Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazaárulással vádolnak egy újabb volt ukrán törvényhozót


Vadim Rabinovics az ukrán parlament ülésén 2021. február 3-án
Vadim Rabinovics az ukrán parlament ülésén 2021. február 3-án

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással vádolta meg az oroszpárti Ellenzéki Platform – Az Életért párt egykori parlamenti képviselőjét, a jelenleg külföldön tartózkodó Vadim Rabinovicsot.

A hatóság szerint a politikus „ukránellenes propagandát terjesztett az ország lakosságán és az Európai Unió tagállamain belül”, hogy így próbálja segíteni Oroszország „politikai és katonai céljainak elérését”.

Előző nap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy másik korábbi Moszkva-barát törvényhozót, Jevhen Murajevet vádolta meg hazaárulással. A 46 éves férfi szintén nem tartózkodik az országban.

Az ügynökség hangsúlyozta, hogy az üzletember Nasi (Mienk) nevű televíziós csatornáját felhasználva terjesztette – betiltásáig – az orosz propagandát.

Nem sokkal az ukrajnai háború tavaly februári megindítása előtt a brit hírszerzés arról számolt be, hogy a Kreml esetleg Murajevet próbálhatja meg egy bábkormány élére ültetni Kijevben.

Ehhez kapcsolódóan: „Az állam felfal téged”: Oroszországban megkezdődött a „hazaárulások korszaka”

Szintén kedden egy ukrán bíróság elrendelte az Ellenzéki Platform – Az Életért parlamenti képviselője, Olekszandr Ponomarjov előzetes letartóztatását hazaárulás vádjával.

Az érintett a gyanú szerint az invázió kezdetét követően összejátszhatott a megszállt ukrajnai területek egyes, Moszkva által beiktatott tisztségviselőivel.

A Szabad Európa tényfeltáró projektje korábban kiderítette, hogy Ponomarjov legkevesebb tizennyolc éve orosz állampolgár.

Májusban az SZBU bejelentette, hogy a párt egy másik, a háború kitörése előtt Oroszországba menekülő volt törvényhozóját, Oleh Volosint is hazaárulással vádolják.

Ukrajnában tavaly júniusban betiltották az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű politikai erőt, amelyet annak idején Viktor Medvedcsuk oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök lányának keresztapja alapított.

Ehhez kapcsolódóan: Az eddigi legnagyobb fogolycserét jelentette be Ukrajna

Medvedcsukot még 2021-ben vették őrizetbe hazaárulás és terrorfinanszírozás vádjával, majd később házi őrizetbe helyezték, ahonnan az orosz katonai beavatkozást követően gyorsan távozott. Áprilisban elfogták, amikor megpróbált átjutni Oroszországba. Szeptemberben fogolycsere keretében szabadult ki a 68 éves politikus.

XS
SM
MD
LG