Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazaárulás miatt is vádat emeltek egy bebörtönzött belarusz újságírónő ellen


Kacjarina Andrejeva és Darja Csulcova a bíróság meghallgatásán Minszkben 2021. február 18-án
Kacjarina Andrejeva és Darja Csulcova a bíróság meghallgatásán Minszkben 2021. február 18-án

Nem sokkal szabadulása előtt hazaárulás miatt is vádat emeltek egy belarusz újságírónő ellen, aki jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti, amiért tudósított egy kormányellenes tüntetésről.

Kacjarina Andrejeva férje, Ihar Iljas arról számolt be csütörtökön a közösségi médiában, hogy már le is zárult a nyomozás a szerinte abszurd ügyben, így az hamarosan a bíróság elé kerül. Mint közölte, ennek ellenére továbbra sem tudni, hogy az ügyészség mégis mire alapozza az újabb vádat.

„Mindössze öt hónappal börtönbüntetése letöltése előtt hirtelen ismét vádat emeltek ellene, ezúttal hazaárulás miatt. Egy, a totalitárius őrület által elnyelt országban ennek semmi köze nincs a joghoz vagy a valósághoz. Nyilvánvaló párhuzamok fedezhetők fel azonban a sztálini gyakorlattal, azzal, hogy amikor már épp a végéhez közelít egy politikai fogoly szabadságvesztése, akkor meghosszabbítják” – írta.

A férfi hangsúlyozta, hogy felesége ártatlan, az újabb ügy „szörnyű megtorlás” pusztán azért, mert újságírói tevékenységet folytatott.

A 28 éves Kacjarina Andrejevát és kollégáját, a 24 éves Darja Csulcovát is két év börtönre ítélték tavaly februárban, miután közrend megzavarására alkalmas rendezvények szervezésében bűnösnek találták őket. A Lengyelországból sugárzó Belsat televíziós csatorna két, még 2020 novemberében letartóztatott munkatársa politikailag motiváltnak nevezte az eljárást, mondván, hogy mindössze a munkájukat végezték, amikor tudósítottak a helyszínről.

A nemzetközi jogvédő szervezetek politikai foglyokként tartják számon Andrejevát és Csulcovát, ezért többször is felszólítottak haladéktalan szabadon bocsátásukra.

Tovább szigorít a rezsim

Belaruszban a sokak szerint elcsalt, 2020-as elnökválasztás után hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A volt szovjet tagköztársaságban ezt követően nagy erőkkel megkezdték a kritikus médiaorgánumok elhallgattatását.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 67 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek az ország ellen.

XS
SM
MD
LG