Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házi őrizetbe került a korrupcióval vádolt volt EP-alelnök


Eva Kaili, az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt alelnöke megérkezik a lakására, miután kiengedték az előzetes letartóztatásból Brüsszelben, 2023. április 14-én
Eva Kaili, az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt alelnöke megérkezik a lakására, miután kiengedték az előzetes letartóztatásból Brüsszelben, 2023. április 14-én

Házi őrizetbe helyezték pénteken Eva Kailit, az Európai Parlament volt alelnökét, akit kenőpénz elfogadásával vádolnak az Európai Unió egyik legnagyobb botrányában.

A 44 éves görög szocialista politikust ügyvédjével az észak-brüsszeli Haren börtönből az Európai Parlament közelében lévő lakásába vitték egy fekete Mercedesszel, amelynek lehúzott ablakán keresztül röviden beszélt újságírókkal.

„A lányom már vár rám, nagyon boldog vagyok, hogy hamarosan vele lehetek. Úgyhogy köszönöm az érdeklődést, hamarosan beszélünk” – mondta, mielőtt az autó behajtott a garázsba.

Kailit és más EP-képviselőket azzal vádolnak, hogy kenőpénzt fogadtak el Katartól és Marokkótól, cserébe számukra kedvezően befolyásolták az uniós döntéshozatalt.

Ehhez kapcsolódóan: Politikai földmozgással felérő korrupciós botrány az EP-ben, a főszereplő vagyonát befagyasztották

Az európai parlamenti képviselő és Katar tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, Marokkó pedig „bírósági zaklatásról” és médiatámadásokról beszélt.

Kailit és három másik gyanúsítottat decemberben vettek őrizetbe rendőrségi razziákon, amelyeken másfél millió euró készpénzt találtak. Az EP volt alelnöke elektronikus nyomkövetőt kapott, és nem hagyhatja el Belgiumot.

Három társát már korábban kiengedték a börtönből, egyikük beismerte bűnösségét, és a büntetés csökkentéséért cserébe együttműködik a hatóságokkal.

Korábbi cikkünk a témában: A Katar-gate-től az EP-reformokig – Pénzért az EU-ban is vásárolható befolyás

Egy másik képviselőt, a belga Marc Tarabellát februárban vették őrizetbe, és a hét elején engedték ki házi őrizetbe. Ő tagadja, hogy bűnös lenne.

Egy másik EP-képviselő, az olasz Andrea Cozzolino fellebbezett Belgium kérése ellen, hogy az olasz hatóságok adják ki Brüsszelnek. Tagadja, hogy kenőpénzt fogadott volna el. A kiadatási kérelemmel foglalkozó olasz bíróság május 2-án tart meghallgatást.

XS
SM
MD
LG