Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazarendelték katonai szolgálatra a külföldön tanuló türkmén diákokat


Katonák Türkmenisztán utcáin
Katonák Türkmenisztán utcáin

Türkmenisztánban kötelező a kétéves sorkatonai szolgálat a fiatal férfiak nagy többsége számára, azonban sokan megpróbálnak kibújni ez alól, például az egyetemi hallgatók is mentességet kaptak eddig.

A zaklatásokról és rossz körülményekről hírhedt türkmén hadsereg létszámproblémákkal küzd, ezért a vezetés elrendelte a külföldön tanuló diákok hazahívását.

Több szülő arról tájékoztatta a Szabad Európa helyi szolgálatát, hogy „levelet és figyelmeztetést” kaptak a sorozóirodától, amelyben az utasítás végrehajtására szólították fel őket. Egyes esetekben az is előfordult elmondásuk szerint, hogy váratlanul rendőrök állították be hozzájuk.

Türkmén katonák menetelnek a középső országrészben
Türkmén katonák menetelnek a középső országrészben

A türkmén katonák jó része szegény családból származik. A korrupció sújtotta közép-ázsiai országban gyakori, hogy a tehetősebbek kenőpénzt fizetnek, hogy fiuk mentesüljön a szolgálat alól. Egyeseknek ez nagyjából negyvenezer manatjába (ötmillió forintjába) került, amit a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak.

„Azok a fiatal férfiak mennek a hadseregbe, akiknek a szülei nem tudják összeszedni ezt a pénzt” – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő forrás.

A Kaszpi-tenger partján fekvő Türkménbasi kikötővárosban egy nő közölte, hogy az otthonát felkereső rendőrök azzal fenyegették meg, hogy kezdeményezni fogják jelenleg külföldön tanuló fia deportálását, amennyiben nem tér haza önként. „Csak álmodozhat egyetemi diplomáról” – mondták a hatósági megtorlástól tartva névtelenül nyilatkozó nőnek.

A behívás azokat a hallgatókat is érinti, akik csak útlevelük meghosszabbítása érdekében utaztak vissza Türkmenisztánba, közülük is sokakat sorkatonai szolgálatra kényszerítettek.

Több száz diák azért csak idén nyáron tért haza, mert a kormány a koronavírus-járvány miatt leállította a nemzetközi légi járatok többségét, Aşgabat pedig megtiltotta a nagykövetségeknek az útlevelek kiállítását.

Szeptemberben a hatóságok bejelentették, hogy kivételesen mentességet adnak a sorkatonai szolgálat alól az érettségizettek számára. Ennek ellenére az illetékes szervek sok érintettel tudatták, hogy igenis be fogják őket hívni. Egyedül Türkménbasiban többtucatnyi ilyen személyről tudni, akik számára végül megtagadták a felmentést.

A hadsereg helyi vezetői rámutattak, hogy teljesíteniük kell a sorozási kvótákat, és megvannak az arra vonatkozó korlátok, hogy hány mentességet adhatnak ki.

A besorozás október 1-jétől egészen december 31-ig tart Türkmenisztánban, ezen időszakban a hadsereg emberei rendszeresen járőröznek sorköteles korú férfiakat keresve az utcán, a repülőtereken és az iskolákban.

XS
SM
MD
LG