeletelt fehér kenyér ára, egy import kávé árcéduláján 30,5 százalékkal magasabb árat látni most, mint öt hónappal ezelőtt. De szeptember óta 25,2 százalékkal nőtt a liszt, 20,8 százalékkal a tej, 16,4 százalékkal a cukor, 16,3 százalékkal a banán ára is.

Elbukta a magyar kormány a jogállamisági pert

Elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét az Európai Bíróság, amelyben a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály megsemmisítését kérték. A testület egyetlen magyar és lengyel érvelést sem fogadott el, így a jogszabály alapján jogszerű az uniós források megvonása.

A Fidesz szerint a bíróság döntése jogállamisági dzsihádnak minősül, a gyermekvédelmiként kommunikált törvény miatt akarják megbélyegezni Magyarországot.

A jogállamisági mechanizmus gondolata egyáltalán nem új keletű, hasonló tartalmú javaslatot még a Jean-Claude Juncker vezette, előző Európai Bizottság is előkészített, az Európai Parlamentben azonban nagyon vegyes volt a fogadtatása, ezért nem is folytatták a munkát. A magyar és a lengyel kormánnyal folytatott viták, a rendre felmerülő korrupciógyanús esetek és az, hogy több tagállamban az EU-s pénzek megvédésének ügye belpolitikai témává vált, ismét előhozta a kérdést.

Teológusok és ellenzékiek az egyházakról

„Több lépcsőben készült el az egyesült ellenzék egyházpolitikai programja. Először a Mindenki Magyarországa Mozgalom, Márki-Zay Péter szervezete készített egy tízpontos alapvetést, amelybe tőlük független egyházpolitikai szakértőket vontak be, köztük egyházi neveket, például Beer Miklós nyugalmazott római katolikus püspököt is”mondta lapunknak Lukácsi Katalin, az ellenzék egyházpolitikai kabinetjének vezetője. Szektorsemlegességről, finanszírozási automatizmusokról és a politika kiszolgálásáról kérdeztük őt.

„Nagyon fontos lenne a kommunikációváltás az egyházvezetők részéről. Az ő helyükben keresném az áldozatokat, és elmondanám nekik, hogy jóvátesszük azokat a károkat, amiket okoztunk”mondta lapunknak Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Grazi Egyetem katolikus fakultásának tanára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke és az Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók című könyv szerzője.

Új lap Erdélyben, új élet Budapesten

Huszonhárom évnyi működés után kedden felállt a Kolozsváron működő magyar nyelvű hírportál, a Transindex szerkesztőcsapata. A tömeges felmondást a szerintük teljesen ellehetetlenített munkakörülményekkel indokolták. Nem lehetett váratlan a felmondás, mivel a magyar Telex gyorsan reagált, és állást kínált az újságíróknak, akik Transtelex néven folytathatják a munkát.

Afganisztánban a magyaroknak is tolmácsolt, aztán amikor a tálibok visszatértek, veszélybe került az élete. A magyar külügy segített neki elmenekülni Kabulból. Abdul Fattah Attaie elmesélte nekünk, hogy menekült meg Afganisztánból héttagú családjával az utolsó pillanatban. Attól tartott, hogy megölik a tálibok.

„Féltem, hogy megölnek a tálibok" – magyarok mentették ki a tolmácsot Kabulból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:39 0:00

Csőd szélén a benzinkutasok, kampányüzemmódban a Fidesz

Folyamatosan termelik a mínuszt a benzinkutak, miután többe kerül a beszerzési ár, mint amennyiért a kormány rendelete alapján adhatják. Arra kérik a kis üzemeltetők az autósokat, hogy ne náluk tankoljanak, de vannak olyanok is, akik néhány literben korlátozták a kiadható mennyiséget.

Van olyan határ menti töltőállomás, ahol minden harmadik autó szlovák rendszámú. Öt kisvállalkozóval beszélgettünk, hogyan élik meg azt, hogy drágábban veszik az üzemanyagot, mint amennyiért eladhatják.

„A választások után jelentős átalakuláson mehet át a mostani ellenzék, a Fidesz politikájában pedig már nincs meglepetés” – mondta a Szabad Európának Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője.

Úgy véli, azért nincs egy nagy, központi eleme a Fidesz kampányának, mert az ismét kétpólusúvá vált politikai térben a kormánypárt külön célozza az egyes rétegeket, bízva abban, hogy megnyeri a bizonytalanokat – akiken a választás kimenetele múlhat.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG