Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatósági fellépés Brazíliában az illegális erdőirtás ellen


Leégett erdőrész Brazíliában 2021. szeptember 1-jén
Leégett erdőrész Brazíliában 2021. szeptember 1-jén

A brazil környezetvédelmi ügynökség (Ibama) emberei a héten több helyen razziáztak az esőerdőben bűnözőket keresve, miután a nemrégiben beiktatott régi-új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva fokozott fellépést ígért az illegális erdőirtás ellen.

A hatóságok Para, Roraima és Acre államban is megpróbáltak rajtaütni a nem engedélyezett erdőirtást folytatókon azokon a helyeken, ahol a friss műholdfelvételek alapján ilyen munkálatok zajlottak. Több olyan szigorúan védett területet is felkerestek, amelyet még tavaly októberben, az elnökválasztás körül perzseltek fel.

Csaknem mindenütt elhagyatott vidékeket találtak, embereknek nyoma sem volt a környéken, ami szakértők szerint azt jelezheti, hogy az érintettek végül feladták a kiirtott fák helyén szántóföldek és legelők kialakítását célzó, jelentős időt és pénzt igénylő tevékenységüket, mert tudták, hogy az előző államfő, Jair Bolsonaro bukásával fokozott ellenőrzés várható.

Ehhez kapcsolódóan: Az amazóniai tüzek, avagy az erdőirtás okai és következményei

„Az emberek tudják, hogy az új kormány alatt szigorodni fog a törvények végrehajtatása, és nem fogják tudni használni az illegálisan kiirtott területeket” – közölte Givanildo dos Santos Lima, az Ibama egyik misszióvezetője.

„Ha a másik kormány győzött volna, akkor embereket, gondozott legelőket és állatokat találtunk volna itt” – tette hozzá.

Egy helyen újonnan felhúzott épületre bukkantak, illetve láncfűrészekre és több hétre elengedő élelmiszerre, ami arra utalhat, hogy a földfoglalók csak nemrég hagyták el a területet.

„Visszajövünk majd helikopterrel, és rajtuk ütünk” – mondta Lima.

Ehhez kapcsolódóan: COP26 erdőmentési terv: radikális lépés vagy üres ígéret?

A környezetvédelmi ügynököket félautomata fegyverekkel felszerelt rendőrök kísérték, és a dzsungelen átvágva egyebek mellett egy nagyjából 57 futballpályányi kiirtott területet találtak.

Az erdőirtás jelentősen fokozódott a Föld tüdejének is nevezett Amazónia brazíliai részében 2019 óta, miután Jair Bolsonaro hivatalba lépett, és nekilátott a környezetvédelem gyengítésének.

Kormánya erősen csökkentette a környezetvédelmi ügynökségek költségvetését, korlátozta a bűnözés elleni hatáskörüket, valamint akadályokat emelt a bírságok megfizettetésének rendszere elé. Elemzők szerint Bolsonaro alatt az illegális gazdálkodókat és földfoglalókat felbátorította, hogy büntetés nélkül pusztíthatják el az erdőt.

Ehhez kapcsolódóan: Emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják a brazil elnököt

Jair Bolsonaro azt vallotta, hogy az Amazonas-vidék védett területeit meg kell nyitni a bányászat és a mezőgazdaság előtt a szegénység elleni küzdelem érdekében.

Az előző államfő hivatala ideje alatt Dánia-nagyságú területet irtottak ki, ami hatvanszázalékos növekedés a korábbi négyéves ciklushoz képest.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG